Ezek lesznek a jövő befektetései – Jól járhat, aki most türelmes
Befektetés

Ezek lesznek a jövő befektetései – Jól járhat, aki most türelmes

Portfolio
A jelenlegi bizonytalan piaci helyzetnek is lehetnek nyertesei. Munkácsi Dávid, a Generali Alapkezelő portfóliómenedzsere a Portfolio-nak többek között arról beszélt, a türelmes befektetők megfelelő részvény és szektor kiválasztással profitálhatnak az elmúlt években kialakuló és folyamatosan erősödő innovatív trendekből, és kitért arra is, mi a legfontosabb, amit megtanult befektetési és kockázat-kezelési szempontból a koronavírus hatására.

Decemberben a Portfolio-nak azt nyilatkozta,a következő években olyan új sikercégek megjelenésére számít, mint az Apple és a Microsoft, melyek épp az ipari fejlődés és a mobilkommunikációs hálózatok előző szakaszának legnagyobb nyertesei. Mi a véleménye, mennyire írja át a várakozást az új koronavírus kirobbanása?

A Covid-19 azoknak a ritka eseményeknek az egyike a történelemben – hasonlóan az 1929-33-as nagy gazdasági világválsághoz, vagy a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokhoz –, melyek nagy valószínűséggel katalizátorként szolgálnak geopolitikai, társadalmi és a tőkepiaci átalakulásokhoz.

Az elmúlt hónapokban több gazdasági folyamat és ágazat értékelődött át, a Generali Innováció Részvény Alap szempontjából kiemelten fontos – tágabb értelemben vett –

technológia szektor azonban jelentős mértékben profitál ebből az átalakulásból.

A megváltozott életkörülmények még inkább az online tér felé terelték a lakosságot és a vállalatokat, így a digitális adatmennyiség növekedésének trendje újabb hátszelet kapott.

A Bank of America – Thematic Investing május 3-ai kutatása alapján több országban a vírushelyzetet megelőző várakozásokat 50%-kal meghaladta az adatmennyiség növekedésének a mértéke, köszönhetően többek között az otthoni munkavégzésnek, a távoktatásnak, vagy akár a streaming szolgáltatásnak. Bár számolhatunk azzal, hogy ezeknek az online tevékenységeknek a jelenlegi dinamikája csökkenni fog, még így is az körvonalazódik, hogy az eddig futurisztikusnak vélt statisztikák felülteljesítése elérhető közelségbe került.

Ezt támasztja alá az Ericsson legutóbbi közleménye is – a svéd vállalat 10%-kal több (körülbelül 2,8 milliárd) 5G előfizetőre számít 2025-ben. A felgyorsult digitalizáció hozadékaként eddig nem látott gyorsasággal lehet új ügyfeleket szerezni, jó példa erre, hogy mennyi idő alatt értek el egyes vállalatok 50 millió felhasználót. A légitársaságoknak 64 évre volt szükségük ehhez, a Netflixnek elég volt 7 év, a Disney+ 5 hónap alatt szerzett felhasználókat, míg a Zoom applikációját 2,1 millióan töltötték le naponta márciusban, derült ki a Bank of America felméréséből.

Mit gondol, meddig határozza még meg a mindennapokat a járványhelyzet? Milyen hatásai lesznek a piacra?

A részvénypiacok hangulatát a bizonytalanság nagyon kedvezőtlenül befolyásolja, ebből pedig most kijut bőven a piaci szereplőknek. A koronavírust rengeteg kiszámíthatatlan tényező veszi körül, egy részükre a vírus elleni oltás kifejlesztése megoldást nyújt majd. Ennek időpontja azért is sürgető, hogy a gazdasági károk mértéke ne emelkedjen még drasztikusabban.

Jól látható, hogy a vakcinafejlesztés felől érkező hírek nagyon pozitív fogadtatásban részesülnek, azonban amíg nem lesz széles körben elérhető oltás, a világgazdaság is visszafogott üzemmódban maradhat. A lakossági és vállalati költekezés, bizonyos szolgáltatások iránti igény lényegesen alacsonyabb lehet még jó ideig, ez pedig nem tesz jót a növekedésnek, így rövidtávon a sávos kereskedésre látok leginkább esélyt.

A történelemben azonban már többször bebizonyosodott, hogy a közép-és hosszú távon befektetést keresőknek az ehhez hasonló bizonytalan időszakok jó lehetőséget biztosítanak a vagyonuk gyarapításához.

Úgy látjuk, hogy a türelmes befektetők megfelelő részvény és szektor kiválasztással profitálhatnak az elmúlt években kialakuló és folyamatosan erősödő innovatív trendekből.

Melyek azok a trendek és iparágak, amelyekre a Generali Innováció Részvény Alap most fókuszál?

A következő években várható az 5G hálózatok szélesebb körű elterjedése. A kiépítés és az infrastruktúra-üzemeltetés legnagyobb nyertesein túl a chipgyártókat érdemes még kiemelten figyelni. A gyorsabb és nagyobb mennyiségű adatátvitel az IoT eszközök számában fog várhatóan robbanást okozni, mely az okos otthonok és városok modelljében csúcsosodhat ki. A technológiai fejlődéssel együtt a kibertér biztonságára fordított figyelem is növekedni fog, melyből szintén jelentős profitra tehetnek szert kiberbiztonsági vállalatok.

Az egyik legnagyobb növekedési potenciál véleményem szerint a mesterséges intelligencia (MI) és Big Data területein tevékenykedő vállalatokban van.

A digitális adatmennyiség várhatóan exponenciális növekedésének hatására a gondolkozni és tanulni képes gépek iránti igény sokszorozódhat. A fejlődés szempontjából új távlatokat nyithatnak azok a rendszerek, melyek értelmezhetik, értékelhetik a kinyert adatokat és javaslatokat tehetnek, vagy akár új feladatokat állíthatnak elő, így segítve az emberi kapacitásokon túlmutató feladatokat. A MI- kutatások és gyakorlati alkalmazások területén hatalmas előnyre tett szert Kína, azonban a járvány kapcsán jól látszódik, hogy a MI ötletek, alkalmazások kezdetleges fázisban vannak. Abban, hogy mindez a mindennapi életünk részévé váljon, a jelenlegi vészhelyzet akár segíthet is, hiszen felgyorsíthatják a fejlődési folyamatot, új projektek jöhetnek létre.

A robotika nagyon gyorsan tudott reagálni a járvány során.

A távol-keleti régióban több ország is hatékonyan alkalmazott robotokat fertőtlenítésre és testhőmérséklet mérésre egyaránt, jól rámutatva arra, hogy milyen széles körben használhatóak ezek az eszközök. A magas beruházásigényt és a jelenlegi munkaerőhiányt figyelembe véve rövidtávon inkább az egészségügyi robotika területén tevékenykedő cégek profitálhatnak, távolabbi időhorizonton azonban jelentős növekedési potenciál körvonalazódik a robotika és a drónok alkalmazásában.

Az elmúlt évek globalizált világában a gyártási folyamatok hosszú ellátási láncokon keresztül működtek. Ezek lassan, de folyamatosan át fognak alakulni. Ezeknek az ellátási láncoknak a rövidülésében és a beszállítók versenyében a 3D nyomtatás térnyerése várhatóan nagy szerepet fog játszani.

A felhő technológia, a virtuális-és kiterjesztett valóság a tanulásban, munkavégzésben, vagy akár a szórakozásban hozhatnak megújulást. Végső felhasználásuknak szinte csak a képzelet szabhat határt, és bízhatunk abban is, hogy évtizedes távlatban az ezekbe a szektorokba fektető cégek árfolyamának is.

cikkbe_1500X1500
Munkácsi Dávid, a Generali Alapkezelő portfóliómenedzsere

A tőzsdékkel együtt a magyar befektetési alapok árfolyama is szépen emelkedik vissza, egyre kevesebb az olyan alap, amely mínuszban van az év eleje óta. Fellélegezhetünk?

Nagyon nehéz megjósolni, hogy milyen alakú lesz a gazdasági kilábalás görbéje, ami jelentős hatással bír a tőzsdei indexek árfolyamára is. Ebben a bizonytalan környezetben felértékelődik a szerepe a jól megválasztott befektetési eszközöknek és döntéseknek.

Az elérhető magyar befektetési alapok széles skálán mozognak kockázati besorolás, típus és stratégia szempontjából, ennek megfelelően az év eleje óta elért eredmények is erőteljesen különböznek. A legfontosabb viszont az, hogy a befektető tisztában legyen a felvállalt kockázatokkal és a javasolt időtávval, hiszen kellemetlen meglepetések érhetik, ha ezeket a szempontokat nem veszi figyelembe.

A kapkodás és a befektetési időtáv figyelmen kívül hagyása jelentős veszteségeket eredményezhet. A hosszú távon befektetőknek nem biztos, hogy érdemes napi szinten az árfolyamokkal foglalkozni, hiszen egy jól megtankolt autót vezetve sem azt nézzük minden pillanatban, hogy hány kilométert mehetünk még. Időközönként azonban érdemes rápillantani az egyenlegünkre, vagy éppen az üzemanyagszintre is. Ezt a stratégiát követve az elmúlt hetek részvénypiaci emelkedése után az az érzésem, hogy épp egy benzinkút előtti kihajtóhoz értünk. Most van időnk és lehetőségünk átértékelni az eddigi fejleményeket, átgondolni a "big picture"-t, hogy folytassuk-e a megkezdett utat, vagy tankolni kell, és változtatni az eredeti menetrenden.

Mi a legfontosabb, amit megtanult befektetési és kockázat-kezelési szempontból a koronavírus hatására? Ezeket mennyiben tudja majd beépíteni a Generali Innováció Részvény Alap befektetési politikájába?

Az autós példánál maradva az az érzésem, hogy egy gyorsabb autóba ültünk, aminek a fogyasztása is magasabb, a bizonytalanságot pedig növeli, hogy nem mindegyik benzinkúton lehet az autónkhoz megfelelő üzemanyagot kapni. Emiatt érdemes nagyobb koncentrációval vezetni, a benzinkutakhoz közeledve pedig kicsit lelassítva, alaposan felmérni, hogy ki van-e írva az ártáblára az általuk használt üzemanyag ára.

Ha az Innováció Alapra vetítem a példát, akkor

felértékelődött az időzítés és egyedi részvény vagy szektor kiválasztása, továbbá érdemes az eddiginél is alaposabban és gyakrabban felülvizsgálni a felvállalt pozíciók méretét és aktualitását.

Jó példa erre a videojátékokat gyártó cégek idei mozgása. Az alapvetően kedvező kilátásokat a karanténok bevezetése extrém módon felgyorsította, az USA-ban 45%-kal nőtt a videojátékokkal eltöltött idő. Így érdemes volt ezeknek a cégeknek a pozícióját az Alapban is növelni, de folyamatosan figyelemmel kell követni, hogy a korlátozások feloldása után hogyan fog alakulni ez a statisztika.

Abban nincs kérdés, hogy a szektor népszerűsége bővült, és intenzívebb növekedés várható a következő években, abban viszont már lehet, hogy mennyire értékelődtek fel ezek a cégek, és nőtte túl a realitást az árfolyamuk.

Az elmúlt pár hét alatt volt olyan befektetési döntés, amit megbánt?

Alapvetően pozitív a véleményem az elektromos autózás elterjedésével kapcsolatosan, ezért is bosszantó, hogy a Tesla-rallykról lemaradtam. Nehéz nem figyelembe venni a cég eladósodottságát és értékeltségét, az ebből adódó ellentmondás pedig óvatosságra adott okot. Egy másik tapasztalat pedig az, hogy

agresszívabban egyedi pozíciókat felvállalva még sikeresebb időszak állhatna a Generali Innováció Részvény Alap mögött.

Gondolok itt például a vakcina fejlesztő cégekben felvállalt pozíciókra, vagy a digitális aláírás iránti megnövekedett igényből profitáló részvények vételére.

Mennyiben beszélhetünk indexkövető alapról, milyen stratégia áll az alap mögött? Mennyiben van benne az alapban a portfóliómenedzser egyéni döntése?

A Generali Innováció Részvény Alap benchmarkjául az MSCI World Index szolgál 85%-os súllyal. Az Alap ezáltal nem mondható indexkövetőnek, inkább azt szerettük volna könnyen bemutathatóvá tenni, hogy milyen teljesítményt nyújtanak azok a kiemelt növekedési potenciállal bíró trendek, vállalatok, vagy szektorok a globális részvénypiacokhoz képest, melyek azonosítására vállalkoztunk.

Az Alap indulása óta az a fő irányvonal, hogy 50-60%-át a befektetéseknek szektor ETF-ek adják, a további 25-40% pedig egyedi részvény pozíciókból épül fel. Az ezeken belüli súlyok kialakítása, menedzselése teljes mértékben a portfóliómenedzser feladata. 

Jelenleg 10-15 ETF és 35-40 vállalat részvényeiből áll össze a portfólió.

Látva több technológiai szektorba fektető befektetési alapot, melyeket nagymértékben a giga méretűre növekedett technológiai cégek árfolyamváltozásai mozgatnak, inkább a diverzifikáltságot tartottuk szem előtt, így az egyedi részvény pozíciók mértéke maximum 3-5%-ot érhetnek el. Mindezeket figyelembe véve sikerült a 2019. februári 20-i indulás óta 23%-os, idén pedig 10% feletti (nem évesített) hozamot elérni, ez a benchmarkhoz képest 15 hónap alatt közel 10%-os felülteljesítést jelent.

A cikk megjelenését a Generali Alapkezelő támogatta.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
befektető tőzsde tréder