Hiventures: tőkebefektetések ötletfázistól nagyvállalatokig (x)
Befektetés

Hiventures: tőkebefektetések ötletfázistól nagyvállalatokig (x)

Portfolio
Az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures tőkealap-kezelő, amely 3 évvel ezelőtti indulásakor a hazai startup ökoszisztéma katalizálását tűzte ki célul, mára nem csak Magyarország, hanem Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb és legaktívabb tőkefinanszírozójává vált. Azontúl, hogy korábban indított négy tőkelapjában rendelkezésre álló forrását az előzetes várakozásokat is felülmúlóan 30 milliárd forintot folyósítva 54%-ban már kihelyezte, az elmúlt egy évben elindult alapjaival is megkezdte finanszírozási tevékenységét, amivel a Hiventures jelentősen hozzájárult a hazai innovatív vállalkozások versenyképességének növeléséhez. Többszáz portfoliócégben szerzett tapasztalatát kívánta hasznosítani, amikor szorosan együttműködve a Magyar Fejlesztési Bankkal a tavalyi évben megnyitotta KKVPRO tőkefinanszírozási megoldásait a KKV szektor szereplői számára, amelyet idén a nagyvállalatokat célzó INVESTPRO üzletág követ.

„Az MFB Csoport tagjaként, tőkeerős állami szereplőként kezdetektől fogva az volt a célunk, hogy a kockázati tőke piacán gazdaságösztönző feladatokat ellátva azokra a szegmensekre koncentráljunk, ahol a magánbefektetők nincsenek, vagy csak részben vannak jelen. Nem áll szándékunkban versenyezni a piaci szereplőkkel, élénkítő szerepet betöltve azokat a területeket keressük, ahol nem valósul meg kellő számú befektetés” – mondta a Portfolio-nak Mikesy Álmos, a Hiventures vezérigazgató-helyettese.

A kockázati tőkelap-kezelő épp ezért nyújtott elsőként finanszírozást azoknak a startupoknak, melyek a piacról a magas kockázat miatt nehezen tudtak forráshoz jutni. Az elmúlt években egymásra épülő, egyedi befektetési programjai keretében több mint 2700 jelentkezést fogadott, közülük 287 esetben közel 30 milliárd forintot helyezett ki inkubációs, magvető és növekedési szakaszban.

Érzékelve, hogy egyre több KKV fordult a társasághoz finanszírozási igénnyel, mivel nem állt rendelkezésükre elegendő saját pénzügyi forrás és ennek hiánya érdemben gátolta bővülésüket, 2019-ben a Hiventures –a Magyar Fejlesztési Bank támogatásával- létrehozta KKVPRO üzletágát, amit a válság hatásainak enyhítésére 2020-ban a nagyvállalatokra fókuszáló INVESTPRO követ.

A koronavírus felértékelte a tőkeprogramok jelentőségét a nagyvállalatoknál is

„A koronavírus okozta krízishelyzet előtt nem volt benne a rövid távú startégiánkban, hogy újabb, a hazai nagyvállalatokat támogató üzletágat állítunk fel, de a járvány felülírta az elképzeléseinket. Az MFB Csoport elindította a gazdaság újraindítását célzó intézkedéseket és EU-s tagállamokat is megelőzve - a vissza nem térítendő támogatások, a hitel és a garancia mellett - Magyarországon a válság első pillanatától megkezdtük az új gazdaságélénkítő és válságkezelő tőkeprogramok kidolgozását is. A krízis kirobbanásának kezdetétől hittük és mára bebizonyosodott, hogy a tőkefinanszírozás valós pénzügyi segítséget nyújthat a startup-ok mellett a KKV-k és nagyvállalatok számára egyaránt.

Az újonnan indított nagyvállalati üzletág finanszírozási megoldásaival három fő területre koncentrál. Egyrészt támogatja a magyar vállalkozások stabilitásának helyreállítását, azaz a restrukturálást azoknál a cégeknél, amelyek a válság kapcsán pénzügyileg meginogtak, de azt megelőzően jól működtek. Olyan cégekről beszélünk, amelyek terméke vagy szolgáltatása versenyképes, középtávú kilátásaik jók, de a jelenlegi környezet miatt vagy mert elérték hitelképességük korlátját, nem, vagy csak részben férnek hozzá a piacon elérhető más finanszírozási konstrukciókhoz.

A stabilitás megteremtésén túl a Hiventures tőkefinanszírozási programjaival befektetési partnere kíván lenni nagyobb vállalati és ingatlan tranzakcióknak is, amelyekre minden bizonnyal több lehetőség fog nyílni a mostani helyzetben.

Adódhatnak olyan felvásárlások, vállalati fúziók vagy ingatlan tranzakciók, amelyek kihasználása révén a hazai vállalkozások kedvező helyzetbe kerülhetnek és belföldi növekedést, vertikális bővülést vagy külföldi terjeszkedést tudnak megvalósítani.

Fontos számunkra, hogy itt is a piacot katalizálva, a piaci szereplőket kiegészítve jelenjünk meg finanszírozóként.Alapvető célunk továbbá, hogy ha a válság okán eladóvá válik egy hazai cég, akkor a benne lévő értékes eszköz, tudás, szabadalom és munkaerő ne határon túli befektető által kerüljön felvásárlásra, hanem magyar kézben maradjon.

Mikesy Katona Hiventures
Mikesy Álmos és Katona Bence

A gazdaságfejlesztési programunk keretében pedig harmadik fókuszként olyan beruházásokban segítünek, amelyek valamely okból nem finanszírozhatóak kizárólag önerőből és hitelből, de megvalósulásuk hazai gazdasági szempontból fontos. Ilyenek azok a beruházások, melyek a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségekre adnak érdemi választ, vagy azok a válság miatt előrehozott fejlesztések, melyek a magyar gazdaság gyors növekedési pályára állásához fontosak.

Előbbiekre példák lehetnek az egészségügyi alapanyagok és textíliák területén elinduló kezdeményezések, melyek minimalizálják az ellátási láncban a külföldi kitettséget. Utóbbiak esetében kiemelt fókuszt jelent a klímaváltozás, az egészségügy, a zöldenergia, a digitalizáció vagy az infrastruktúra fejlesztés területe” – mondta Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója.

A tőkefinanszírozás mint önerőpótló instrumentum – jó hír azok számára, akik önerő hiánya miatt eddig nem tudtak megvalósítani beruházásokat, tranzakciókat

„Azzal, hogy tőkeprogramjaink már a nagyvállalati finanszírozási igényekre is választ adnak, jelentős tranzakciókra és beruházásokra nyílt lehetőség. Folyamatosan érkeznek hozzánk a megkeresések, melyek növekedést, a kapacitások bővítését vagy akár határon átívelő terjeszkedést céloznak, de a banki hitelhez szükséges önerő biztosításakor gátakba ütköznek. Ennek oka lehet az, hogy nincs elegendő forrásuk, illetve az, hogy a vállalatban megtermelt szabad forrást más beruházásokra szeretnék a tulajdonosok lekötni. Az általunk kínált tőkebefektetés megoldást kínál a szükséges önerő előteremtéséhez.

A Hiventures unikális értéke, hogy az MFB Csoporttal közösen bármilyen beruházáshoz, tranzakcióhoz képesek vagyunk a tőkefinanszírozás, a hitel és a garancia optimális ötvözetét akár egyben biztosítani az ügyfeleink számára, ami ráadásul a teljes átfutási időt is jelentősen csökkentheti” – tette hozzá Katona Bence.

Az érett vállalatok életében felértékelődik az optimális és egészséges forrásszerkezet. A tőkefinanszírozás - azon kívül, hogy elősegíti a beruházás vagy tranzakció megvalósulását - javíthatja a cég tőkeszerkezetét, azaz az idegen tőke és a saját tőke arányát. Ez pedig megteremtheti akár további források bevonásának lehetőségét is, például ismét hitelképessé teheti a vállalatot.

Mekkora a hozamelvárás, hogy lesz az ügylet megtérülő?

„Alapvetően zárt konstrukcióban gondolkodunk, azaz már az elején rögzítjük, hogy adott időtávon belül, mekkora hozam mellett tudják az eredeti tulajdonosok visszavásárolni az általunk megszerzett tulajdonrészt. A hozamelvárás konkrét mértékét több dolog befolyásolja: mennyire meggyőzőek a vállalkozás múltbeli számai, mennyire reális a jövőbeni üzleti terv, a visszavásárlási opció birtokosa mennyire tőkeerős.

Nagyvállalati alapunk indulásakor 5-15 % közötti hozamelvárást kommunikáltunk. Jelenleg azt látjuk, hogy ez sokszor inkább az egy számjegyű kategóriába esik.

A tranzakció teljes finanszírozásában a mi befektetésünk - ami lehet tisztán tőke vagy tőke és tagi kölcsön kombinációja - hozamelvárását a piacon jelenleg elérhető alacsony hitelkamatokkal összehasonlítani az alma és a körte esete. A Hiventures ezekben az ügyletekben közel a tulajdonosokhoz hasonló kockázatot fut és alá van rendelve a bankoknak, hitelezőknek. Ennek a megtérülésben is meg kell jelennie. A teljes finanszírozási szerkezetben olyan mix kialakítására törekszünk, ahol a hitel aránya 50-60 % körüli, a súlyozott finanszírozási költség így tartható alacsonyan, így lesz a projekt és a beruházás racionális és megtérülő.

Az INVESTPRO finanszírozási programjai azt célozzák, hogy a vállalatok a maximum 10 éves futamidő lejártakor a megtermelt bevételből vásárolják vissza a befektetésért adott üzletrészüket az előre fixált éves hozam mellett.

A Hiventures a hazai piacon egyedülálló befektetési tapasztalattal rendelkezik. Emellett olyan szenior szakértő csapatot állítottunk fel, mely hosszú távon is képes a portfóliócégeket támogatni. Szoros együttműködésre törekszik a piac azon meghatározó szereplőivel is, akikkel közös érdekük a vállalatok forrásbevonási lehetőségeinek bővítése"– tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

A startupok és a KKV-k is előtérben maradnak

A Hiventures három külön üzleti területként kezeli a startupokat, a KKV-kat és a nagyvállalatokat, 15 millió forinttól egészen több milliárd forintos összegig nyújt egyedi tőkefinanszírozási megoldásokat. Az üzletágak a hangsúlyok áthelyezésével gyorsan alkalmazkodni tudtak a Covid-helyzethez, jelenleg az áprilisban indult Startup mentőcsomag és a KKV mentőcsomag iránt a legnagyobb az érdeklődés.

A veszélyhelyzet kihirdetése óta közel 90 vállalkozásnak 5,1 milliárd forintot meghaladó tőkebefektetést folyósítottunk és emellett 460 jelentkezést fogadtunk be

- mondta Mikesy Álmos.

Katona Bence pedig hozzátette, hogy a „több éve tartó szakmai munka eredményeként sok olyan startup van a Hiventures portfóliójában, akik ebben az időszakban is komoly eredményeket tudnak felmutatni. Ilyen például a BOOKR Kids hivatalos oktatási platformmá minősített online felülete vagy a Yaw WR 3 professzionális játékélményt biztosító 3 dimenziós mozgásszimulátora.”

(x)

A cikk megjelenését a Hiventures támogatta.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megindult Izrael kegyetlen megtorlása: egyszerre több vörös vonalat is átléptek

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
GettyImages-1069992448(5)