Előfizetői tartalom

Elképesztően reagált a magyar lakosság a koronavírusra: hol itt a pénzügyi válság?

A koronavírus-válság ellenére olyan ütemben növekedtek a magyar háztartások megtakarításai 2020-ban, mintha normális évünk lett volna, és ez csak kisebb részben köszönhető a törlesztési moratóriumnak. A befektetési alapok első negyedéves és a tőzsdei részvények utolsó negyedéves forráskivonását leszámítva egyöntetű növekedést hozott a tavalyi év összes negyedéve, ami a fogyasztás csökkenése mellett a háztartások nagyon erős tartalékolására utal. Fejenként több mint félmillió forinttal bővültek a megtakarítások, 100 új megtakarított forintból pedig 37 forint a folyószámlákon, 26 állampapírban, 16 pedig készpénzben kötött ki.

Átlépte a 66 000 milliárd forintot a magyar háztartások pénzügyi vagyona 2020 végére – mutatják az MNB ma közzétett előzetes pénzügyi számlák statisztikái. Ez nominálisan 9,0%-os növekedést jelent egy év alatt, miközben (az adósságokkal csökkentett) nettó pénzügyi vagyon 8,4%-kal emelkedett. A fogyasztás helyett úgy tűnik, a tartalékolást választottuk: a tényleges...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés