Kifogyóban a készletek, durván elszállhat egy fontos nyersanyag ára

Portfolio
Komoly áremelkedés jöhet a réz piacán miután a globális készletek 15 éve nem látott mélyponton vannak – írja a CNBC friss elemzői vélemények alapján. Az egyik szakértő a 20 ezer dolláros tonnánkénti árat sem tartja elképzelhetetlennek, ami majdnem a duplája lenne a mostani jegyzésnek.

A Bank of America nyersanyagpiaci szakértője szerint a világ kezd kifutni a rézből, egyre komolyabbak a keresleti és kínálati egyenlőtlenségek. Michael Widmer ezért azt gondolja, hogy 2025-re akár 20 ezer dollárra is emelkedhet a fém tonnánkénti ára a piacon.

Widmer kiemeli, hogy a világ rézkészletei jelenleg 15 éves mélyponton vannak, ami azt jelenti, hogy a raktárakból mindössze három hétre való keresletet lehet kiegyenlíteni. Mindez pont akkor történik, amikor a világgazdaság épp most indulna újra a járvány miatti lezárásokat követően, vagyis várhatóan emelkedik majd a kereslet.

A réz világpiaci ára a múlt héten emelkedett 10 ezer dollár fölé, amire egy évtizede nem volt példa, Widmer szerint innen először 13 ezer dollárig mehet reálisan a jegyzés. Ezt követően 2023-24-ben kicsit helyreállhat a piaci egyensúly, majd újra jön a készletcsökkenés, ami akár 20 ezer dollárig is repítheti az árat.

Hasonlóan vélekedik David Neuhauser, a Livermore Partners hedge fund szakembere, aki szerint „a réz az új olaj”, hatalmas potenciál van a fémben a növekvő kereslet miatt. Ő szintén azt gondolja, hogy öt-tíz éven belül a 20 ezer dolláros árfolyam is elérhető tonnánként.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF