Előfizetői tartalom

Közel félezer milliárddal híztak a lakossági állampapírok fél év alatt – Mutatjuk a részleteket

9618 milliárd forintra hízott a lakossági állampapírok állománya június végére, a legkelendőbb konstrukció továbbra is a szuperállampapír, amelyből havi szinten 100 milliárd feletti jegyzéseket láthatunk. Az inflációkövető állampapírnál volt egy nagyobb lejárat a második negyedévben, a Babakötvény állománya pedig szépen ível felfelé.

A lakossági állampapírpiac aktualitásairól is szó esik a Portfolio szeptember 22-ei Öngondoskodás konferenciáján. Ne maradj le róla, gyere el te is! Részletek:

9618 milliárd

Június végére 9618 milliárd forintra hízott a forintos lakossági állampapírok állománya, ez tavaly decemberhez képest közel 5%-os, egy év alatt pedig 8,5%-os állománynövekedésnek felel meg.

lakpapir1

Az egyes kategóriák közül

  • a legtöbb megtakarítás továbbra is a szuperállampapírban van, ennek nyomdai és dematerializált változata június végén 5776 milliárdos állománnyal bírt, tehát a forintos papírokban lévő pénzek több mint 60%-a koncentrálódik ebben a kategóriában.
  • A második legnagyobb kategória 2358 milliárdos állománnyal a Prémium Magyar Állampapír, ezt
  • az egyéves állampapír követi valamivel több mint ezermilliárd forinttal.
  • A listán a bónusz állampapír állománya a legkisebb, az elmúlt hónapokban a Kétéves Magyar Állampapír pedig végleg kifutott már.

Az állományváltozást nézve jól látszik, hogy a lakossági állampapírok közül csak a MÁP+ tud érdemi állománynövekedést felmutatni, a szuperállampapír az idei első félévben már közel 555 milliárd forinttal gyarapodott.

A cikk tartalmából:

  • A forintos papírokban lévő pénzek több mint 60%-a koncentrálódik a szuperállampapírban.
  • Az inflációkövető állampapír a nagobb lejárat ellenére is növekedést tudott felmutatni az első félévben.
  • A MÁP+ értékesítési számain múlik, hogy meglesz-e az ÁKK idei évre vonatkozó ezermilliárdos nettó növekményi terve.
  • Nagyot ment idén a Babakötvény is, egy év alatt pedig 36%-ot bővült az állomány.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés