Nagyot változik az inflációkövető állampapír kamatozása!

Árgyelán Ágnes
Az ÁKK közleményéből kiderül, hogy az új Bónusz Magyar Állampapír megjelenése mellett az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír kamatozásán is jelentősen változtatnak. Lényegi változás, hogy a két új sorozat kamatozása „hibrid” kamatozás lesz, az első kamatperiódusban fix, évi 11,75% kamatot fizetnek.
Hasonló témáról is szó lesz a Portfolio október 18-ai Future of Finance konferenciáján! Részletek:

Megújul az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír - derül ki az ÁKK közleményéből. Az új sorozatok alapcímlete 1000 forintról 1 forintra változik.

A legfontosabb változás, hogy

a két új sorozat kamatozása „hibrid” kamatozás lesz, az első kamatperiódusban fix, évi 11,75% kamatot fizet, majd a második kamatperiódustól válik klasszikus, változó kamatozású állampapírrá,

amelynek kamatmeghatározása megegyezik a korábbi sorozatok kamatmegállapításával, azaz az előző éves átlagos fogyasztói árindex felett biztosít sorozatonként eltérő kamatprémiumot.

Az első kamatfizetés a 2027-ben lejáró sorozat esetében 2023. januárban, a 2029-ben lejáró sorozat esetében pedig 2023. február végén lesz. Így a befektetők a magas időarányos kamathoz hamar hozzá tudnak jutni.

A második kamatperiódusra a kamatbázis a 2022. évi éves átlagos fogyasztói árindex lesz, a kamatprémium mértéke pedig a 2027-ben lejáró PMÁP után +0,75%, a 2029-ben lejáró PMÁP után +1,50%.

A 4 éves, 2027/J sorozat esetében az alábbi időpontokban lesz a kamatfizetés:

  • 2023. január 27.
  • 2024. január 27.
  • 2025. január 27.
  • 2026. január 27.
  • 2027. január 27.

A fenti időpontok közül az elsőnél, tehát jövő januárban fizeti a papír a 11,75% időarányos részét, azaz 3,83%-ot. Az azt követő időpontokban pedig a már megszokott módon kamatozik a papír, az éves átlagos inflációt figyelembe véve.

A 6 éves, 2029/I sorozat esetében az alábbi időpontokban lesz a kamatfizetés:

  • 2023. február 21.
  • 2024. február 21.
  • 2025. február 21.
  • 2026. február 21.
  • 2027. február 21.
  • 2028. február 21.
  • 2029. február 21.

Az új, 4 és 6 éves futamidejű prémium állampapírokat szeptember 29-étől lehet megvásárolni.

Értékesítési korlátozás

A közleményből kiderül az is, hogy a 2023. január 1-jétől kizárólag a Bónusz Magyar Állampapírnál és a Prémium Magyar Állampapíroknál az ÁKK értékesítési korlátot vezet be.

Egy forgalmazó egy típusú állampapír-sorozatból maximum 250 millió forint együttes névértékű állampapír-sorozatot értékesíthet egy befektető számára.

Az értékesítési korlát bevezetése megfelel a nemzetközi gyakorlatnak (pl. USA, Egyesült Királyság, Írország), amelynek értelmében a legtöbb lakossági állampapírt forgalmazó ország esetén maximált az egy lakossági befektető által vásárolható mennyiség.

Az ÁKK stratégiai célja a nagyon sikeres lakossági állampapír-program feltételeinek közelítése a nemzetközi legjobb gyakorlathoz, valamint az ügyfélszám növelése annak érdekében, hogy minél több lakossági megtakarítónak legyen lehetősége a meghirdetésre kerülő magas kamatozású, kockázat-, kamatadómentes lakossági állampapírokból vásárolni. Mindkét állampapírt magánszemélyek vásárolhatják meg online vagy személyesen az állampapírforgalmazó-helyeken - írják.

Most akkor ez jobb kamatozás, mint ami eddig volt?

Érdemes kicsit a számok mögé nézni. Az új konstrukcióknál két fontos változás van:

  • Hamarabbra hozták az előző sorozatokhoz képest a kamatfizetés időpontját
  • az első kamatperiódusban fix kamatot fizetnek a papírok.

Nézzük először a 4 éves konstrukciót:

A 2027/J papír (ami szeptember 29-től lesz vásárolható) jövő januárban a 11,75% időarányos kamatát fizeti ki a befektetőknek, ami 3,83% lesz. Ezt követően pedig minden évben marad a megszokott számítás, tehát a kamatbázist a kamat megállapítás évét megelőző naptári évre vonatkozóan a KSH által közzétett éves átlagos fogyasztói árindex-változás százalékos mértéke adja. Ez azt jelenti, hogy a 2024-es kamatfizetéskor a 2022-es, azaz az idei éves átlagos infláció lesz a kamatbázis, és erre jön rá a 0,75%-os prémium.

Az előző, még a piacon elérhető 2026/J konstrukciónál az első kamatfizetés jövő februárban lesz, ott az időarányos kamat pedig 3,88% (az 5,85% időarányos kamata). Elsőre tehát nem látszik nagy különbség a két kamat között, hiába fizeti az új konstrukció a 11,75% időarányos részét (mivel hamar jön a kamatfizetés napja, "csak" három hónapot tud kamatozni ezzel a fix kamattal a papír).

Első ránézésre tehát úgy tűnik, nincs nagy javulás a tényleges, kézhez kapott kamatot tekintve a 4 éves PMÁP-nál.

Sőt, ha ez a 11,75%-os első fix kamat megmarad a jövőre kibocsátott konstrukcióknál is, akkor még az is előfordulhat, hogy a befektetők rosszabbul járnak: ugyanis 2024-ben a 2022-es magas infláció+ prémium helyett lehet, hogy csak a fix 11,75%-ot kaphatják kézhez.

Mi a helyzet a 6 éves konstrukciónál?

A 2029/I papír (ami szeptember 29-től lesz vásárolható) jövő februárban ugyancsak a 11,75% időarányos kamatát fizeti ki a befektetőknek, ami így 4,64% lesz. Ezt követően pedig minden évben marad a megszokott számítás, tehát a kamatbázist a kamat megállapítás évét megelőző naptári évre vonatkozóan a KSH által közzétett éves átlagos fogyasztói árindex-változás százalékos mértéke adja. Ez azt jelenti, hogy a 2024-es kamatfizetéskor a 2022-es, azaz az idei éves átlagos infláció lesz a kamatbázis, és erre jön rá az 1,5%-os prémium.

Az előző, még a piacon elérhető 2028/K konstrukciónál az első kamatfizetés jövő júniusban lesz, ott az időarányos kamat pedig 6,55% (az 6,60% időarányos kamata).

Ez esetben már több változást is láthatunk, de a legfontosabb, hogy a júniusi kamatfizetések helyett az új konstrukció hamarabb, már februárban fizet kamatot, tehát hamarabb kapják kézhez a megemelkedett infláció után járó kamatot a befektetők.

Nagy előny tehát, hogy míg az eddigi 6 éves konstrukció csak 2024 júniusában fizeti ki az idei, azaz a 2022-es inflációt, addig az új papír már 2024 februárjában.

Az első évi fix kamat fentebb már érintett "problémája" ez esetben is fennáll, tehát ha jövőre újabb sorozatokat bocsát ki az ÁKK ugyanilyen feltételekkel, akkor azok a befektetők, akik jövőre vásárolnak a papírból, az első kamatfizetéskor 11,75% időarányos részét kapják kézhez, és nem a 2022-es, vélhetően sokkal magasabb összeget.

Azt természetesen nem tudjuk, hogy jövőre milyen feltételekkel mennek tovább az inflációkövető állampapírok, de aki mostanság szeretne venni belőlük, érdemes lehet idénre időzíteni a vásárlást.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF