Portfolio signature

Veszik a magyarok az állampapírokat, meg nem is – Érdekes számok jöttek

Új rekordon, több mint 10 760 milliárd forinton zárt a lakossági állampapírok állománya március végén, ez azonban már nem a prémium állampapírnak köszönhető. Az első negyedévben látott nagy kamatfizetések után úgy tűnik, eldőlni látszik a PMÁP sorsa. A számokból az is kiderül, hogy az év első három hónapjában az új állományi rekord ellenére mintegy 440 milliárd forintos tőkekiáramlást szenvedtek el a forintos lakossági állampapírok.

Március végén összesen 10 766 milliárd forintnyi megtakarítás volt forintos lakossági állampapírokban (a lakossági állampapírokon kívül természetesen a lakosság is fektet intézményi papírokba, például DKJ-kba), ami egy hónap alatt 223 milliárdos, az év első három hónapjában pedig 688 milliárdos állománynövekedést jelent.

A március végi adat egyben új rekordot is jelent, sosem volt még ennyi megtakarítás lakossági állampapírokban.

Ezzel az állomány meghaladta a 2022-ben látott szinteket is, és annak ellenére tudott új csúcsra törni, hogy a MÁP+-ból még mindig áramlanak ki a megtakarítások, és a Prémium Magyar Állampapír vonzereje is egyre csökken.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés