A biztosítók titkos favoritja segíthet az egészségügyön

2017. október 30. 11:11    
nyomtatás
 
Minden évben két számjegyű növekedést ért el az elmúlt öt évben az egészségbiztosítási piac, a hazai biztosítók nagy jövőt jósolnak a területnek. A szolgáltatók minősége és területi eloszlása is sokat javult az utóbbi években, illetve sokat segíthetne a piacnak, ha lehetőség lenne a magán-egészségbiztosításnak az állami mellett kiegészítő biztosításként működnie. A céges kötések száma még mindig magasabb, mint az egyéni szerződéseké, ugyanakkor érezhetően nő a kereslet a magánszemélyek részéről is. Az egészségbiztosítást választók között sokan vannak, akik az állami egészségügynél jobb színvonalú és gyorsabb szolgáltatást szeretnének, és hajlandók is erre pénzt áldozni. Schaub Erikával, a Generali Biztosító személybiztosítási igazgatójával beszélgettünk.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Utoljára 2012 elején változott az egészségbiztosítások adózása. Az azóta eltelt öt évben mit tart a piac legnagyobb eredményének?

2012 óta folyamatosan két számjegyű növekedést ért el az egészségbiztosítási piac. 2012 elején a változások a céges szerződéseket érintették, aminek köszönhetően költségként elszámolható az egész biztosítási díj, és nem terheli járulék és adófizetési kötelezettség A szerződések nagy része még mindig céges, de egyéni szinten is egyre tudatosabbak az emberek, és egyre többen választják ezt a lehetőséget. Szerencsére a biztosítók is egyre több jó minőségű magán egészségügyi szolgáltatóval tudnak szerződést kötni. Hiszen csak akkor tudunk minőségi szolgáltatást nyújtani biztosítóként, ha megtaláljuk azokat a partnereket, akik professzionális módon ellátják az ügyfeleket. Itt is jelentős fejlődést látni Budapesten és a megyeszékhelyeken, vidéken is.

Hogyan alakul az egyéni és a céges egészségbiztosítások aránya?

Egyrészt van egy Company Care biztosításunk, ami kimondottan nagyobb létszámú cégeknek szól, és van egy egyéni is, a Private Care, amit néhány főig vagy családilag érdemes megkötni. Nagyon kicsit több a céges egészségbiztosítások darabszáma, viszont sokszor az egyéniek mögött is kis cégek állnak. Kockázatelbírálási szempontból máshogy kezeli a biztosító, ha több 100 fő érkezik hozzá, mint ha egy-két fő, hiszen egy nagyobb közösségnek kedvezőbb árat lehet adni. Tehát a szerződők nagyobb része összességében céges ügyfél.

Mikor érdemes egy magánembernek egészségbiztosítást kötni?

Már egy éves kortól meg lehet kötni, minden korosztálynak ajánljuk, az életkortól függ a díja, pl. egy 20 évesnek alacsonyabb a díja, mint egy 50 évesnek, de mindenkinek ott van a biztonság, hogy ha bármilyen nagyobb gondja lenne, nem kell azon gondolkodni, hogy kinek fog hálapénzt adni, és hol talál megfelelő orvost, ellátást. Tehát azt mondanám, hogy már fiatalon érdemes ezen elgondolkodni. Egy másik nagyon fontos szempont, hogy minél egészségesebb valaki, annál jobb díjon tudjuk kínálni a biztosítást. Ha valakinek már egészségi problémái vannak, ott felmerülhet, hogy magasabb díjon vállaljuk, illetve bizonyos betegségeket esetleg kizárunk. A biztosítás ugyanis arról szól, hogy a véletlenszerűen bekövetkezett eseményeket biztosítjuk. A biztos kifizetés már nem biztosítás. Erre viszont nagyon jó megoldás az egészségpénztár, mert azzal egy kedvezményes adójóváírás lehetőségével támogatott pénztári megtakarításból lehet finanszírozni a gyógyítási, ellátási költségeket.

Hogyan alakulhat a kereslet az egészségügyi biztosítások iránt? Mi hajtja a keresletet?

Sokan az állami egészségügynél jobb színvonalú és gyorsabb szolgáltatást szeretnének, akik az egészségbiztosítást választják. A céges kötésekben pedig egy fontos szempont, hogy ma már nem munkanélküliségről beszélünk, hanem munkaerőhiányról, és a cégek megpróbálják minél több szállal, szolgáltatással, juttatással magukhoz kötni a munkavállalókat. A béren kívüli juttatásoknak egyre nagyobb szerepük van, és az egészségbiztosítás egy olyan juttatás, ami adózási szempontból is jó konstrukció, másrészt érzelmileg is köti a munkavállalót, mert úgy érzi, hogy fontos, hogy a cég segíti abban, hogy ha beteg, minél gyorsabban orvoshoz jusson, meggyógyuljon és minőségi szolgáltatást kapjon.

Kellően széles-e a paletta a hazai egészségbiztosítási termékeknél?

2012 óta ez egy folyamatosan növekedő piac, ami a biztosítási szektor nem minden területéről mondható el. Nagyon sok biztosító látja ebben a fantáziát, hogy hosszú távon érdemes ezen a területen működni. Egyes termékek járóbeteg-ellátást nyújtanak, de bizonyos limitekkel, például néhány alkalomra mehet el az ügyfél, ha problémája van, ennek alacsonyabb a díja. Van, aki azt a stratégiát követi, hogy sokkal szélesebb kört fed le, és kevés limittel vagy limit nélküli terméket értékesít. Ennek kicsit magasabb a díja, viszont sokkal nagyobb a rugalmasság az ellátásban ügyféloldalon. Illetve olyan terméket is találni a piacon, amelyben megjelennek összegbiztosítások, melyeket szolgáltatás finanszírozásával kombinálnak, és csak összegbiztosítás is létezik. Az, hogy ki az ellátásszervező, milyen szolgáltatókkal áll kapcsolatban az adott biztosító, szintén változó lehet. Sokféle megoldás van, az alap szolgáltatásfinanszírozó biztosítás arra épül, hogy ha járóbeteg-ellátásra vagy bizonyos vizsgálatokra, diagnosztikára van szükségem, akkor erre egy magánszolgáltatót igénybe tudjak venni.

Minőség és kapacitás szempontjából hogyan látják a magán-egészségügyet?

Azt látjuk, hogy egyre szélesebb az a szolgáltatói kör, akivel szerződni tudunk, és aki tényleg minőségi ellátást tud nyújtani. Azt is látjuk, hogy vannak kezdeményezések, hogy magánszolgáltatók a minőségi célt szem előtt tartva egyesületet hoznak létre. Ez nekünk egy nagyon fontos és jó irány. Nekünk és az ügyfélnek is jó, ha egy helyen megtalál többféle ellátást, de sok kis szolgáltatóval is kapcsolatban vagyunk, akik egy-egy szakágra nyújtanak megoldást.

Szűrésnél például, ami egy nagyon fontos eleme az egészségbiztosításoknak, nagyon jó, ha ezeket egy helyen tudja megoldani, akár egy időben is. Azt is látjuk, hogy nem tud úgy működni a rendszer, hogy mindig mindenhol minden elérhető, de az ellátásszervező igyekszik a lehető legkorábbi időpontot megtalálni Természetesen, ha az ügyfél a szolgáltatóhoz ragaszkodik, akkor ennek megfelelően járunk el.

Fekvőbeteg-ellátás, komolyabb műtétek is benne lehetnek egy magasabb díjú szolgáltatásban?

Többnyire a legmagasabb csomag az, amelyben fekvőbeteg-ellátás is szerepel. Ennek még kisebb az aránya a teljes portfólióban, illetve a szolgáltatói oldalon is szűkebb az a kör, amelyik magánkórházi ellátást tud biztosítani. Itt is nagyon fontos, hogy az államitól teljesen elkülönülten tudjuk ezt nyújtani, hiszen nem lehet összekeverni a kettőt, és ez nem is célunk. A magánforrásokra támaszkodva szeretnénk ellátást nyújtani. Itt látunk még olyan lehetőséget, hogy hosszabb távon a kórházi ellátásnak is nagyobb szerepe lehessen, amennyiben a szolgáltatói kör bővül.

Sok éve, amikor elindultak az első egészségbiztosítások, szolgáltatásfinanszírozások, akkor több biztosító is próbálkozott azzal, hogy magánkórházakkal szerződjön, de ebből jelentős növekedést nem sikerült elérni. Ahol nagyobb előrelépés lehet, és látjuk, hogy igény is van rá, az az egynapos sebészet, ami már közel van a fekvőbeteg-ellátáshoz, és ezt már több magánszolgáltató is nyújtja.

A cikk megjelenését támogatta a Generali Biztosító.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Bróker / Értékpapír piaci tanácsadó
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium