A digitalizáció és a fiatalok hozhatják el a pénzügyi szektor következő nagy átalakulását

2019. május 15. 18:13  english version   
nyomtatás
 
Megjelent a pénzügyi piacon is a digitális forradalom, amely már a médiát, a zeneipart is felforgatta. Versenyképességük megőrzése érdekében a munkáltatóknak viszont a backend rendszereiket is átláthatóbbá, felhasználó-baráttá kell tenniük és a fiatalok dinamikus szellemiségének megfelelő munkakörnyezetet kell kialakítaniuk - hangzott el mindez a legutóbbi Dorsum Klubon.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Kövesdi Anita, a Dorsum szenior tanácsadója a digitalizáció hatásairól a következő fontosabb gondolatokat osztotta meg:
  • 25 évvel ezelőtt az értékpapírpiacon materiális folyamatban létezett minden, ma már szinte az összes értékpapír dematerializált. Hasonló átalakuláson ment át a médiaszektor és a zeneipar a Spotify vagy a Netflix megjelenésével. A Spotifynak már 83 millió felhasználója van, akik fizetnek is a szolgáltatásért és annak reklámmentességéért cserébe. Pénzügyi területen hasonló újításokat hozott többek közt a Simple alkalmazás.
  • Vannak még olyan problémák, melyet nehéz leküzdeni a technológiai fejlődés ellenére, például az utazás, amely rengeteg időt emészt fel: ha pl. valaki 45 percre lakik a munkahelyétől, egy évben 31 napot utazással tölt. Erre a kérdésre is léteznek persze megoldások, például egyre több munkához nem kell fizikai jelenlét, így a munkaadó engedélyezi a home office-t, és, hogy VPN-nel elérjük a munkahelyi IT-eszközöket és rengeteg Office-eszköz elérhető most már online.
  • Mindez előnyére válik a munkaadónak is, melyek rengeteg pénzt költenek az irodák fenntartására, ráadásul a dolgozó is jól fogja érezni magát, mert megspórolja az utazási időt, megszokott környezetben van és otthon minden kötelezettségét el tudja végezni.
  • Fontos tényező, hogy a munkakörnyezet szoftveresen és hardveresen is személyre szabható legyen. Felértékelődött a UX (felhasználói élmény) szerepe is a munkavállalók körében: ez nemcsak elégedettebbé, hanem hatékonyabbá is teszi a munkavállalókat. A Dorsum is dolgozik e kihívások megoldásán, például a ClavisNXT és a Corporate Portal szoftveres rendszerekkel.

Az előadást követő panelbeszélgetést Mihálovits András, a Millásreggeli szerkesztője moderálta. A következő fontosabb kérdésekre adtak választ a résztvevők:

Milyen a jó munkahely a fiatalabb korosztály számára?

Nyul Gábor, a Dorsum junior szakértője úgy véli, a fiatalbarát munkahely színes, változatos és motiváló. Fontosak az olyan kiegészítők is, mint a kávézó vagy az erkély vagy a park, ahol az alkalmazottak pihenhetnek. Szükségesek az apróságok ahhoz, hogy kizökkentsék az embert a hétköznapi rutinból, ez növeli a kreativitást.

Bánhidi Brigitta, vezetőfejlesztő elmondta, hogy a fókuszált gondolkodásmódban meg tudunk oldani olyan problémákat, melyeket rutinból megtanultunk, a diffúz gondolkodásmódban viszont megoldások születnek egyes problémákra, melyekkel még nem találkoztunk, az utóbbi előidézéséhez szükséges lehet a proaktivitást támogató környezet. Úgy véli, a fiataloknak egyébként nagy szerepe van az innovációban, csak teret kell nekik adni.

Kállay András, az Erste Prémium és Privátbanki vezetője szerint problémát jelent, hogy sok vállalatnál a vezetők úgy gondolják, az alkalmazottak lógnak, ha nem "ügyfeleznek" folyamatosan. Hozzátette: a munkahelyek dolgoznak az agilis átalakításon, nagy szabad tereket alakítanak ki, de ennek hátránya, hogy nincs privát tere a dolgozóknak.

Olasz Róbert, a Concorde üzletfejlesztési igazgatója elárulta, hogy cégénél még nem igazán jelentkeznek a Z-generációs befektetők és az X és Y generációsok is kevesen vannak. Nyitottak a fiatalok felé, de egyelőre várnak arra, hogy transzformálja a piacot a fintech-forradalom.

Van valami hátulütője annak, ha valaki nagyon fiatalbaráttá formálja a cégét és nagyon elkezd innoválni?

Olasz Róbert úgy véli, a túlzott digizalizáció a személyes kapcsolatokat ronthatja, ami a fiatalabb generációk innovatív szellemére is negatív hatással lehet. Bánhidi Brigitta szerint inkább a fiatalok megtartása nehéz; a fiatalok agilisek és ambiciózusak, nem érzik magukat jól sokáig egy munkahelyen, 3 hónap alatt már előléptetést szeretnének. Kállay András úgy gondolja, hogy a bankszektorra ráfér egy sokk, nem kell amiatt aggódni, hogy túlszaladunk a digitális fejlesztéseken. Szerinte a részvényopció egyébként jó megoldás az alkalmazottak megtartására.

Mennyire jellemző a fiatalokra a tudatos pénzügyi gondolkodás?

Nyul Gábor úgy gondolja, nem az. Sok fiatal nemcsak nem rendelkezik a megfelelő anyagi forrásokkal, sokan még rosszul is bánnak a pénzükkel; elbulizzák, elutazzák, és nem akarnak a pénzügyi dolgokkal foglalkozni.

Milyen termékeket lehet az ilyen ügyfeleknek ajánlani?

Kállay András szerint elsősorban olyan termékeket, melyek kis összegekkel, kamatos kamatot kínálnak. A tanácsadást egyébként igénylik a fiatalok, szeretik a kényelmes, minél inkább automatizált megoldásokat.

Összességében az eseményen résztvevő szakemberek egyetértettek abban, hogy a fiatal munkaerő innovatív és sajátos szemléletű vérfrissítést jelent egy cégnek, viszont megtartásuk nehéz. Jó megoldás lehet erre a digitalizáció, a felhasználóbarát backend-rendszerek fejlesztése és a kikapcsolódással kapcsolatos vezetői tolerancia.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Kockázatelemző
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium