Befektetés

Zuhanó nyersanyagárak - Tényleg most kell beszállni?

Az elmúlt hónapokban nagyot esett a fontosabb nyersanyagok, az olaj, az arany, az ezüst ára, a befektetők a dollár erősödése, az alacsony infláció és a lassuló globális növekedés miatt kerülik a nyersanyagokat. Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő portfóliókezelőjével beszélgettünk arról, mi mozgatja az árakat, és mik a kilátások a nyersanyagpiacokon.
Portfolio: A részvénypiacok még mindig emelkednek, a fontosabb nyersanyagok árfolyama viszont hónapok óta esik. Jó vagy rossz a hangulat a világ tőkepiacain?

Hosszú Ferenc: Valóban látszik egy kettősség, az amerikai tőzsdék már új csúcsokra emelkedtek, a nyersanyagok nagy része leragadt a mélypontok környékén. Ez azt mutatja, hogy a nyersanyagoknál az egyedi fundamentumok hatnak, nem a hangulati tényezők vagy a jegybanki beavatkozásokkal kapcsolatos hírek. Kivétel talán a nemesfémek, amelyek vesszőfutásában nagy szerepet játszik a dollár erősödése is.

Hosszú Ferenc, CFA portfolió menedzser
A budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott 2006-ban befektetés-elemző és kockázatkezelő főszakirányon, illetve aktuárius mellékszakirányon. 2011-ben CFA vizsgát tett. 2007-től az OTP Alapkezelő Zrt.-nél termékmenedzser, portfoliókezelő. Szakterülete az árupiaci befektetések, valamint tőkevédett alapok opciós kifizetési struktúráinak kialakítása. A hazai piacon egyedülálló módon aktívan kezelt, abszolút hozam stratégiát követő árupiaci alap, az OTP Föld Kincsei Alap portfolió kezelője, illetve részt vesz valamennyi tőke - és hozamvédett alap fejlesztésében, menedzselésében.

A Haszon Magazin 2013/2014. évi befektetési versenyének győztese.
Az általa kezelt OTP Föld Kincsei Alap 2014-ben elnyerte a Privátbankár.hu "Legjobb Árupiaci Alap" díját.


P.: Mint ha leválasztották volna a nyersanyagokat.

H.F.: Igen, mi is ezt látjuk. 2011-ig szinte minden eszközosztály együtt mozgott, azóta viszont a részvény- és kötvénypiacok a makrogazdasági folyamatokra, jegybanki beavatkozásokra reagálnak, a nyersanyagoknál pedig döntően az egyedi sztorik befolyásolják az árfolyamokat.

P.: Ezzel párhuzamosan mintha a befektetők érdeklődése is megcsappant volna a nyersanyagok iránt.

H.F.: Igen, ezt forgalmi adatokkal is alá lehet támasztani: az időszakban a nyersanyagokból folyamatosan áramlik ki a tőke, amely a trendszerű árfolyamcsökkenést látva nem is meglepő. Tulajdonképpen igazi kedvencekké soha nem váltak a nyersanyagok, kivételt talán az arany jelentett egy néhány éves periódusra.

P.: Az olajból is menekül a tőke, esik az árfolyam. Sokan nagyhatalmi csatározást sejtenek a háttérben: az Egyesült Államok állítólag alacsony olajárral akarja térdre kényszeríteni az oroszokat.

H.F.: Amikor nagy a csapkodás stratégiailag fontos piacokon, terjednek az összeesküvés-elméletek. Az USA-orosz sztori kapcsán azt látni kell, hogy a rubel gyengülése miatt az oroszoknak kevésbé fáj az alacsony olajár, illetve inkább az látszik, hogy mindenki a józan érdekének megfelelően annyi olajat termel, amennyit csak tud Szaúd-Arábiától az Egyesült Államokig. Önmagában egyik szereplő sem fog fellépni, hogy megpróbálja megállítani az áresést, mert a saját kárára egyáltalán nem érdeke ezt megtenni.

Zuhanó nyersanyagárak - Tényleg most kell beszállni?
P.: Van, aki szerint elképesztő stimulust jelent globális szinten az olajár esése, mások borzasztó deflációs veszélyekre hívják fel a figyelmet. Örüljünk az olajár-esésnek vagy féljünk a várható negatív hatásoktól?

H.F.: Az olajár esése a globális növekedésre pozitívan hat, lökést adhat a fogyasztásnak, nem üzemanyagra, hanem más javakra költi el a jövedelmét a lakossági és az üzleti szféra. Az olajár-esésnek azonban valóban van egy átmeneti deflációs hatása, de ez arra sarkallhatja a világ jegybankjait, hogy továbbra is nyitva tartsák a pénzcsapokat.

P.: Érdemes most olajba fektetni?

H.F.: A globális kitermelés pörög, strukturális változás zajlik az olajpiacon és ha a kereslet továbbra sem emelkedik, akkor az olaj ára néhány évre akár 60-70 dollár közelébe is leeshet a mostani 80 dollárról, tehát van még tere az esésnek. A piac azonban hosszabb távon alkalmazkodni fog az új környezethez, a drágábban kitermelhető készletek esetében csökkennek majd a beruházások, de az alacsonyabb árak további technológiai fejlesztésekre, hatékonyságjavulásra is ösztönzik a kitermelőket.

P.: Nem csak az olaj, de az ipari fémek árfolyamai is sokat estek az elmúlt hónapokban. Utalhat ez egy nagyobb globális lassulásra?

H.F.: Itt is egyedi sztorik hatnak: a magas árfolyamok miatt a bányatársaságok, kitermelők beruházásokat indítottak, most részben a túlkapacitások, részben a gyenge kereslet miatt esnek az ipari fémek árfolyamai egy-két kivételtől eltekintve, ahol a termelés bizonyos kitermelőknél jellemzően mesterségesen korlátozott.

P.: Van olyan ipari fém, amibe érdemes lehet most befektetni?

H.F.: 2014 egyik slágerterméke a nikkel volt, a csúcsokról sokat esett az árfolyam, a mostani szinteken már érdekes befektetési célpont lehet ismét. Ennél a terméknél azonban érdemes az indonéz exportkorlátozásra is figyelni, az azzal kapcsolatos hírek is mozgatják az árfolyamot.

P.: Az arany árfolyama már több mint 3 éve esik, és már azokban az időszakokban sem teljesít jól, amikor esnek a részvénypiacok. Menekülő termék még az arany?

H.F.: 2011 előtt a befektetők elsősorban az inflációs félelmek miatt vették az aranyat, a jegybanki stimulusok azonban nem gerjesztettek inflációt, ezért az arany is veszített népszerűségéből. Egyelőre sem komolyabb geopolitikai vagy pénzügyi sokktól, sem a magas inflációtól nem kell tartani, és még a dollár is erősödik, ezek a tényezők pedig nem kedveznek az aranynak.

Zuhanó nyersanyagárak - Tényleg most kell beszállni?
P.: Ezek alapján nem tűnik jó ötletnek most beszállni a nemesfémekbe.

H.F.: Paradox módon épp ellenkezőleg. Az előbb felsorolt ellenérvek jó ideje mind ismertek, így kezdünk eljutni olyan szintekre, ahol ezek hatása már beárazódhatott az árfolyamokba, a legtöbben már kitárazhattak a nemesfémekből, kezdenek extrém módon utált eszközökké válni. Itt is igaz az a bölcsesség, hogy akkor kell venni, amikor mindenki elad, így legalább egy rövid távú felpattanóra mindenképp számítok az elkövetkező hetekben, a pénteken indult emelkedésben tehát lehet még lendület. Kicsit távolabbra tekintve azonban érdemes még kicsit türelmesnek lenni, mert igazán jó beszállási lehetőségek 1000 dollár alatti aranyár szinteken lehetnek.
Kereskedjen könnyen bárhol, bármivel!
Több mint 15,000 termék mindegyik eszközén! Magyar nyelvű tablet és mobil applikációink a kényelmet párosítják Önnek az angol befektetési számla biztonságával és a magyar ügyfélszolgálat szakképzettségével. Több mint 15,000 termék közül választhat mindegyik eszközén!
Találd meg a neked való befektetési alapot!
RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
budapest felhő borús sas