Aegon: a politikai faktor továbbra is fontos szerepet játszik a befektetési döntésekben

Aegon Alapkezelő
2019. július 31. 15:00    
nyomtatás
 
Aegon Alapkezelő:

"Július ott folytatódott, ahol a június abbamaradt. A piacok rögtön a hónap elején új csúcsokra törtek annak örömére, hogy a G-20-as találkozón Donald Trump amerikai és Xi Jinping kínai elnök újra a legjobb barátok lettek, és az amerikai-kínai kereskedelmi háború befejezése érdekében ismét elkezdik a magas szintű kormányzati tárgyalásokat. Az amerikai elnök még külön gesztusként, könnyített a Huawei elleni szankciókon. Az továbbra is nyitott kérdés marad, hogy ennek a tárgyalási sorozatnak lesz-e eredménye, vagy ugyanúgy végződik, mint az előzőek.

Aegon: a politikai faktor továbbra is fontos szerepet játszik a befektetési döntésekben


A politikai faktor továbbra is fontos szerepet játszik a befektetési döntésekben. A legfontosabb talán, hogy Boris Johnson-t választották meg Anglia új miniszterelnökének, aki köztudottan Brexit párti, sőt a hard-Brexit sem áll távol a gondolkodás világától. Erre a szcenárióra szokás mondani, hogy "egye meg amit főzött" mivel amikor Anglia arról szavazott, hogy bent maradjon-e az EU-ban vagy sem, ő teljes mellénnyel a kilépés mellet kampányolt. A másik fontos politikai közjátékban Irán vállalt főszerepet azzal, hogy lefoglalt angol olajszállító hajókat a Hormuzi-szorosban. A múlt hónapban kigyulladt olaj szállítókért még senki nem vállalt felelősséget, de most már Irán leplezetlenül jelzi, hogy ebben a térségben Ő az egyik nagyhatalom és e szerint kell vele bánni. Ez az üzenet természetesen az Egyesült Államoknak szól, és most még nem lehet tudni, hogy újabb közel-keleti háború küszöbén vagyunk, vagy békésen is tudják a felek rendezni a nézeteltéréseiket. Egy iráni háború alapjaiban forgatná fel a befektetési világot.

A makró gazdasági adatok országonként vegyes képet mutatnak. Az Egyesült Államok makró adatai nehezen támasztják alá, hogy a FED kamatot csökkentsen a hónap végén. A munkanélküli ráta változatlanul 4% alatt, infláció gyakorlatilag nincs, és a manager vásárlói index is 50 felett van. Ha ilyen adatok ellenére is kamatot vág a FED akkor azt úgy lehet interpretálni, hogy inkább a politikai nyomásnak felel meg mint a gazdaságinak.

Ellenben Kínában a gazdasági adatok egy rosszabbodó állapotról reflektálnak. Caixin szolgáltató szektor PMI értéke 52-re csökkent és júliusban 3 bankot kellet a kínai központi banknak megmentenie likviditási problémák miatt. Az ilyen típusú események általában a gazdaság lassulását szokták előre jelezni, ezért várjuk, hogy mit fog tenni a kínai kormány a gazdaság élénkítése érdekében.

Az európai szektor hasonló cipőben jár, mint a kínai. A német GDP 2%-ról 0,7%-ra esett, ami erőteljes lassulást jelez. Ha megnézzük a nyugat európai országok és a görög állam 10 éves kötvény hozamait mindegyik az amerikai hozam alatt van, ami szintén abba az irányba mutat, hogy az európai gazdaság lassul. Talán épp ezért mondta a leköszönő ECB elnök, Mario Draghi, hogy jobb megelőzni a betegséget, mint utólag kezelni. Ezzel a korábbi kijelentésére utalt, mikor azt mondta, hogy az ECB semmiféle eszközt nem zár ki, hogy élénkítsék az európai gazdaságot. Ebben nagy segítség lesz a tisztségében őt követő Christine Lagarde, aki köztudottan híve a laza monetáris politikának.

A modell portfoliónkon csak minimálisan változtattunk ebben a hónapban. A fejlődő piaci kitettségünket a kínai adatok miatt csökkentettük, és ugyan ilyen arányban a fejlett piacit növeltük. Változatlanul úgy gondoljuk, hogy a piacok túl vannak árazva, és egy esetleges eladási hullám a fejlődő piacokat jobban sújtaná, mint a fejletteket."

Aegon: a politikai faktor továbbra is fontos szerepet játszik a befektetési döntésekbenPortfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium