Fontos korlátozás jön a lakossági állampapíroknál

2018. február 14. 10:57    
nyomtatás
 
Közel 206 milliárd forintos havi bővüléssel 7145 milliárd forintra emelkedett a lakossági állampapírok teljes állománya januárban. Fontos változás, hogy a januárban indított, kétéves és hosszabb futamidejű állampapír sorozatokat (2MÁP, BMÁP, PMÁP és P€MÁP) már csak magánszemélyek vásárolhatják - írja az ÁKK legfrissebb közleményében.

A magyar megtakarítási piac legforróbb aktualitásairól is szó lesz a Portfolio Investment, Wealth and Savings (IWS) konferenciáján. Kedvezményes jegy már csak pár napig kapható!Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Az, hogy januárban tovább nőtt a lakossági állampapírokban elhelyezett megtakarítás, nem annyira meglepő, az már sokkal inkább, hogy az ÁKK közlése szerint a januárban indított, kétéves és hosszabb futamidejű papírokat ezentúl már csak magánszemélyek vásárolhatják. Az intézményi befektetőket (például alapkezelőket) még 2014 nyarán zárták ki a lakossági papírok piacáról, de a nonprofit intézmények és önkormányzatok bent maradtak a vásárlói körben. Mostani bejelentésével az ÁKK ez utóbbi két szereplőt is kitiltja a hosszabb papírok vásárlói köréből.

Mindenképp üdvözlendő az ÁKK azon törekvése, hogy a lakossági papírokat valóban magánszemélyek felé való értékesítésre korlátozza, kérdés azonban, hogy elér-e ezzel érdemi változást a lakossági állampapírok tulajdonosi megoszlásában az Államadósság Kezelő Központ. Éppen tegnap írtunk arról, hogy sosem látott szintre, több mint 1900 milliárd forintra nőtt a különbség a között, amennyi állampapír a lakosság kezében van és amennyi lakossági állampapírt az ÁKK számon tart.

Fontos korlátozás jön a lakossági állampapíroknál


Még ha feltételezzük is, hogy az önkormányzatok és a nonprofit intézmények állampapír-állományát teljes egészében a lakossági állampapírok teszik ki, akkor is csak mintegy 500 milliárd forintos tételről beszélünk, tehát a fennmaradó 1400 milliárdos különbség nagy valószínűséggel az új intézkedéssel sem szűnik meg. Arról, hogy ez a pénz hol lehet, korábban itt és itt is írtunk már.


A havi adatokra visszatérve, januárban 7145 milliárdra hízott a lakossági állampapírok állománya, ami havi alapon 206 milliárd forintos növekedést jelent. A januári kiugró értékesítés hatására most először lépte át a lakossági papírok állománya a 7000 milliárd forintos küszöböt. Az állampapírok közül a PMÁP bolt a legnépszerűbb januárban, ennek állománya több mint 164 milliárddal nőtt.

Fontos korlátozás jön a lakossági állampapíroknálElőző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium