Nagyon rákattanhattak a magyarok a prémium állampapírra: dupláz az ÁKK

2019. február 12. 09:02    
nyomtatás
 
A korábban meghirdetett 100 milliárd forintos keretösszeg mellé mától az ÁKK további 100 milliárddal emeli meg az 5 éves lejáratú prémium állampapír forgalomba hozatali mennyiségét.

Erről is szó lesz a Portfolio közelgő konferenciáján. Részletek itt:Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

A 2024/I elnevezésű konstrukciót idén december 17-éig lehet megvenni, mától összesen 200 milliárd forint értékben. Nagyon kelendő lehet az infláció felett 1,7%-os kamatprémiumot fizető papír, ha az ÁKK úgy döntött, hogy a korábbi mennyiség dupláját értékesíti (természetesen mindez összhangban áll az adósságkezelő finanszírozási tervével is).

A papír először most február 21-én fizet 4,1%-os kamatot, jövőre februárban pedig a tavalyi inflációval számolva már 4,5%-ot hoz a befektetőknek.

Jelenleg azt a "furcsaságot" lehet megfigyelni a prémium állampapíroknál, hogy a 3 éves futamidejű több kamatot kínál, mint az 5 éves. Ennek oka, hogy a 2022/K esetében az első kamatfizetés 2020. március 20-án lesz, ahol már a tavalyi inflációval számolnak, ezért fizet a papír jövőre 4,2%-ot (az 5 éves papír kamatszámlálója pedig csak kilenc nap múlva vált).

Nagyon rákattanhattak a magyarok a prémium állampapírra: dupláz az ÁKK


Az ÁKK finanszírozási terve szerint idén nettó 800 milliárd forinttal növelnék a lakossági állampapírok állományát (ez a lejáratok és az új kibocsátások nettó egyenlege), a lakossági állampapírok esetén jelenleg érvényben lévő forgalomba hozatali mennyiségeket az alábbi táblázat mutatja:

Nagyon rákattanhattak a magyarok a prémium állampapírra: dupláz az ÁKK


Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium