Amundi: fellélegezhetnek a fejlődő piacok

Kósa Endre
2019. február 28. 14:03    
nyomtatás
 
Amundi Alapkezelő:

"Szinkornizált világgazdasági lassulással indult a 2019-es év, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy itt lenne az ideje megkongatni a vészharangokat. A globális növekedés ugyanis az elkövetkezendő negyedévekben is pozitív maradhat. Az idei alapforgatókönyvünk mérsékelt lassulással számol a világgazdaságban, a lefelé mutató kockázatok erősödése mellett.

Amundi: fellélegezhetnek a fejlődő piacok


Kötvénypiaci szempontból a globális lassulás kifejezetten kedvező jelenség. Főként a fejlett országok kötvényei esetében várható, hogy a mérséklődő inflációs várakozások a hozamokat is lejjebb szoríthatják, illetve alacsonyan tarthatják. Várakozásaink szerint a közép-európai kötvénypiacokon is inkább ez a trend lesz meghatározó. Térségünk külső sérülékenysége egyelőre alacsony, így a globális lassulás a régióban is alacsonyabb hozamkörnyezetet eredményezhet. A magyar kötvénypiac szempontjából az MNB esetleges szigorítása jelent némi kockázatot, de véleményünk szerint a hozamokba ez már bőven be van árazva. Emiatt a hazai kötvények 5%-os, illetve a nemzetközi kötvények 10%-os súlyán sem módosítunk.

Komoly fellélegzéssel érhet fel a fejlődő piacok, de ezen belül is elsősorban Kína számára, hogy a Donald Trump elhalasztja a 200 milliárd dollár értékű kínai importárura kivetett védővám márciusi megemelését. Miután meglátásunk szerint a kereskedelmi háború enyhülése elsősorban a tavalyi évet markáns mélyrepüléssel záró fejlődő részvénypiacok számára kedvezhet, így megerősítjük a 15%-os kitettségünk. Az egyes országok között ugyanakkor továbbra is a kimagasló növekedési kilátások alapján (Kína, India), valamint az attraktív értékeltségi szintek (Oroszország) figyelembe vétele mellett célszerűnek tartjuk a szelektálást.

A fejlett piacok körében Európa található a legrosszabb bőrben, a növekedési várakozások romlása mellett a legfrissebb konjunktúra-adatok is egyre aggasztóbb képet festenek az öreg kontinensről, ráadásul minderre a Brexit körüli bizonytalanság is rányomja a bélyegét. Részben ezért, részben pedig a romló amerikai profitvárakozások miatt indokoltnak tartjuk a fejlett részvénykitettség felszámolását, amit az abszolút hozamú eszközcsoportra allokálunk át. Amíg szeptemberben még 10%-ot meghaladó nyereségnövekedést várt a piac az amerikai cégektől 2019-re, addig mostanra a bővülés mértéke 4,5%-ra zsugorodott. Habár a csökkenés még nem is lenne akkora tragédia, az eltelt idő és az erózió mértéke már annál aggasztóbb.

Közép-Európa eddig meglehetősen ellenállónak bizonyult, a nyugat-európai lassulás egyelőre alig érződött a térség makrogazdasági adatain. Ebben az is szerepet játszott, hogy régiónkban a belföldi kereslet továbbra is jelentős motorja az élénkülésnek. A külső kereslet lanyhulása azonban az év hátralévő részében minden bizonnyal be fog gyűrűzni a jelentős feldolgozóipari kitettséggel rendelkező országokba, ami valamelyest árnyalja a viszonylag egészséges makroképet. Mivel túlárazottság továbbra sem fenyegeti a régiós részvénypiacokat, ezért továbbra is kitartunk a hazai és a régiós kitettség mellett."

Amundi: fellélegezhetnek a fejlődő piacok


Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium