Az megvan, hogy alig vettünk részvényt, mégis rengeteg pénzt kerestünk rajtuk?

2018. január 10. 13:34    
nyomtatás
 
Lehet, hogy vagyonnagyságban az állampapírok egyelőre verhetetlenek a háztartások értékpapír-befektetésein belül, de egyik kategória sem tudott annyit hozni a magyaroknak, mint a részvények, ahol a legfrissebb adatok szerint a tavaly év eleje óta mért több mint 63%-os vagyonnövekménynek közel 95%-a a hozamoknak köszönhető.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Nagyon úgy tűnik, hogy 2017 sikerbefektetése nem az állampapír, hanem a részvény a magyar lakosságnál. Az MNB friss értékpapír-statisztikája szerint november végével bezárólag több mint 554 milliárd forintot tartottak részvényekben, ami bár eltörpül az állampapírokban lévő több mint 4900 milliárdtól, több mint 63%-os vagyonbővülést jelent 11 hónap alatt.

Az megvan, hogy alig vettünk részvényt, mégis rengeteg pénzt kerestünk rajtuk?


Mindez úgy jött össze, hogy mindeközben az éves összesített nettó tranzakció alig több mint 10 milliárdot tett ki a részvényekben, tehát a növekmény elsődleges oka nem a felfutó kereslet, hanem a jó részvénypiaci hozamok. Ha kiszámoljuk, hogy az éves összesített vagyonnövekményből mennyit tesznek ki a tranzakciók, és mennyit a hozamok, azt kapjuk, hogy tavaly november végéig közel 37%-os vagyonarányos hozamot lehetett elérni a részvényeken.

Az megvan, hogy alig vettünk részvényt, mégis rengeteg pénzt kerestünk rajtuk?


A részvények menetelése ellenére a legtöbb pénzt továbbra is állampapírokban, majd befektetési alapokban tartják a magyar háztartások, novemberben a nettó tranzakciók alapján legkeresettebb három értékpapír-piaci befektetés az állampapír, a befektetési alap és a részvény voltak.

Az megvan, hogy alig vettünk részvényt, mégis rengeteg pénzt kerestünk rajtuk?


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium