Aegon: ez okozhatja a következő válságot

2018. október 5. 18:15    
nyomtatás
 
Tíz év telt el a 2008-as pénzügyi válság óta, és a piacon már most számos kockázat mutat egy következő válság kirobbanása felé. Ettől függetlenül a következő 2 éves időtávban egy újabb válság kirobbanására még kisebb az esély - mondták el az Aegon portfóliómenedzserei és részvényelemzői a társaság éves bankközi konferenciáján. A magyar monetáris politikával kapcsolatban elhangzott, hogy egyelőre nincs láthatáron a szigorítás, az EU-s pénzek késése pedig komoly kihívás elé állítja az államadósság-finanszírozást.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Az Aegon szekértői a befektetési lehetőségekről és piaci kilátásokról szóló panelbeszélgetésben az alábbiakra tértek ki:
  • Az előző válság 10 éves évfordulója kapcsán elmondták, most is sok olyan kockázat van a piacon, ami újabb válságot okozhat, de a következő 1-2 évben még kitarthat az így már valaha volt leghosszabbá váló üzleti ciklus. Amerikában és Kínában már előrébb jár a befektetési óra, az USA-ban szokatlanul magas a költségvetési hiány a ciklus ezen szakaszában, nem szabad megfeledkezni Európa nagy betegéről, az olaszokról sem, de ott vannak a feltörekvő piaci aggodalmak (Törökország, Argentína), a magas értékeltségek a világpiaci tőzsdéken, és még a kriptodevizák is, mint kockázat, amelyeknek a története kísértetiesen hasonlít az egykori technológiai piaci buborékra.
  • Kisebb eséllyel, de egy jegybanki hiba is közrejátszhat a következő válság kialakulásában - teszik hozzá. Főleg a Fed oldalán ütközhet ki egy túlszigorítás. Továbbá felmerül annak a lehetősége is, hogy ha Amerika recesszióba süllyed, az EKB is kiszolgáltatottá válik a kamatemelés kapcsán, hiszen Európában még csak 2019 közepén jöhet az első szigorítás, a maximális mérlegfőösszegről pedig még nem is beszéltünk.
  • Szó volt a részvénypiacok értékeltségéről is: alapvetően drágák a részvénypiacok, de nem minden régióban és szektorban, így felértékelődnek az egyedi sztorik. Fontos azt is megnézni, hogy milyen pénzmozgások vannak az egyes régiókban, mivel ezek is segítséget adnak a portfóliómenedzsereknek abban, hol mely piacokon vannak kedvező befektetési lehetőségek.
  • A panelrésztvevők kitértek arra is, hogy a jó befektetési lehetőségeket kereső befektetőknek érdemes odafigyelniük a piaci pletykákra, a felvásárlásokra vagy a megatrendekre.
  • Egyre fontosabbá válik a szellemi tulajdon, egy-egy vállalat értékét sokszor nem is csak maga a tevékenysége, hanem a mögötte lévő vagy a rendelkezésére álló adatvagyon határozza meg. Ez magyarázhatja például a Tesla kiugró értékeltségét az autóipari versenytársakéhoz képest.
  • Érdekes trendként említették meg az orvosi célú kannabisz legalizációs hullámát a világon. Most még az elején járunk ennek a folyamatnak, de könnyen lehet, hogy ezek a kannabisz papírok lesznek a következő évek nagy slágerpapírjai, érdemes lesz majd követni ennek a legalizációs törekvésnek az állomásait.
  • A magyar monetáris politikával kapcsolatban elmondták, hogy várhatóan egy jó ideig marad még a laza monetáris politika, a szigorítás egyelőre nincs a láthatáron a szakértők szerint. Az alapkamat ma már nem mérvadó a piacon, sokkal fontosabb az effektív kamatszint és a piacon lévő likviditás szintje. A makromutatók inkább lefelé húznák a forint árfolyamát, de ennek gátat szab a monetáris politika. A mostani 320-330-as sávból egy jelentősebb piaci turbulencia idején azért kiléphet a forint az euróval szemben, hiszen abban a világban, amikor a feltörekvő piaci kockázati prémium megnőtt, kiugró a forint alacsony kamattartalma.
  • A másik nagyon fontos témát a költségvetési deficit és az EU pénzek helyzete adta. Kérdés, mikor kap Magyarország egy nagyobb pénzösszeget Brüsszeltől, miután ez nagyban meghatározza az államadósság-finanszírozás módját is. A folyamatos előfinanszírozás óriási lyukat ütött a cash flow alapú államháztartási deficitben: ez a szám már elérte a GDP 5-6%-át. Mindez kiemelten fontos a magyar állampapírpiac és a kötvényhozamok szemszögéből, hiszen ezt a hiányt finanszírozni kell, ami nyomás alá helyezi a helyi kötvénypiacot. A devizakötvény-kibocsátással, az előfinanszírozási szabályok változtatása, illetve a nemrég beérkező EU-s pénzekkel rövid távon fellélegezhet az államháztartás, de hosszú távon kevésbé pozitív a kép. Az önkormányzati szabályok módosítása és a devizakötvény is arra engednek következtetni, hogy hosszabban elhúzódó vitára kell felkészülni az EU-val és a pénzek beérkezésével lehetnek még gondok.


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium