szerző

Bekövetkezett, amitől mindenki tartott: odacsaptak régi befektetési kedvencünknek

2018. július 8. 13:05    
nyomtatás
 
Az általunk megvizsgált 65 hazai kötvényalap alig több mint egytizede tudott pozitív féléves hozamot felmutatni az idei első félévben, ezek is csak azért, mert befektetési politikájuk szerint nem csak magyar kötvényeket válogathatnak a portfólióba. Bekövetkezett tehát az, amire számítani lehetett: a globális és a magyar piacon is meginduló kötvénypiaci hozamemelkedés odavágott a kötvényalapoknak. Mindezt a gyenge hozamok mellett az értékesítési számok is bizonyítják: a januárt kivéve minden hónapban tőkekivonás jellemezte a kategóriát.

A befektetési alapokról szóló féléves összefoglalóinkból eddig megjelent cikkeink:
2018.07.04 10:20 Durva vihar vágta földhöz a magyar befektetéseket: 30% is lehet a bukó
2018.07.04 16:05 Mi lelte a népszerű magyar befektetést? A profik fele csütörtököt mondott
2018.07.05 14:13 Akár 10% fölötti hozam: az ingatlan az új arany?


Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások


Szenvednek a magyar kötvénybefektetések

 1 2 következő oldal  >


Szemmel láthatóan beindult az infláció után a hozamemelkedés is a magyar piacon, az éven túli kötvénypiaci hozamok mellett már a rövid oldalon is láthatóan felfelé mozognak a hozamok. Egészen május elejéig az egyéves, illetve éven belüli referenciahozamoknál nem volt érdemi emelkedés, azóta azonban a 0% körüli szintről 60 bázispontos felpattanást is lehetett látni, ez utóbbit a 12 hónapos DKJ-nál.

Bekövetkezett, amitől mindenki tartott: odacsaptak régi befektetési kedvencünknek


Az éven túli állampapíroknál a hozamemelkedés már korábban, február környékén elkezdődött, a 3 éves referenciapapír hozama például a február eleji 0,6% körüli szintről június végére 1,9% közelébe emelkedett, a 10 éves papíré pedig 2,4%-ről 3,6%-ra. A hosszú oldalon tehát nagyobb százalékpontos hozamemelkedésről beszélhetünk, mint a rövid papírok esetében, ez utóbbinál az MNB politikája is szerepet játszott a hozamok lejjebb szorításában.

Bekövetkezett, amitől mindenki tartott: odacsaptak régi befektetési kedvencünknek


Az év elején már az emelkedés jeleit mutató kötvénypiaci hozamok előrevetítették ezt, így már februárban is írtunk erről: a hozamemelkedés legnagyobb vesztesei között vannak a kötvényalapok, eddig ugyanis a folyamatosan csökkenő hozamkörnyezet a portfólióban lévő eszközöket felértékelte, de a hozamok csökkenésének lassulása, most pedig emelkedése véget vet - legalábbis átmenetileg - a kötvényalapok eddigi jó szériájának.

Folyamatosan csökken a vagyon


Folyamatosan csökken a kötvényalapokban kezelt vagyon, a tavaly december végi 1172 milliárd forintról május végére 1081 milliárdra apadt az állomány, ezzel pedig már nem ez a kategória kezeli a legtöbb pénzt a piacon, hanem az ingatlanalapok.

Bekövetkezett, amitől mindenki tartott: odacsaptak régi befektetési kedvencünknek


A 90 milliárd forintos állománycsökkenés javarészt a befektetői tőkekivonással magyarázható, az év első öt hónapjában a BAMOSZ adatai szerint ugyanis közel 75 milliárd hagyta ott a kötvényalapokat. A januári volt az egyedüli hónap, amikor a kategória pozitív nettó értékesítésről tudott beszámolni.

Bekövetkezett, amitől mindenki tartott: odacsaptak régi befektetési kedvencünknek


A továbbiakban csak a lakossági sorozatokat vizsgáljuk.

A 15 legnagyobb vagyont kezelő hosszú kötvényalap között alig akadt olyan, amely az elmúlt fél évben növelni tudta volna vagyonát. Ilyen volt az Erste XL Kötvény, az MKB Állampapír alapja és az MPT Hosszú Kötvény alap. Összességében a 15 legnagyobb lakossági hosszú kötvényalap vagyona több mint 4%-kal csökkent fél év alatt, közülük is az Allianz Kötvény és az Erste Bond Emerging Markets Corporate alap szenvedte meg jobban az év első felét.

A legtöbb pénzt a hosszú kötvényalapok közül továbbra is a K&H Kötvény alap kezeli 70,6 milliárddal, ezt a Raiffeisen Kötvény alap követi 26 milliárddal, majd az Aegon Belföldi Kötvény alap 24,3 milliárddal.

Bekövetkezett, amitől mindenki tartott: odacsaptak régi befektetési kedvencünknek


A legnagyobb összegű vagyonkiáramlás egyértelműen a rövid kötvényalapokat sújtotta, itt a 15 legnagyobb alap összesen közel 16%-os vagyonvesztést könyvelt el az év első felében. Különösen nagy arányú vagyonvesztés volt az Erste Rövid Kötvénynél, amelynek kezelt vagyona csaknem lefeleződött fél év alatt (igaz, nem egy magas bázisról), de viszonylag sokat esett a Raiffeisen Euró Prémium Rövid Kötvényalap és az Erste Kamatoptimum Nyíltvégű Alap is.

A legnagyobb rövid kötvényalap-sorozat az OTP Optima A sorozata, amely több mint 207 milliárd forintot kezel, a második helyen a Budapest Állampapír A sorozata áll közel 93 milliárddal, a harmadikon pedig K&H állampapír alap van 77,6 milliárddal.

Bekövetkezett, amitől mindenki tartott: odacsaptak régi befektetési kedvencünknek


A szabad futamidejű kötvényalapok közül az MKB Adaptív Kötvény Abszolút Hozamú Alap a legnagyobb közel 40 milliárd forintos kezelt vagyonával, ezt az Erste Abszolút hozamú kötvény, majd a CIB Dollár Megtakarítási Alap követi a dobogón. A szabad futamidejű alapok esetében is csökkent a kezelt vagyon hat hónap alatt, a legtöbbet az olyan kisebb vagyont kezelő alapok vesztettek, mint az Equilor Fregatt Kötvény Alap és az OTP EMEA Alap, a Quaestor Borostyán alap pedig gyakorlatilag már nulla körüli vagyont kezel, ami nem meglepő a 2015-ös brókerbotrányok kirobbanása után.

Bekövetkezett, amitől mindenki tartott: odacsaptak régi befektetési kedvencünknek


Az alapok tizede tudott 0% feletti hozamot csinálni


A kötvénypiaci hozamemelkedés egyértelműen rányomta bélyegét a kötvényalapok teljesítményére, olyannyira, hogy a 65 vizsgált alap közül mindössze nyolcnak volt nulla százalék feletti hozama.

Korábban már többször írtunk arról, mi okozza a kötvényhozam és a befektetési jegy hozama közötti fő különbséget. Ehhez tudni kell, hogy a kötvényalapok teljesítményét legfőképpen két tényező határozza meg:
  • Az első tényező a hozamok általános szintje. Ez azért fontos, mert, ha nem változik a portfólióban lévő kötvények hozama, akkor leegyszerűsítve 1 év alatt ezt a bruttó teljesítményt tudja elérni a kötvényalapunk. Ha például egy portfólióban 50-50%-ban van egy-egy kötvény, amelynek a hozama (YTM) 3% illetve 4%, akkor a kötvényportfólió változatlan hozamokat feltételezve 1 év alatt 3,5%-os hozamot tud biztosítani (a költségek levonása előtt).
  • A másik dimenzió a hozamok változása és annak iránya. Itt már figyelembe kell venni a kötvényportfólió módosított átlagidejét is.

A különböző kötvényportfóliók teljesítményét eltérő módon érinti a fenti két tényező.
  • Az alacsonyabb módosított átlagidővel (alacsonyabb kamatlábkockázattal) rendelkező alapoknál a hozamok változása minden más változatlansága esetén kisebb árfolyamváltozást eredményez, így itt a hozamok általános szintje még meghatározóbb. Ilyenek például a rövid kötvényalapok.
  • A nagyobb módosított átlagidejű portfólióknál is az átlagos hozam a kiinduló pont, de a nagyobb kamatlábkitettség miatt itt még fontosabb a hozamok változása. Ez igaz például a hosszú kötvényalapokra.

A fentiek is megmagyarázzák, hogy a nagyobb mínuszos hozamok nem a rövid, hanem a hosszú kötvényalapoknál voltak az utóbbi fél évben (ezt a duration magyarázza, amit a lenti keretes részben bővebben is kifejtünk). Olyannyira szenvednek az emelkedő hozamok miatt a hosszú kötvényalapok, hogy csupán három sorozat volt, amely nulla százalék felett teljesített, ezek közül is a Raiffeisen Nemzetközi Kötvény Alapjának A, forintos sorozata tudott egyedül 5% feletti féléves hozamot generálni, emellett az Aegon Lengyel Kötvény Alap A sorozata tudott még 2,6%-ot hozni. Ebből is látszik, hogy idén eddig azok a sorozatok tudtak pozitív hozamot elérni, amelyek a nemzetközi piacokon fektetik be az ügyfélpénzt.

Átlagidő (duration, D)


Az átlagidő lényegében a kamatlábkockázat mérőszáma. Definíció szerint azt mutatja meg, hogy átlagosan mennyit kell várnunk addig, hogy a pénzünknél legyünk. Lényegében azt lehet elmondani, hogy minél nagyobb egy kötvényportfólió átlagideje, annál kockázatosabbnak tekinthető. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nagyobb átlagidő esetén egy portfólió jobban ki van téve a hozamok változásának, vagyis hozamcsökkenés esetén nagyobb átlagidővel többet nyer a befektető, míg hozamemelkedés esetén többet veszít.

Módosított átlagidő (D*)

A módosított átlagidő azt mutatja meg, hogy a kamatláb bizonyos mértékű változása hozzávetőlegesen milyen változást eredményez a kötvény árfolyamában. Képlettel leírva: Árfolyamváltozás = Kamatlábváltozás * (-)Módosított átlagidő. Ha például a hozam 1%-ot emelkedik, akkor mondjuk 2 éves módosított átlagidővel számolva a kötvényportfólió árfolyama 2%-kal csökken, míg 1%-os hozamcsökkenés ugyanilyen paraméterek mellett már 2%-os árfolyam emelkedést jelentene.


A magyar piacra koncentráló hosszú kötvényalapok féléves teljesítménye kivétel nélkül negatív, ami nem meglepő, miután a kötvénypiaci hozamemelkedéssel és a magasabb átlagidejű portfólióval együttesen nem lehet csodát tenni. A hároméves évesített hozamok azért a vizsgált alapok többségénél 2-3% körül mozog.

Bekövetkezett, amitől mindenki tartott: odacsaptak régi befektetési kedvencünknek


A rövid kötvényalapok esetében is nyomott hagyott a teljesítményben a globálisan még mindig alacsonynak mondható hozamkörnyezet. Bár már látni érdemi hozamemelkedést a magyar rövid hozamokban is, ettől az általános hozamszint alacsony, ami bekorlátozza a rövid alapok hozamszerzési lehetőségeit.

Mindez megmagyarázza, hogy egy alap kivételével miért teljesített mindegyik rövid lakossági kötvénysorozat negatív hozammal az elmúlt fél évben, igaz, itt a rövidebb átlagidejű befektetések miatt a mínuszok sem voltak akkorák, mint a hosszú kötvénysorozatok esetében. A listán egyedül a Budapest Euró Rövid Kötvény Alap tudott 3,6%-os hozamot csinálni az elmúlt félévben, amely befektetési politikája szerint elsősorban a közép-kelet-európai régió piacán fektet be, május végével a portfólió több mint 80%-át vállalati kötvények tették ki.

Bekövetkezett, amitől mindenki tartott: odacsaptak régi befektetési kedvencünknek


A szabad futamidejű kötvényalapok estében is inkább mínuszos az összkép, de voltak ez esetben is olyan alapok, amelyek a "helyzethez" képest érdemi féléves hozamot tudtak felmutatni. Ezek közül egyedül az Aegon Nemzetközi Kötvény alapjának féléves hozama közelítette az 5%-ot, miután a több mint 70%-ot kitevő államkötvény-befektetések nem csak a magyar piacra korlátozódnak.

Bekövetkezett, amitől mindenki tartott: odacsaptak régi befektetési kedvencünknek


Sok alap még így is verte a benchmarkot


Míg a féléves hozamok nem meggyőzőek, a hároméves évesített hozamoknál már nem ilyen rossz a kép. Megnéztük, hogy az egyes hosszú kötvényalapok hároméves hozam-szórás mutatói hogyan helyezkednek el egymáshoz és a benchmarkként használt MAX indexhez képest. Egy-két alapot leszámítva az alapok többsége nagyjából a MAX értékei körül koncentrálódott.

Bekövetkezett, amitől mindenki tartott: odacsaptak régi befektetési kedvencünknek


A rövid kötvényalapok esetében az alapok többsége verni tudta az RMAX referenciaindex hozam-szórás mutatóját, de ott van példaként a Budapest Euró Rövid Kötvény Alap, amely hozamszinten verni tudta az RMAX-ot, de szórásmutatója jóval meghaladja a referenciaindexét hároméves időtávon.

Bekövetkezett, amitől mindenki tartott: odacsaptak régi befektetési kedvencünknek


A szabad futamidejű kötvényalapoknál már szórtabb a kép, az RMAX és a MAX index hozam-szórás értékei körül sem beszélhetünk látható csoportosulásról, ez esetben az alapok többsége jóval nagyobb kockázattal dolgozik, a MAX index hozamát mégsem tudta egyik alap sem hozni.

Bekövetkezett, amitől mindenki tartott: odacsaptak régi befektetési kedvencünknek


A kötvényalapok teljesítményét végül a Sharpe-mutató szerint is összehasonlítottuk, amely azt mutatja meg, hogy egységnyi szórásra vetítve mekkora többlethozamot tudott felmutatni az alap egy adott időtávon. A hosszú kötvényalapok közül a legjobb értékekkel hároméves időtávon a Generali Hazai Kötvény B sorozata rendelkezett, ezt követte az OTP Maxima A sorozata és a Concorde Kötvény.

Bekövetkezett, amitől mindenki tartott: odacsaptak régi befektetési kedvencünknek


A rövid kötvényalapok közül a Budapest Dollár rövid kötvényalapja közelítette meg egyedül az 1,5-ös mutatószintet, de egy feletti Sharpe-pal végzett a Concorde Rövid Kötvény és a takarék Rövid Kötvény Alap is.

Bekövetkezett, amitől mindenki tartott: odacsaptak régi befektetési kedvencünknek


A szabad futamidejűeknél az Aegon BondMaxx P sorozatának sikerült kettő feletti Sharpe-mutatót összehoznia, a listán egyébként az alap más sorozatai is szerepelnek.

Bekövetkezett, amitől mindenki tartott: odacsaptak régi befektetési kedvencünknek


A vizsgált 65 alap közül 48-nak volt hároméves időtávon is értelmezhető hozamadata, ezek közül 32 esetben volt pozitív a Sharpe-mutató értéke.


Ez a cikk folytatódik:

1. Szenvednek a magyar kötvénybefektetések
2. Itt a teljes lista a kötvényalapok teljesítményéről
 1 2 következő oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium