Befektetés

CSOK nélkül is megtollasodhatsz az ingatlanpiacon

Egyre népszerűbbek az ingatlanbefektetések hazánkban: már több mint 550 milliárd forintot kezelnek az ingatlanalapok. A teljesítményük viszont változó, téves azt feltételezni, hogy kockázatmentes hozamot jelent ez a fajta befektetés: voltak alapok, amelyek másfélszeresre duzzasztották az ügyfeleik pénztárcáját, voltak olyanok is, amelyek szinte teljesen lenullázták azt.

1 2

Biztos menekülő útvonal?.

Miért pont ingatlan?

Az ingatlanok sokak számára bizonyulhatnak a hullámzó piacon menekülő útvonalnak, mivel kevéssé függenek az értékpapírok árfolyamának változásaitól. Különösen kicsi a piaci korrelációja egy megfelelően diverzifikált ingatlanalap-portfóliónak, amely jellemzően ipari ingatlanok, irodaházak bérleti díjain keresztül szerez bevételt. Azok az ingatlanok pedig, amelyek a lakáspiac hozamaiból is részesültek, különösen nagy felértékelődést élhettek át tavaly.

Az ingatlanalapok sajátos jellemzője, hogy gyakran zártvégű alapként, vagy a szokásosnál hosszabb tranzakciós időkkel dolgozó nyíltvégű alapként működnek, ez elsősorban az ingatlanok alacsony likviditását hivatott ellensúlyozni.

Növekvő népszerűség, kevés játékos

2013 vége óta folyamatosan növekszik a hazai ingatlanalapok népszerűsége, a befektetők már kezdik elfelejteni a 2008-as válság okozta lakáspiac zűrzavart. Két év alatt a 428 milliárd forintos ingatlanalapok által kezelt állomány 552 milliárd forintra duzzadt, ebből 527 milliárd forintot kezeltek a közvetlenül, 25 milliárd forintot a közvetetten, elsősorban más alapokon keresztül befektető ingatlanalapok.

Az ingatlanalapok piaca az alapok számát tekintve is az egyik legkisebb befektetési alap kategória Magyarországon; mindössze 22 ingatlanalap van hazánkban, amelyet 14 alapkezelő kezel.

CSOK nélkül is megtollasodhatsz az ingatlanpiacon
Ugyanebben az időszakban a közvetlen ingatlanalapok értékesítési üteme megnőtt, 2013-tól nézve 103,5 milliárd forint volt a kumulált nettó értékesítése ennek a befektetési kategóriának, a teljes növekedést viszont lefelé húzták a közvetett ingatlanalapok, amelyek kumulált nettó értékesítési adata 7,6 milliárd forinttal esett vissza két év alatt.

CSOK nélkül is megtollasodhatsz az ingatlanpiacon

A legnagyobb eszközállománnyal rendelkező ingatlanalap a közvetlenül ingatlanokba fektető Erste Ingatlan Alap, 250 milliárd forintos eszközállománnyal a hazai ingatlanalapok vagyonának közel felét ez az egyetlen alap kezeli. A közvetetten ingatlanokba fektető alapok közül a szintén erstés Ingatlan Alapok Alapja a legnagyobb, amely a teljes eszközosztály közel 90 százalékát kezeli, 21,8 milliárdos vagyonnal.

A piac kicsi méretét jelzi az is, hogy a második legnagyobb közvetetten ingatlanokba fektető alap, a Diófa Alapkezelő Takarék FHB Ingatlan Alapja, mindössze 1,3 milliárd forintot kezel.

Közvetett alapok közül az MKB Ingatlan Alapok Alapja, közvetlen alapok közül a Diófa Magyar Posta Takarék alapja ment át a legnagyobb állománynövekedésen.



CSOK nélkül is megtollasodhatsz az ingatlanpiacon

Nem minden a biztonság

Változó teljesítményt mutattak az ingatlanalapok 2015-ben, volt alap, amelynek portfóliója hatalmas felértékelődésen ment keresztül, volt, amelyik majdnem a teljes vagyonát elvesztette.

A közvetett ingatlanalapok közül csak egy, a Budapest Ingatlan intézményi sorozata zárta mínusszal az évet, a legjobb éves és féléves hozammal egyaránt az MKB Ingatlan Alap lakossági sorozata büszkélkedhet.



CSOK nélkül is megtollasodhatsz az ingatlanpiacon
A közvetlen alapok legjobbja a Biggeorge 4. Ingatlanfejlesztő alapja volt, amely két nagy felértékelődésnek köszönhetően 50,08 százalékos nyereséget szerzett meg a 800 milliós befektetői bázisának, a növekedés gyakorlatilag egy az egyben a második félévben történt.

A dobogó második és harmadik helyét egyaránt a Diófa Alapkezelő alapjai foglalják el, a zártkörű Torony Ingatlan Befektetési Alap 7,45 százalékot nyert a befektetőinek, az intézményi befektetőknek fenntartott zártkörű Diófa Ingatlan Befektetési Alap "I" sorozata 4,08 százalékot hozott.

A legrosszabb hozamadatokat a Macrogramma alapkezelő N A P alapjai produkálták, 80 százalék fölötti eséssel, ezek viszont csak mindössze 15 millió forintot kezelnek együttesen.

CSOK nélkül is megtollasodhatsz az ingatlanpiacon
Egy éves időtávban az ingatlanalapok hozam / szórás mutatói eltérő adatokat mutatnak, általánosságban elmondható, hogy a magasabb hozamú, valamint a nagyobb értékvesztést elszenvedő alapok magasabb volatilitás mellett tudták produkálni az eredményeiket.

CSOK nélkül is megtollasodhatsz az ingatlanpiacon


CSOK nélkül is megtollasodhatsz az ingatlanpiacon
A legjobb egységnyi szórásra vetített hozamokból számolt Sharpe-mutatók listáján első helyen végzett a Diófa Alapkezelő zártkörű ingatlanalapja, a Torony Ingatlan Alap, ezt követte az Erste Ingatlan Alapja, majd a Diófa Ingatlan Intézményi sorozata. A listán mindössze egyetlen közvetett ingatlanalap szerepel, az MKB Ingatlan Alapok Alapja.

A vizsgált 22 ingatlanalap közül 3 alapnak nem volt 1 éves időtávon értelmezhető hozam-szórás adata, a fennmaradó 19 alap közül 8 rendelkezik nullát meghaladó Sharpe-mutatóval.

CSOK nélkül is megtollasodhatsz az ingatlanpiacon
Ez a cikk folytatódik
1 2
Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
euró pénztárca pénz getty stock