szerző

Ha így megy tovább, 2 év múlva eltűnnek a bankbetétek nagy riválisai

2018. január 9. 15:30    
nyomtatás
 
Egy év alatt több mint 300 milliárd forintot vesztettek a pénzpiaci alapok, így ma már csupán 665,7 milliárd forintot kezelnek. Ha ez így megy tovább, az egykor még legnagyobb kategóriának számító pénzpiaci alapokban 2 év múlva gyakorlatilag egy forint sem marad. A pár éve még 5-6%-os éves hozamot is felmutatni tudó alapok befektetői örülhetnek, ha tavaly nem mínuszban zárták az évet, nagyon kevés olyan pénzpiaci alap volt ugyanis a piacon, amely pozitív hozamot tudott volna felmutatni. Egyelőre nem látszik, hogy érdemben javulna a helyzet: a globális hozamkörnyezet továbbra is nagyon alacsony, a nyáron életbe lépő EU-s pénzpiaci rendelet pedig még szigorúbb szabályokat hoz a már most is nyűglődő alapok számára.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások


Ha így megy tovább, még 2 év, és nem lesz pénz a pénzpiaci alapokban

 1 2 következő oldal  >


Miközben a globális részvénypiac kiemelkedően jó évet zárt tavaly, az évek óta tartósan alacsony globális hozamkörnyezet a pénzpiaci alapok népszerűségére és teljesítményére alaposan rányomta bélyegét.
  • Az alacsony hozamok, és ezen belül is a nulla körüli vagy sok esetben negatív rövid hozamok gyakorlatilag ellehetetlenítik a jellemzően éven belül befektető pénzpiaci alapok hozamszerzési lehetőségeit.
  • Az sem könnyíti meg a pénzpiaci alapok dolgát, hogy ezekből az alacsony hozamokból még az alapkezeléshez, letétkezeléshez köthető egyéb díjakat is ki kell termelni, amelyek mind csökkentik a befektetőknek kimutatott nettó hozamot.
  • Ráadásul nyáron életbe lép a pénzpiaci alapokat erősen szabályozó EU-s rendelet, amely többek között szigorú szabályokat szab meg a likvid eszközök tartására vonatkozóan, ez pedig még jobban megnehezíti az alapok dolgát, hiszen a likvid eszközök ezzel gyakorlatilag kiesnek a hozamtermelésből.

665 milliárdon a kezelt vagyon és folyamatosan csökken


Ahogy már említettük, látványos mélyrepülésbe taszította a pénzpiaci alapokat az évek óta tartó alacsony hozamkörnyezet, ami 2017-ben különösen éreztette hatását a hazai alapoknál. A kezelt vagyon a tavaly november végi adatok szerint 665,7 milliárd forintra eset vissza a 2016 év végi 967 milliárdról, ami egy év alatt több mint 30%-os vagyonvesztésnek felel meg. A korábban még a legnagyobb vagyonú kategóriának számító pénzpiaci alapok vagyonkiáramlása már évek óta tart, de az utóbbi évben annak üteme jelentősen felgyorsult. Ha a tavalyi vagyonvesztés mértékét vesszük alapul, és feltételezzük, hogy ez a közeljövőben is hasonló ütemben folytatódik, két év és nullázódna a pénzpiaci alapokban kezelt vagyon.

Ha így megy tovább, 2 év múlva eltűnnek a bankbetétek nagy riválisai


2016 eleje óta minden hónapban nettó tőkekiáramlás jellemezi a kategóriát, hónapról hónapra több tízmilliárd forintot vesznek ki a befektetők. Csak tavaly összesen mintegy 290 milliárd forint távozott pénzpiaci alapokból, közel annyi, amennyi pénzt a befektetők ingatlanalapokba tettek 2017-ben. A negatív éves értékesítési számok nem meglepőek, a pénzpiaci alapoknál 2014 óta folyamatos tőkevesztés figyelhető meg éves szinten, de sosem volt még akkora az alapok népszerűtlensége, mint tavaly.

Ha így megy tovább, 2 év múlva eltűnnek a bankbetétek nagy riválisai


A továbbiakban csak a lakossági sorozatokat vesszük figyelembe.

A vagyonvesztés gyakorlatilag minden lakossági sorozaton tetten érhető, inkább azokat az alapokat lehet kiemelni, amelyek a cudar körülmények ellenére vagyonnövekedésről tudtak beszámolni tavaly. A pénzpiaci alapok egyéb kategóriáján belül ilyen alap volt az OTP USD, az Erste Dollár Pénzpiaci és a Concorde USD Pénzpiaci alap a legnagyobb 15 alap között.A legnagyobb egyéb pénzpiaci alap 43 milliárd forintos kezelt vagyonnal a Budapest Befektetési Kártya Alap, ezt követi az Erste Nyíltvégű Pénzpiaci, majd az OTP USD alap. Azt, hogy mennyire összement a pénzpiaci alapok piaca, jól mutatja, hogy a legnagyobb egyéb kategóriájú pénzpiaci alapok közé már 1,6 milliárd forintos kezelt vagyonnal be lehet kerülni.

Ha így megy tovább, 2 év múlva eltűnnek a bankbetétek nagy riválisai


A likviditási alapoknál is hasonló a helyzet, egyedül a K&H Tőkevédett Dollár Pénzpiaci, a BP Bonitas és az MKB Dollár Likviditási alap tudta növelni vagyonát egy év alatt a legnagyobb alapok között. A kezelt vagyon alapján dobogós helyre kerülő likviditási alapok mindegyike több pénzt kezel, mint a legnagyobb egyéb pénzpiaci alap. Ezek közül a CIB Hozamvédett Betét Alap kezeli a legtöbb, összesen több mint 116 milliárd forintot, ezt követi az OTP Tőkegarantált Pénzpiaci alap 106,6 milliárddal, majd a CIB Euró Pénzpiaci alap több mint 49 milliárddal.

Ha így megy tovább, 2 év múlva eltűnnek a bankbetétek nagy riválisai


Már a nullás hozamnak is lehet örülni


Az, hogy mennyire beszűkült a valamilyen hozamot produkáló befektetési eszközök köre, jól mutatja, hogy a 2013-ban még 5-6%-ot (!) is hozni tudó pénzpiaci alapoknál ma már az is nagy szó, ha valamelyik alap nullát meghaladó teljesítményről tudott beszámolni.

Különösen igaz ez az egyéb pénzpiaci alapokra, ahol csak a forinttól eltérő sorozatok tudtak 0,8-0,9%-ot hozni, valószínűsíthetően ez is inkább az árfolyamhatásnak köszönhető.A forintos sorozatok közül egyedül az Aegon Pénzpiaci alap tudott pozitív, 0,05%-os hozamot elérni tavaly, minden más forint devizanemű sorozat mínuszban zárta az évet.

(Az OTP Remix 20 alap teljesítménye azért nem szerepel a listán, mert az alap időközben alakult át hozamvédett zártvégű alapból nyíltvégűvé.)

Ha így megy tovább, 2 év múlva eltűnnek a bankbetétek nagy riválisai


Valamelyest jobban teljesítettek a likviditási alapok, bár a legjobb hozamot ez esetben is egy nem forintos, nevezetesen a K&H Tőkevédett Dollár Pénzpiaci alap tudta produkálni 0,83%-kal. Annyiban viszont jobb a helyzet, hogy a likviditási alapok között több forintos sorozat is tudott 0,2-0,5%-os teljesítményt mutatni, és kevesebb volt a legjobb teljesítményű alapok között a mínuszos hozam.

Ha így megy tovább, 2 év múlva eltűnnek a bankbetétek nagy riválisai


Az egyéb pénzpiaci alapok esetében csak kevés olyan alap van, amely felül tudta teljesíteni a ZMAX index tavalyi, 0,11%-os hozamát, az RMAX 0,97%-os teljesítményét viszont egyik vizsgált alapnak sem sikerült elérnie vagy felülteljesítenie. Az alapok közül a legnagyobb szórást az Access kezelésében lévő Quaestor Kurázsi Alap mutatta, amely közel 4%-os szórásértéke mellett mínusz 6,7%-ot hozott (az alapot nem szerepeltettük a lenti ábrán, mert jelentősen eltorzítaná a számokat). A többi alaphoz képest viszonylag nagy szórást produkált az OTP Szinergia Plusz II. Alap is a maga 0,64%-ával, az alap mínusz 0,2%-ot ért el 2017-ben.

Ha így megy tovább, 2 év múlva eltűnnek a bankbetétek nagy riválisai


Míg az egyéb pénzpiaci alapoknál látható egy kisebb csoportosulás a hozam-szórás adatokban, a likviditási alapoknál nagyobb a széthúzás. Az alapok többségének szórása nem haladta meg a 0,1%-ot éves szinten, és kevés olyan alap volt, amelynek szórása a 0,1-0,2%-os sávba esett volna. A legnagyobb szórásérték a Dialóg Likviditási alaphoz köthető 0,43%-kal, az alap 0,34%-os teljesítménye viszont benne van a legjobban teljesítők között.

Ha így megy tovább, 2 év múlva eltűnnek a bankbetétek nagy riválisai


Tavaly félévkor még volt két olyan pénzpiaci alap, amely elmondhatta magáról, hogy egységnyi szórásra vetítve többlethozamot tudott felmutatni, amennyiben az RMAX hozamát vesszük kockázatmentes hozamként, de ezeknek az alapoknak a száma év végére nullára esett. A vizsgált pénzpiaci alapok közül ugyanis egynek sem sikerült pozitív Sharpe-értéket felmutatnia, a "legjobb" érték a zlotys devizanemű Aegon Lengyel Pénzpiaci Kötvény A sorozatához köthető mínusz 0,46-os értékkel, de vannak a listán olyan alapok is, amelyek több mint mínusz 200-as értékkel bírnak, tehát ez esetben egységnyi szórásra mínusz 200 egységnyi többlethozam jut.

Akkor változik valamelyest az eredmény, ha kockázatmentes hozamként nem az RMAX-ot, hanem a ZMAX-ot vesszük figyelembe, ez esetben 11 olyan alap is van a listán, amely pozitív Sharpe-mutatóval rendelkezik, ezek közül 10 feletti a K&H, az OTP és a CIB egy-egy alapja:

Ha így megy tovább, 2 év múlva eltűnnek a bankbetétek nagy riválisaiEz a cikk folytatódik:

1. Ha így megy tovább, még 2 év, és nem lesz pénz a pénzpiaci alapokban
2. Itt a pénzpiaci alapok teljesítményének teljes listája
 1 2 következő oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium