Jön az újabb ingatlanválság? - Tömegével szállnak ki a kisbefektetők a Brexit miatt

2019. február 10. 10:00    
nyomtatás
 
Napi szintű jelentést kér a brit pénzügyi felügyelet az ingatlanalapoktól, miután a megállapodás nélküli Brexit miatt aggódó kisbefektetők többszáz millió fontnyi befektetési jegyet váltottak vissza a közelmúltban. Ilyen nagy összegű tőkekivonások legutoljára a Brexit-népszavazást követően voltak.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

A Morningstar adatai szerint tavaly decemberben a lakossági befektetők 315 millió fontot vontak ki ingatlanalapokból, ami hasonló nagyságú összeg, mint amennyit a 2016-os Brexitről szóló népszavazást követő két hónapban szenvedtek el az alapok.

Az ügyre rálátó források szerint a tőkekivonás üteme és nagysága aggasztja a brit felügyeleti szervet, éppen ezért az ingatlanalapoktól tavaly év vége óta napi szintű jelentést kér a vagyon és tőkeáramlás alakulásáról. A tőkekiáramlás inkább a nagyobb alapok esetén kockázatosabb, 2016-ban, a Brexit-népszavazást követően is olyan nagy visszaváltási igénnyel találkoztak ezek az alapok, hogy fel kellett függeszteni a kifizetéseket.

Jön az újabb ingatlanválság? - Tömegével szállnak ki a kisbefektetők a Brexit miatt


A probléma az ingatlanalapok esetében abból fakad, hogy míg az alapok jellemzően napi visszaváltást ígérnek a befektetési jegyekre, a mögöttes termékeket, tehát ingatlanalapokat már nem lehet ilyen gyorsan pénzzé tenni. Természetesen az ilyen helyzetekre igyekeznek felkészülni az alapok és mindegyik tart valamekkora likvid hányadot a portfólión belül, de nagyobb tőkekivonási roham esetében ez a likvid puffer gyorsan el tud fogyni.

Egyes ingatlanpiaci szakemberek szerint az is probléma, hogy az alapok sok retail ingatlant tartanak a portfólióban, miközben a brit piacon azt látni, hogy ezek értéke folyamatosan csökken.

A 2016-os tőkekivonási hullámból persze tanultak a nagyobb brit ingatlanalapok is, az M&G, az L&G és a Janus Henderson által kezelt alapok például nagyobb arányú likvid eszközt tartanak a portfólióban azóta. Csakhogy a közelmúltban látott tőkekivonások arra engednek következtetni szakemberek szerint, hogy még a likvid eszközök ellenére is kényszerértékesíteniük kellett egyes alapoknak ingatlanokat a portfólióban.

A CBRE havi indexe szerint a Brexit-népszavazás óta gyengélkedik a brit ingatlanpiac, tavaly a retail ingatlanok ára 7,4%-kal esett vissza, a kereskedelmi ingatlanok ára pedig 2016-ban 2,4%-kal esett, de 2017-ben sikerült visszajönniük. A tavalyi év összességében mutatott némi növekedést az ingatlanárakban, de a november és a december ismét negatív tartományba ütötte vissza az árváltozást.

2016 júniusában, amikor a britek megszavazták a Brexitet, 466 millió fontot vontak ki ingatlanalapokból a befektetők abban a hónapban, a következőben pedig 328 milliót. Ennek hatására több nagyobb alap is kénytelen volt felfüggeszteni a befektetési jegyek visszaváltását, sok esetben több mint egy hónapra. Azóta a felügyelet már előállt olyan javaslattal is, hogy amennyiben a visszaváltások összege eléri a kezelt vagyon 20%-át függesszék fel a visszaváltást.

Jön az újabb ingatlanválság? - Tömegével szállnak ki a kisbefektetők a Brexit miattKapcsolódó cikkeink:
2016.09.27 08:35 Újabb milliárdokhoz férhetnek hozzá a brit befektetők
2016.08.10 16:01 Fél évet is várhatnak a pénzükre a brit ingatlanbefektetők
2016.07.06 08:28 Dőlnek a dominók - Egymás után fagynak be a brit befektetések
2016.07.04 21:21 Befagyasztottak egy ingatlanalapot a Brexit miatt


(Via Financial Times, Reuters, Bloomberg)

Címlapkép: AFP/Tolga Akmen

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium