szerző

Kihoztuk a listát: ezek a magyar alapkezelők keresték a legtöbbet a befektetőknek

2018. február 14. 16:32    
nyomtatás
 
Azt a Portfolio januári éves összefoglalóiból már tudjuk, hogy a részvényalapokkal lehetett a legtöbbet keresni 2017-ben. Most annak jártunk utána, hogy egy átlagügyfél mennyit kereshetett egy-egy magyar alapkezelőnél. A szolgáltatók közül csak az Equilor tudott 10% felett hozni ügyfeleinek tavaly, de összességében a Generali, az Amundi, az MKB-Pannónia és az Aegon se teljesített rosszul, náluk 4% feletti átlagos hozamot lehetett zsebre tenni. Persze az összehasonlítást nem árt fenntartásokkal kezelni, az eredményeket a kategóriák szerinti kezelt vagyon mellett az is befolyásolja, hogy mely alapkezelő milyen típusú alapokat kezel, és így összességében mekkora kockázatnak teszi ki befektetőit.

A vagyonkezelés új irányairól és a befektetési alapok jöőjéről is szó lesz a Portfolio március 20-ai Investment, Wealth and Savings (IWS) konferencián. Jegyek pár napig még kedvezményes áron kaphatóak!Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások


Mielőtt belekezdünk az adatok elemzésébe, szögezzük le:
  • arról, hogy egy alapkezelő neve mellett 10% vagy 0% szerepel, nem egyedül (és feltétlenül) az alapok rossz vagy jó teljesítménye tehet, sokszor inkább az áll a háttérben, hogy mely alapokban van a legtöbb ügyfélpénz.
  • Azoknál az alapkezelőknél, ahol a termékpaletta főként a pénzpiaci vagy egyéb, rövid befektetési időtávú alapokból áll, és ezekben is van a legtöbb ügyfélpénz, értelemszerűen alacsonyabb átlaghozamok jönnek ki, mint azoknál, ahol a részvényalapok és abszolút hozamú alapok a keresettebbek. Természetesen a jó hozamoknak is van szerepük, hiszen a jól teljesítő, nagyobb súlyú alapok növelik az alapkezelőnél egy átlagügyfél által elérhető súlyozott átlaghozamot.

A fentiek tudatában megnéztük, hogy mennyit kereshetett tavaly egy átlagügyfél egy-egy alapkezelővel. A listán a legmagasabb súlyozott hozammal az Equilor Alapkezelő szerepel, a vizsgált alapok átlagosan 10,6%-ot hoztak tavaly.
  • Az elemzésben figyelembe vett equiloros alapoknál mindenképp megjegyzendő - és itt jönnek a képbe a fentiekben már leírtak -, hogy viszonylag kevés alap maradt versenyben a szűrési feltételek alkalmazása után, és ezek egy kivétellel abszolút hozamú és részvényalapok. Az átlagot leginkább a közép-európai kitettségű részvényalap húzta fel, amely a vizsgált vagyonon belüli nagy súlya mellett 27% felett hozott 2017-ben.

Voltak még jól teljesítő alapkezelők az Equilor mellett, 4% feletti súlyozott átlaghozamot kaptunk a Generalinál, az Amundinál, az MKB-Pannóniánál és az Aegonnál is.
  • A Generali alapjai között túlsúlyban voltak a részvény, az abszolút hozamú és a kötvényalapok, mindhárom kategóriánál gyakoriak voltak az 5% vagy bőven a feletti hozamok, ezeken belül kivételesen jól teljesítettek a távol-keleti, kínai és közép-kelet-európai kitettségű alapok.
  • Az Amundi esetében az abszolút hozamú alapok mellett több vegyes alap is bent maradt a szűrést követően, ezek között is gyakoriak voltak az 5%, de sok esetben annál magasabb hozamok is.
  • Az MKB-Pannóniánál már vegyesebb a kép, az abszolút hozamú alapok mellett bőven vannak vegyes, tőkevédett és származtatatott alapok is a listán. Az alapkezelő versenyben maradt alapjai szinte kivétel nélkül pozitív hozamokat értek el, a két legnagyobb kezelt vagyonú a listán 5% felett hozott tavaly.
  • Az Aegon versenyben maradt alapjai között is a részvény, az abszolút hozamú és a kötvényalapok dominálnak, a tavalyi hozamok közül ez esetben is kiemelkedik a közép-európai kitettségű, török és lengyel alapok jó teljesítménye.

A listán csak egy alapkezelő, az Access végzett mínuszos átlaghozammal. Itt vegyes alap, ingatlanalap és pénzpiaci alapok is vannak a nem túl hosszú listán, amelyek közül egy kivétellel mind negatív hozammal zárta az évet.

Kihoztuk a listát: ezek a magyar alapkezelők keresték a legtöbbet a befektetőknek


A fenti lista összeállításakor csak azokat a lakossági, forintos sorozatokat vettük figyelembe, amelyeknek volt egyéves időtávon értelmezhető hozamadata. Az alapok alapja konstrukciókat kivettük az elemzésből, továbbá kivettük a listáról azokat az alapkezelőket, amelyek ötnél kevesebb alappal maradtak versenyben.

A részvényalapok lekörözték a piacot


Megnéztük azt is, hogy a lakossági forintos sorozatok közül melyek voltak azok a kategóriák, amelyek a legmagasabb éves súlyozott átlaghozamot érték el tavaly. Ezek közül a részvényalapok teljesítménye volt kiemelkedő, amelyek közel 15%-os átlaghozamot értek el, ami nem meglepő, ha azt nézzük, hogy az adatgyűjtésben bent maradó 45 részvényalap többségénél bőven 10% feletti hozamokat lehetett látni.

A részvényalapok mellett 5% felett hoztak tavaly a kiegyensúlyozott vegyes és hosszú kötvényalapok, súlyozott átlaghozamuk 5,5. illetve 5,1%-ot tett ki. 4% felett hoztak átlagban a dinamikus vegyes és származtatott alapok, míg például az abszolút hozamú alapok 3% alatt végeztek. Egyedül a pénzpiaci alapok teljesítettek mínuszban, igaz, ennél a kategóriánál még inkább behatárolta a hozamszerzési lehetőségeket a nulla százalék körüli hozamkörnyezet, mint ahogyan a nagyjából nullában végző likviditási alapoknál is.

Kihoztuk a listát: ezek a magyar alapkezelők keresték a legtöbbet a befektetőknek

Címlapkép: MTI/Soós Lajos

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium