Megrohamoztak a befektetők egy svájci alapkezelőt, mert felfüggesztette egy ismert vagyonkezelőjét

2018. augusztus 7. 08:50    
nyomtatás
 
Felfüggesztettek munkájából egy svájci ismertebb vagyonkezelőt, amiért többek között megszegte a cég ajándékelfogadási és levelezőrendszerre vonatkozó politikáját. A hírre a befektetők jelentősebb tőkekivonási igényt nyújtottak be, az alapkezelő pedig kénytelen volt felfüggeszteni a kifizetéseket - írja a Financial Times.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Tim Haywood egy 11 milliárd svájci franknyi vagyont kezelő, abszolút hozam stratégiájú kötvényalapot vitt, de amint a befektetők megtudták, hogy felfüggesztették munkájából, kisebb fajta pénzkivonási roham indult el, a kezelt vagyon több mint 10%-át érintve. Az alapkezelő így kénytelen volt a kifizetési igényeket befagyasztani, mivel ilyen nagy mértékű tőkekivonás jelentősen befolyásolja a portfólió szerkezetét és a bent maradó vagyontömegek hozamát is.

Hogy nyugtassa a kedélyeket, a GAM svájci alapkezelő külső szakértők bevonásával vizsgálta ki az ügyet, és a befektetőknek írt levélben kifejtették, hogy Haywood nem tudott kellő betekintést adni egyes befektetések részleteire vonatkozóan, mivel sok esetben ezekről semmilyen dokumentáció nem készült. Előfordult az is, hogy a portfóliómenedzser egyedül hagyott jóvá olyan ügyleteket, amelyekhez alap esetben két jóváhagyás is kellene, ráadásul úgy fogadott el ajándékokat és ösztönzőket, hogy arról előzetesen nem egyeztetett a céggel és nem kért jóváhagyást. Arról nem is beszélve, hogy sokszor személyes levelezőrendszerét használta céges ügyek intézéséhez.

Azt még nem tudni, hogy a tőkekivonásra vonatkozó korlátot mikor vonja vissza az alapkezelő, elmondásuk szerint dolgoznak azon, miként tudnának annyi forrást bevonni, amiből ki tudnák elégíteni a kifizetési igényeket az alapnál a nélkül, hogy az jelentősebb torzulást eredményezne a portfólión.


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium