szerző

Milyen bitcoin? Kevesebb idegeskedéssel is sok pénzt kereshetsz

2018. január 6. 06:34    
nyomtatás
 
A globális és hazai részvénypiaci szárnyalás a magyar részvényalapoknál is érezteti pozitív hatását, tavaly a részvényalapokban kezelt vagyon több mint 30%-ot emelkedett 380 milliárd forint körüli szintre. A nagy kereslet mellett a hozamok is hozzájárultak a vagyonbővüléshez, tavaly alig volt olyan alap, amely mínuszban zárta volna az évet. 2017-ben a közép-európai részvényalapok bizonyultak a legjobb választásnak, ezekkel 30% körüli hozamokat is zsebre lehetett tenni. Az sem járt rosszul, aki a magyar részvénypiacot lekövető alapoknál maradt, többségükben ezek is hozni tudták a 20% körüli vagy a feletti hozamokat, de a korábbi 1-2 év slágerének mutatkozó orosz kitettségű alapokkal tavaly bukni lehetett, igaz, a 3 éves évesített hozamok alapján továbbra is attraktívak.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások


Nem kellett messzire menni a 30% körüli hozamokért

 1 2 következő oldal  >


Új magasságokban a részvényalapok


A tavalyi hazai és globális részvénypiaci szárnyalás a magyar részvényalapok kezelt vagyonán is éreztette pozitív hatását. 2017-ben látványos emelkedésnek indult itthon a részvényalapok vagyona és népszerűsége, a jó teljesítményt annak ellenére tudták hozni az alapok, hogy voltak bőven piacmozgató események tavaly:
  • Európában javult a konjunkturális helyzet és a hangulat is, köszönhetően annak, hogy a francia és a holland választások is kedvezően alakultak piaci szempontból. Részben ennek hatására az euró látványos erősödését lehetett megfigyelni, elsősorban a dollárral szemben.
  • Európában a katalán függetlenségi törekvések, illetve az EKB vártnál korábban belengetett szigorítása is porondon volt.
  • A tengerentúlon fontos döntés született még év vége előtt azzal, hogy megszavazták Trump adóreformját.
  • A geopolitikai konfliktusok sem csitultak, Észak-Korea rakétakísérletei szinte már megszokottá váltak 2017-ben.
  • A világpiacon a bitcoin-őrület új magasságokba csapott, miközben itthon a Mészáros-papírok világpiaci viszonylatban is kiemelkedő teljesítményeket mutattak fel.

A 2016 második felében kezdődő vagyonfelívelés az egész 2017-es évet végigkísérte, a legfrissebb adatok szerint a részvényalapokban kezelt vagyon közel 380 milliárd forintot tett ki, ami 2016 év vége óta 89 milliárd forintos, tehát több mint 30%-os vagyongyarapodásnak felel meg.

Milyen bitcoin? Kevesebb idegeskedéssel is sok pénzt kereshetsz


A vagyongyarapodás a jó hozamok mellett a közel 53 milliárd forintot elérő összesített nettó értékesítésnek köszönhető, 2017-ben nem volt olyan hónap, amikor negatív értékesítést produkáltak volna az alapok. A részvényalapok fokozott népszerűsége egyértelműen összecseng a globális és hazai részvénypiaci szárnyalással.

Milyen bitcoin? Kevesebb idegeskedéssel is sok pénzt kereshetsz


Cikkünkben a továbbiakban csak a lakossági sorozatokat vizsgáljuk.

A K&H és az OTP alapjai vitték hátukon a piacot


A 15 legnagyobb eszközállománnyal rendelkező részvényalap közé 5 milliárd forintos kezelt vagyonnal lehetett bekerülni, a lista első helyét a Concorde Részvény foglalja el, amelyben a kezelt vagyon eléri a 23 milliárd forintot, igaz, ez tavaly félévhez képest több mint 5%-os visszaesés. A második helyen az OTP Omega Fejlett Piaci Részvény A sorozata áll több mint 14 milliárddal, ezt követi a K&H Navigátor 13,6 milliárddal.

A piaci vagyonnövekedési trendet követték le nagyjából a legnagyobb vagyonú alapok is, a 15 legnagyobb egy év alatt több mint 30%-kal tudta növelni vagyonát, ami viszont számszerűsítve még a 34 milliárd forintot sem éri el. Tehát nem a legnagyobb 15 lakossági alap járult hozzá legnagyobb részben a kategória vagyonnövekedéséhez, igaz, a vizsgált lakossági alapokon belül a vagyonnövekedés több mint felét a lenti listában szereplő alapok adták.

Amennyiben pedig alapkezelői szinten vizsgáljuk a részvényalapok vagyonnövekedését, az látszik, hogy a K&H és az OTP alapjai nőttek leginkább, a két alapkezelő alapjainak vagyonbővülése a teljes részvényalap-piac közel 40%-át adta.

A legnagyobb 15 alap közül az Aegon Közép-Európai Részvény A sorozata érte el a legmagasabb éves hozamot, 26%-kal értékelődött fel az alap árfolyama.

Milyen bitcoin? Kevesebb idegeskedéssel is sok pénzt kereshetsz


Nem kellett messzire menni a 30% közeli hozamokért


A már tavaly félévkor is jól teljesítő közép-európai részvényalapok bizonyultak a legjobb választásnak, ha valaki 30% körüli hozamot szeretett volna zsebre tenni tavaly részvényalapokkal. A 2016-ban még slágernek számító orosz kitettségű alapok tavaly rosszul teljesítettek, mint ahogy a jónak induló török alapok sem tudtak bekerülni teljesítményükkel a legjobb 15 közé.

Tavaly a legjobban teljesítő alap éves hozam alapján a Generali Fejlődő Piaci Részvény B sorozata, az eurós sorozat közel 29%-ot hozott. Nem sokkal marad le a második helyen az Aegon Lengyel Részvény Alap B sorozata 28,6%-kal, a harmadik helyet pedig az Equilor Közép-európai Részvény Alap szerezte meg 27%-ot meghaladó éves hozammal. A legjobb hozamokat felmutató 15-ös listán jól láthatóan többségben vannak a régiós kitettségű alapok, de felfért a listára 21%-os hozammal a magyar tőzsdét lekövető Erste Stock Hungary Indexkövető Részvény alap is.

Milyen bitcoin? Kevesebb idegeskedéssel is sok pénzt kereshetsz


Ahogyan a fentiekben utaltunk rá, 2017 nem az orosz kitettségű alapok éve volt, a legrosszabb teljesítményt ezek az alapok hozták, élen az aegonos és OTP-s alapokkal. Egyébként látszik az is, hogy a tavalyi negatív teljesítmény ellenére ezen alapok hároméves évesített hozama továbbra is vonzó, az OTP-s orosz részvény alapok például 20% feletti hozammal büszkélkedhetnek.

Másrészről a részvényalapok összességében jó évét mutatja az is, hogy a 15 legrosszabb teljesítményű alapból 9-nek pozitív a hozama, a vizsgált alapok közül csupán hat zárta mínuszos éves hozammal 2017-et.

Milyen bitcoin? Kevesebb idegeskedéssel is sok pénzt kereshetsz


Ahogyan az abszolút hozamú alapoknál, úgy a részvényalapok esetében is megvizsgáltuk, hogy egy bizonyos szórás-intervallumba eső alapok közül melyik teljesített a legjobban vagy éppen a legrosszabbul egy- és hároméves időtávon.

Bár igaz, hogy a részvényalapok a legkockázatosabb alapkategóriák között vannak, a tavalyi év alapján nem lehet egyértelműen látni a "magasabb hozam-magasabb kockázat" összefüggést, ugyanis sok esetben az alacsonyabb szórású alapok magasabb hozamot értek el a nagyobb kockázatú alapoknál egy és hároméves időtávon is. Általánosságban ettől függetlenül igaz, hogy magasabb hozam nagyobb kockázatvállalás mellett érhető el, és még egyszer hangsúlyozzuk, a részvényalapok esetében az alsó szóráskategóriák már eleve nagy szórásszintről indulnak.

Milyen bitcoin? Kevesebb idegeskedéssel is sok pénzt kereshetsz
Klikk a képre!

Milyen bitcoin? Kevesebb idegeskedéssel is sok pénzt kereshetsz
Klikk a képre!


Szűrési feltételek:

csak lakossági sorozat
csak forint devizanemű sorozat
minden alapból az első (A)sorozat szerepel


Az egységnyi szórásra vetített hozamokból számolt Sharpe-mutatók listáján messze az első helyen végeztek a magyar BUX-indexet lekövető részvényalapok, az első tíz helyen többségükben OTP-alapok képviseltették magukat. A 108 vizsgált alap közül 76-nak volt hároméves időtávon értelmezhető hozam- és szórásadata, ezek közül 69-nek volt pozitív Sharpe-mutatója, amely több mint 90%-os arányt jelent.

Milyen bitcoin? Kevesebb idegeskedéssel is sok pénzt kereshetszEz a cikk folytatódik:

1. Nem kellett messzire menni a 30% körüli hozamokért
2. Itt a teljes lista a legjobb hozamok szerint
 1 2 következő oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium