szerző

Pár ilyen hónap, és feltámadhatnak a magyar bankbetétek nagy riválisai

2018. július 10. 16:23    
nyomtatás
 
Lassult a pénzpiaci alapok vagyonkiáramlása, ebben nagy szerepe lehet a hozamgörbe rövid végén is látható hozamemelkedésnek. Ettől még a hozamkörnyezet továbbra is alacsony, így a pénzpiaci alapok kétharmada nem is tudott pozitív teljesítményt felmutatni az első félévben. Amelyiknek viszont sikerült, többet hozott, mint az éven belüli bankbetétek, igaz, ehhez többnyire az kellett, hogy forinttól eltérő devizában fektessen be. Ha folytatódik a hozamok emelkedése, a pénzpiaci alapok évek óta tartó nyűglődése is véget érhet.

2018.07.04 10:20 Durva vihar vágta földhöz a magyar befektetéseket: 30% is lehet a bukó
2018.07.04 16:05 Mi lelte a népszerű magyar befektetést? A profik fele csütörtököt mondott
2018.07.05 14:13 Akár 10% fölötti hozam: az ingatlan az új arany?
2018.07.08 13:05 Bekövetkezett, amitől mindenki tartott: odacsaptak régi befektetési kedvencünknek
2018.07.10 12:34 Csúnyán elégette a gazdagok pénzét a volt magyar slágerbefektetés


Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások


Végre a pénzpiaci alapoknak állhat a zászló

 1 2 következő oldal  >


Évek óta szenvednek a hazai pénzpiaci alapok az alacsony hozamkörnyezetben: nem elég, hogy emiatt teljesítményük nulla közeli vagy sok esetben mínuszos volt, a befektetők - részben emiatt - jelentős tőkekivonással büntették a kategóriát. A vagyonkiáramlás üteme azonban lassult, amiben szerepe lehet, hogy a hosszú referenciapapírok után az éves, illetve éven belüli hozamok is emelkedni látszanak.

Pár ilyen hónap, és feltámadhatnak a magyar bankbetétek nagy riválisai


A hozamok lassú emelkedése az alapok féléves teljesítményében még nem igazán tetten érhető, igaz, így is voltak olyan alapok, amelyek fél év alatt többet hoztak, mint az éven belüli lekötéssel 0,24%-os átlagkamatot ígérő bankbetétek. Ettől még igaz, hogy az emelkedő infláció mellett a pénzpiaci alapok reálhozama még bőven a negatív tartományban mozog.

Pár ilyen hónap, és feltámadhatnak a magyar bankbetétek nagy riválisai


Lassult a kiáramlás üteme


Május végére már csak alig több mint 620 milliárd forint maradt a négy éve még több mint 1600 milliárd forintot kezelő pénzpiaci alapokban. A folyamatos tőkekiáramlással a pár éve a legtöbb pénzt kezelő kategória az ötödik helyre csúszott vissza. Ugyanakkor a tavaly látott igen dinamikus tőkekiáramlás az idei első félévben lelassult, a tavaly december végi 654 milliárd forintnyi vagyonhoz képest egy 5%-os vagyonvesztésről beszélhetünk.

Pár ilyen hónap, és feltámadhatnak a magyar bankbetétek nagy riválisai


Míg a tavalyi első félévben összesen több mint 150 milliárd forintnyi vagyon áramlott ki a pénzpiaci alapokból, addig az idei első öt hónapban már "csak" 30 milliárdos tőkevesztés volt, tehát valamelyest lassult a befektetői tőkekivonás a kategóriában. Ezt segítette, hogy az első félévben két olyan hónap is volt, amikor pozitív értékesítést könyvelhettek el a pénzpiaci alapok.

Pár ilyen hónap, és feltámadhatnak a magyar bankbetétek nagy riválisai


A továbbiakban csak a lakossági sorozatokat vesszük figyelembe.

A vagyonvesztés gyakorlatilag minden lakossági sorozaton tetten érhető, inkább azokat az alapokat lehet kiemelni, amelyek a szegényes hozamkörnyezet ellenére vagyonnövekedésről tudtak beszámolni az idei első félévben. A pénzpiaci alapok egyéb kategóriáján belül ilyen alap volt a Budapest Befektetési Kártya Alap, az Aegon Pénzpiaci Alap, a Generali Cash alap, az Aegon Lengyel Pénzpiaci Kötvény és a Concorde EUR Pénzpiaci alapok.

A legnagyobb egyéb (nem likviditási) pénzpiaci alap 45 milliárd forintos kezelt vagyonnal a Budapest Befektetési Kártya Alap, ezt követi az Erste Nyíltvégű Pénzpiaci, majd az OTP USD alap. Azt, hogy mennyire összement a pénzpiaci alapok piaca, jól mutatja, hogy a tíz legnagyobb egyéb kategóriájú pénzpiaci alapok közé már 0,6 milliárd forintos kezelt vagyonnal be lehet kerülni.

Pár ilyen hónap, és feltámadhatnak a magyar bankbetétek nagy riválisai


A likviditási alapoknál is hasonló a helyzet, ez esetben csupán a CIB Hozamvédett Betét Alap, a K&H Tőkevédett Forint Pénzpiaci és a K&H Euró Pénzpiaci alap tudta növelni vagyonát fél év alatt. A kezelt vagyon alapján dobogós helyre kerülő likviditási alapok majdnem mindegyike több pénzt kezel, mint a legnagyobb egyéb pénzpiaci alap. Ezek közül a CIB Hozamvédett Betét Alap kezeli a legtöbb, összesen közel 142 milliárd forintot, ezt követi az OTP Tőkegarantált Pénzpiaci alap közel 100 milliárddal, majd a CIB Euró Pénzpiaci alap 43 milliárddal. Érdemes kiemelni a legnagyobb likviditási alapot, miután éves szinten 27%-kal, fél év alatt pedig közel 22%-kal tudta növelni kezelt vagyonát.

Pár ilyen hónap, és feltámadhatnak a magyar bankbetétek nagy riválisai


Az alapok egyharmada tudott 0% felett hozni


Az, hogy mennyire beszűkült a valamilyen hozamot produkáló befektetési eszközök köre, jól mutatja, hogy a 2013-ban még 5-6%-ot (!) is hozni tudó pénzpiaci alapoknál ma már az is nagy szó, ha valamelyik alap nullát meghaladó teljesítményről tudott beszámolni.

Az, hogy a hozamkörnyezet lassan emelkedik, az alapok teljesítménye oldaláról még sokat nem segített, ugyanis a hozamgörbe rövid végén inkább csak májustól kezdve lehet valamekkora emelkedésről beszámolni a magyar piacon. Ezek után nem csoda, hogy az alapok kétharmada az első félév alapján mínuszban van, de azért voltak egész jó teljesítmények is a tízes listán.

Az egyéb pénzpiaci alapok között csak a forinttól eltérő sorozatok tudtak 0,4-0,7% közötti hozamot produkálni fél év alatt (valószínűsíthetően az árfolyamhatásnak köszönhetően), a forintos sorozatok közül pedig a CIB Pénzpiaci alap az egyedüli, amely éppen csak átlendült a pozitív tartományba.

Pár ilyen hónap, és feltámadhatnak a magyar bankbetétek nagy riválisai


A legjobb tíz teljesítményű likviditási alap között már több alap volt, amely 0% felett hozott, de többnyire itt is igaz, hogy inkább a forinttól eltérő devizájú sorozatok teljesítettek 0,4-0,6% között. Ez esetben a dobogós helyen lévő K&H tőkevédett forint pénzpiaci alap F sorozata 0,33%-ot hozott.

Pár ilyen hónap, és feltámadhatnak a magyar bankbetétek nagy riválisai


Az egyéb pénzpiaci alapok esetében csak kevés olyan alap van, amely felül tudta teljesíteni az RMAX index mínusz 0,11%-os éves hozamát. Az alapok közül a legnagyobb szórást az Access kezelésében lévő Quaestor Kurázsi Alap mutatta, amely több mint 4%-os szórásértéke mellett közel mínusz 15%-ot hozott (az alapot nem szerepeltettük a lenti ábrán, mert jelentősen eltorzítaná a számokat).

Pár ilyen hónap, és feltámadhatnak a magyar bankbetétek nagy riválisai


A likviditási alapok esetében a ZMAX indexet tüntettük fel referenciaadatként, de az alapok többségének ez esetben sem sikerült az index éves teljesítményét felülmúlnia. Az alapok többségének szórása nem haladta meg a 0,1%-ot éves szinten, és kevés olyan alap volt, amelynek szórása a 0,1-0,3%-os sávba esett volna. A legnagyobb szórásérték a Dialóg Likviditási alaphoz köthető 0,43%-kal.

Pár ilyen hónap, és feltámadhatnak a magyar bankbetétek nagy riválisai


Míg tavaly nem volt olyan pénzpiaci alap, amely éves időtávon, az RMAX hozamát figyelembe véve pozitív Sharpe-mutatóval rendelkezett volna, addig az idei első félévig bezárólag az éves hozamok alapján már jobban fest a kép. A mostani számok alapján egységnyi szórásra vetítve a legmagasabb hozamot a CIB Euró Pénzpiaci, a CIB Hozamvédett Betét és a K&H Tőkevédett Dollár sorozatok tudták felmutatni.

A vizsgált 37 egyéb pénzpiaci és likviditási alap közül 17-nek volt pozitív a Sharpe-mutatója egyéves időtávon.

Pár ilyen hónap, és feltámadhatnak a magyar bankbetétek nagy riválisaiEz a cikk folytatódik:

1. Végre a pénzpiaci alapoknak állhat a zászló
2. Itt a pénzpiaci alapok teljesítményének teljes listája
 1 2 következő oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium