szerző

Soha nem látott tömegek nyerészkednek a magyar lakáscsodán

2018. január 4. 10:15    
nyomtatás
 
Az abszolút hozamú alapok mellett az ingatlanalapok is átlépték 2017-ben az ezermilliárd forintos kezelt vagyont, amelyben nagy szerepe van a már évek óta tartó hazai ingatlanpiaci felfutásnak. Tavaly nem volt olyan alapkategória, amely annyi pénzt vonzott volna be, mint az ingatlanalapok, a teljes kezelt vagyon közel harmada a 2017-es év termése. Bár az újonnan beáramló pénzek java része a legnagyobb alapoknál csapódott le, a legnagyobb, 9-10%-os éves hozamokat nem ezekkel, hanem a kisebb kezelt vagyonú alapokkal lehetett elérni tavaly.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások


Töretlenül menetelnek az ingatlanalapok


2016-ban még lassabb, tavaly viszont egyre gyorsabb felfutást lehetett látni a hazai ingatlanalapok kezelt vagyonában. A legfrissebb adatok szerint már több mint ezermilliárd forintot kezelnek, ami 2016 év vége óta közel 260 milliárdos, tehát 33% körüli vagyonnövekedésnek felel meg, ezzel az ingatlanalapok kezelt vagyonának mintegy harmada a tavalyi év termése. Az ingatlanalapok vagyonnövekedésében egyértelműen szerepet játszik a két-három éve tapasztalható ingatlanpiaci felfutás, ami a lakáspiac mellett a kereskedelmi és ipari ingatlanpiacon is érzékelhető. Utóbbi azért is fontos, mert a hazai ingatlanalapok egy kivétellel nem lakóingatlanokba fektetnek, az ingatlanpiaci felfutás hatására viszont a kereskedelmi és ipari ingatlanok is felértékelődtek a portfóliókon belül.

Soha nem látott tömegek nyerészkednek a magyar lakáscsodán


Nettó tőkebeáramlásban az ingatlanalapok verhetetlenek a befektetési alapkategóriákon belül, augusztust kivéve csak pozitív értékesítési adatokat láthattunk. Tavaly összesen több mint 264 milliárd forint áramlott ingatlanalapokba, ez alapján a kezelt vagyont az élénk kereslet dobta meg (a vagyon és az értékesítési adat közötti különbség nem a rossz teljesítménnyel, sokkal inkább azzal magyarázható , hogy februárban volt egy 27,5 milliárd forintos kategóriaváltás).

A hazai befektetési alapok tavalyi teljesítményéről eddig megjelent cikkeink:


2017.12.29 10:00 Nem érte meg messze vinni a pénzt: csak úgy röpködtek itthon a 20% fölötti hozamok
2018.01.03 06:15 10% felett is kereshetsz, ha profi magyar befektetőkre bízod a pénzed


Az ingatlanalapok kezelt vagyon alapján csak nem sokkal maradnak le az abszolút hozamú alapok mögött, jelenleg a harmadik legnagyobb vagyont kezelik a befektetési alapkategóriákon belül. A havi nettó értékesítési számaikkal viszont semelyik másik kategória sem tudja felvenni versenyt (egyedül az abszolút hozamú alapok közelítik ezt meg).

Soha nem látott tömegek nyerészkednek a magyar lakáscsodán


Cikkünkben a továbbiakban csak a lakossági sorozatokat vizsgáljuk.

A legnagyobb kezelt vagyonnal rendelkező ingatlanalap továbbra is a közvetlenül ingatlanokba fektető Erste Ingatlan Alap, közel 400 milliárd forintos eszközállománnyal a hazai lakossági ingatlanalapok vagyonának 39%-át ez az egyetlen alap kezeli. Az OTP Ingatlan alap továbbra is jelentős vagyonnövekedéssel tartja második helyét a listán, közel 214 milliárd forintos vagyonnal. A harmadik legnagyobb vagyont a Diófa által kezelt Magyar Posta Ingatlan Alap A sorozata kezeli kicsivel több mint 166 milliárddal.

A fentiekben már szó volt arról, hogy tavaly az ingatlanalapok több mint 264 milliárdnyi pozitív nettó értékesítést könyveltek el, ennek a jelentős része gyakorlatilag négy alapnál csapódott le. A legtöbb pénzt egy év alatt az Erste Ingatlan alap zsebelte be több mint 80 milliárddal, ezt követi az OTP Ingatlan közel 61 milliárddal, majd az MPT Ingatlan Alap A sorozat 52-vel, és ott van még a sorban az OTP Prime közel 32 milliárddal.

Az éves hozamok alapján nem a legnagyobb alapok teljesítettek a legjobban, hanem az olyan kisebb vagyont kezelő alapok, mint az MKB Ingatlan Alapok Alapja A sorozata közel 10%-os éves hozammal vagy a Raiffeisen Ingatlan A sorozat 8%-kal.

Soha nem látott tömegek nyerészkednek a magyar lakáscsodán


Közel 10%-ot is lehetett keresni


A fentiek alapján tehát a hazai mellett nemzetközi ingatlanalapokat is a portfólióba válogató MKB Ingatlan Alapok Alapja A sorozata teljesített a legjobban tavaly 9,8%-os hozammal, ezt követi a Raiffeisen Ingatlan A sorozat 8%-kal, és harmadikként az OTP Ingatlanvilág 7,3%-os hozammal. Nem sokkal marad le a dobogóról az első, döntően lakóingatlanokba fektető Duna House Magyar Lakás Ingatlan Alap 7,1%-os éves hozamával. A lakossági alapok közül egyedül a Capitol Ingatlan alapnak lett negatív az éves teljesítménye (az OTP Prime-nak pedig még nincs éves szinten értelmezhető hozamadata).

Soha nem látott tömegek nyerészkednek a magyar lakáscsodán


A hároméves hozam-szórás adatokat figyelembe véve a legrosszabb teljesítményt a Q1 Ingatlanfejlesztő alap mutatta fel, a több mint mínusz 13%-os hároméves (évesített) hozamot egy magas, több mint 13%-os szórás mellett érte el. Viszonylag nagy volatilitású volt még az MKB Ingatlan Alapok Alapja is, az alap 10% körüli szórást produkált, igaz, közel 6%-os hozam mellett.

Soha nem látott tömegek nyerészkednek a magyar lakáscsodán


Az egységnyi hozamra vetített szórásból kiszámolt pozitív Sharpe-mutatók listájára a vizsgált kilenc alapból hét alap fért fel, a legjobb hozam-szórás értékkel 3 éves időtávon az Erste Ingatlan alapja rendelkezett év végén, 13-ot bőven meghaladó értéket produkálva, de az Erste eurós alapja sem teljesített rosszul 7-et meghaladó Sharpe-mutatóval.

Soha nem látott tömegek nyerészkednek a magyar lakáscsodánCímlapkép: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium