Sosem volt még ilyen hatalmas az árnyékbankrendszer

2019. április 15. 09:45    
nyomtatás
 
52 000 milliárd dollár a nem banki hitelezők eszközállománya a legfrissebb elérhető, 2017-es adatok szerint - ez 75%-kal nagyobb összeg, mint közvetlenül a válság után- írja a CNBC.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

"Az árnyékbankoknak titulált intézmények hozzájárultak a válsághoz azzal, hogy egzotikus befektetéseknek és kockázatos adósoknak hiteleztek, melyek bedőltek, amikor a subprime-jelzáloghitelezés összeomlott" - kezdi drámai beszámolóját a CNBC. Hozzáteszik: ezekre a vállalatokra kevésbé szigorú feltételek vonatkoznak, mint a hagyományos bankokra, így általában kockázatosabbak is.

A DBRS kötvényminősítési cég a Pénzügyi Stabilitási Testület adataira alapozva megállapította, hogy 2017 végéig 75%-kal nőtt az "árnyékbankok" eszközállománya a 2010-es értékről. A legnagyobb részét ennek még mindig az Egyesült Államok adja, 15 000 milliárd dollárral, míg Kínában jelentős növekedés után 8000 milliárd dollárra hízott az egyenleg.

Az "árnyékbankok" szektorán belül a legnagyobb növekedést a hedge fundok és befektetési alapok adták, 130%-ot növekedett az eszközállományuk 2010 óta, 36 700 milliárd dollárra. A nem banki pénzügyi intézmények, mint a biztosítók és nyugdíjalapok is 61%-ot nőttek, 185 ezer milliárd dollárra - az nem derül ki, hogy ennek pontosan mekkora szelete minősül árnyékbanki tevékenységnek. Közben a hagyományos bankok eszközállománya alig 35%-ot növekedett, 148 000 milliárd dollárra.

Az árnyékbankok terjedésére már a JP Morgan vezére is felhívta a figyelmet, viszont hozzátette: még nem lát rendszerszintű kockázatot. A DBRS is megjegyzi, hogy a kollektív befektetési eszközök (vagyis befektetési alapok és ehhez hasonló eszközök) még segítenek is puffert képezni a piaci kockázatokkal szemben, amíg a kiáramlást kordában tudják tartani.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Értékesítő
Privát banki tanácsadó
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium