Szinte semmit sem kell fizetned, hogy profi szakember kezelje a pénzedet

2018. november 9. 11:45    
nyomtatás
 
Egyre olcsóbbak a magyar befektetési alapok: átlagosan 1,54%-ra csökkent az alapok költségterhelése, de találunk már olyan alapot is a piacon, amely ingyen vihető. Az MNB friss statisztikái szerint tavaly már minden alapkezelő 2% alatti vagyonnal súlyozott költségterheléssel dolgozott, sőt, volt már olyan szolgáltató is, amely bement 1% alá a mostani alacsony hozamkörnyezetben. A befektetők között azok fizettek a legtöbbet, akik árupiaci, ingatlan- vagy vegyes alapot vettek, a legolcsóbbak pedig nem meglepő módon a likviditási és pénzpiaci alapok voltak tavaly.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Egyre olcsóbban dolgoznak az alapkezelők


A 2016-os 1,63%-ról 1,54%-ra csökkent tavaly a befektetési alapok átlagos, súlyozatlan költségterhelése az MNB oldalán található információk szerint. A csökkenés nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy
 • érezhetően erősödik a verseny a szolgáltatók között,
 • a lakossági állampapírok komoly versenytársat jelentenek,
 • ott vannak az egyre népszerűbb és olcsón megvehető tőzsdén kereskedett alapok (ETF),
 • ráadásul az idei év hozamszerzési szempontból várhatóan rosszabb lesz, mint előző évek,

mindezek miatt pedig az alapkezelők kénytelenek visszaszorítani a költségeket és díjakat, ha nyeregben akarnak még maradni.

Szinte semmit sem kell fizetned, hogy profi szakember kezelje a pénzedet


Ettől még igaz, hogy láthatóan megnőtt a kereslet a kockázatosabb befektetési alapok iránt, 2016 év végéhez képest 2017 végére a részvény, abszolút hozamú és származtatott alapok száma is nőtt a magyar piacon, miközben a pénzpiaci és kötvényalapok száma csökkent, a tőkevédett alapok száma közel felére esett vissza. A továbbra is alacsony hozamkörnyezet tehát azt indukálja, hogy a befektetők a magasabb hozamot ígérő, cserébe viszont drágább alapok felé fordulnak.

Mit mutat a teljes költséghányados (TER)?


Hogy összességében mekkora költséggel is működik egy alap, azt a teljes költséghányados, vagyis a TER (Total Expense Ratio) mutatja meg, amely az alap összes korrigált költségének és a súlyozott átlagos nettó eszközértékének hányadosából adódik. Ennek segítségével összehasonlíthatjuk az egyes alapok költségszintjét.

A korrigálás ez esetben annyit jelent, hogy az összes költségből kivonják
 • az értékpapír tranzakciók díját,
 • a bankköltségeket,
 • a teljesítményarányos sikerdíjat, illetve
 • az ingatlanalapok bizonyos költségeit, tehát mindazokat a költségeket, amelyek az értékpapírok kereskedésével függnek össze.


Az ingatlanalapokért fizettünk a legtöbbet


Mivel a súlyozatlan átlagnál a vagyonnal súlyozott TER érték sokkal pontosabb képet ad a hazai alapok költségterheléséről, ezért a továbbiakban ez alapján elemeztük az adatokat. Az alaptípusok szerinti rangsorból kitűnik, hogy az ingatlan konstrukciók kerültek a legtöbbe 2017-ben, a súlyozott átlagos költségterhelésük 2% volt. A második helyen fej-fej mellett végeztek az alapok alapja, indexkövető és származtatott konstrukciók 1,7%-kal,a legolcsóbbak pedig tavaly is az értékpapír alapok voltak, ez esetben a súlyozott átlagos TER 1,1%-ot tett ki.

A kategóriák többségénél csökkent 2016-hoz képest a vagyonnal súlyozott költségterhelés, kivéve az indexkövető és származtatott alapokat, ahol csekély növekedést lehetett megfigyelni tavaly.

Szinte semmit sem kell fizetned, hogy profi szakember kezelje a pénzedet


Az árupiaci alapok a legdrágábbak


A súlyozott átlagos költségteher alapján négy fő csoport alakult ki.
 • Átlagosan 2% vagy a felett kellett fizetni az alapkezelőknek azért, hogy az árupiaci, a közvetlen ingatlanalapjainkat és a részvénytúlsúlyos vegyes alapjainkat kezeljék.
 • A következő, látványosan elkülönülő csoportot a vegyes, az abszolút hozamú és részvényalapok alkották, amelyekért 1,8-1,9% közötti költséget kellett megfizetni.
 • A következő, 1-1,5% közötti kategóriában vannak a származtatott, a kötvény és kiegyensúlyozott vegyes alapok,
 • 1% alatt pedig a likviditási és pénzpiaci alapok mellett ott vannak a tőkevédett és a közvetett ingatlankitettségű alapok, ez utóbbiak vagyonnal súlyozott TER-mutatója jelentősen csökkent a 2016-os 2,2%-ról a mostani 0,8%-ra.

Összességében tehát látszik, hogy a nagyobb kockázatot vállaló és ezáltal nagyobb hozamlehetőséggel kecsegtető alapok költségterhelése magasabb, míg az alacsony kockázatosságú eszközökbe fektető alapok esetében az elérhető hozammal párhuzamosan a költségek is kisebbek.

Szinte semmit sem kell fizetned, hogy profi szakember kezelje a pénzedet


Kvartilisek


Az alsó kvartilis (Q1) alatt található az adatok negyede, felette pedig az adatok háromnegyede.

A felső kvartilis (Q3) lényegében az adatok felső részét felezi, mivel a felső kvartilis alatt van az adatok háromnegyed része, felette pedig az adatok egynegyede.

A középső kvartilis pedig a medián (Q2), ami az adatok középértékét mutatja.


Gyertyadiagramon is ábrázoltuk az adatokat, hogy megnézzük, az egyes alapkategóriákon belül hol voltak a legnagyobb eltérések. Ez alapján a legnagyobb szélsőségek egyértelműen a vegyes alapokat jellemezték tavaly, a kiegyensúlyozott és a kötvénytúlsúlyos kategóriák esetében a legalacsonyabb és legmagasabb TER értékek között több mint 6 százalékpontos különbségek is voltak az Access alapjainak kiugró költségterhelése miatt.

A tavalyi év a kategóriákon belüli szélsőségesebb költségárazásban is változást hozott, érezhetően csökkentek a költségek közötti különbségek, ez is mutatja, hogy egyre nagyobb a verseny a szolgáltatók között az ügyfelekért, ez pedig a költségcsökkentés irányába hat.

A kvartilisekben a legnagyobb eltérések a közvetett ingatlanalapoknál voltak. Ezeknél az alapoknál például a középső ötven százalék hossza 1,23%, tehát ebben az értékközben ingadozik a közvetett ingatlanalapok TER-értékeinek középső ötven százaléka.

Szinte semmit sem kell fizetned, hogy profi szakember kezelje a pénzedet


Nincs már 2% feletti költséggel dolgozó alapkezelő


A befektetési alapkategóriák mellett alapkezelőnként is kiszámoltuk, hogy az általuk kezelt alapok összességében milyen súlyozott költségterheléssel érhetőek el. Míg 2016-ban még volt kettő, tavaly már egy alapkezelő sem dolgozott 2% vagy a feletti költségekkel a piacon. Tavaly a legalacsonyabb érték bement 1% alá, az Access Alapkezelőnél 0,95%-os súlyozott átlagos TER-t lehetett mérni. A második legolcsóbb alapokat kínáló poszt az MKB-Pannóniáé lett 1,07%-kal, és a Budapest lett a harmadik 1,18%-kal. Ehhez képest a legdrágább alapok 2017-ben a Marketproghoz köthetőek, itt 1,94%-os volt az átlagos költségterhelés.

Az, hogy egy alapkezelő milyen költségterhelésű alapokkal rendelkezik, nem feltétlenül azt mutatja, hogy mennyivel drágábban dolgozik egyik alapkezelő, mint a másik, hanem azt is, hogy az egyes alapkezelők milyen típusú befektetési alapokkal dolgoznak.


Például egy olyan alapkezelőnél alacsonyabb súlyozott TER-érték jöhet ki, amelynél a kezelt vagyon egy jelentősebb részét teszik ki például a pénzpiaci alapok, és ugyanígy magasabb értéket láthatunk azoknál, akiknél a magasabb költségű, például abszolút hozamú alapok dominálnak a kezelt vagyon tekintetében.

Ettől függetlenül az alapkezelők többségénél már látszanak a költségcsökkentés irányába tett lépések, az OTP Ingatlannál, az OTP-nél, a Dialógnál és a CIB-nél is 10-25 bázisponttal csökkentek 2016-hoz képest a súlyozott költségterhelések. A legnagyobb költségcsökkenés az Access általkezelt alapoknál volt, a vagyonnal súlyozott TER-mutató több mint 3,5 százalékponttal csökkent.

Voltak persze olyanok is, mint a K&H, a Diófa vagy az Allianz, ahol megugrottak éves összehasonlításban a TER-értékek, de ismételten hangsúlyozzuk, hogy ezekben az esetekben a tudatos költségcsökkentés vagy éppen -növelés mellett legalább annyira nagy szerepet játszik az is, hogy az alapkezelő "portfóliója" milyen típusú alapokból tevődik össze.

Szinte semmit sem kell fizetned, hogy profi szakember kezelje a pénzedet


A gyertyadiagramon a kvartilisek alapján a legnagyobb eltérések az Accessnél voltak, de a minimum és a maximum TER értékekben is egyértelműen az Access lóg ki a sorból, ahol a legalacsonyabb és legmagasabb TER-rel rendelkező alapok között 7,45%-os eltérés van. Az, hogy mégis az Acces alapjai a legolcsóbbak a piacon, amiatt van, hogy a nagyobb vagyont kezelő alapok kisebb költséggel dolgoznak, a nagyobb vagyonsúly így ellensúlyozza a magasabb TER-értékű alapokat.

Az alapkategóriák mellett az egyes alapkezelők szintjén is megfigyelhető az alapoknál a költség közötti különbségek csökkenése 2016-hoz képest, ami igazolja, hogy a szolgáltatók a magasabb költségű alapjaik esetében is költségcsökkentésre kényszerültek, főként az alacsony hozamok és a lakossági állampapírok indukálta piaci verseny miatt.

Szinte semmit sem kell fizetned, hogy profi szakember kezelje a pénzedetA legolcsóbb alap már ingyen van


A befektetési alapok szintjén megnéztük azt is, hogy kategóriánként melyek voltak a legkisebb és legnagyobb költségekkel dolgozó alapok. A minimum TER értékeket bemutató alapoknak egy kivétellel mindnek 1% alatt volt a költségterhelése, sőt, egyes alapokat gyakorlatilag ingyen is megkaphattak a befektetők, egyet szó szerint. A legmagasabb TER értékeket tartalmazó oszlopban már nagyobb a szórás, 1,14%-tól egészen 7,47%-os költségterhelésű alapot is találni. Fontos kiemelni, hogy a lenti alapok között van pár olyan, amit csak intézményi befektetők vehetnek, illetve némelyik illikvid sorozat.

Szinte semmit sem kell fizetned, hogy profi szakember kezelje a pénzedet
Klikk a képre!Címlapkép: MTI/Kollányi Péter


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Privát & prémium bankár
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium