Utánajártunk, mennyire drágák világviszonylatban a magyar befektetések

2017. november 10. 14:35    
nyomtatás
 
Világszerte csökken a befektetési alapok költségterhelése és nincs ez másként Magyarországon sem, igaz, a magyar alapok inkább a drágábbak közé tartoznak a Morningstar által vizsgált országok adataival összehasonlítva. Megnéztük azt is, milyen sajátosságok jellemzik a magyar befektetési alapok piacát, és, hogy mennyiben járultak hozzá a háztartások az ingatlanalapok felfutásához vagy éppen a pénzpiaci alapok mélyrepüléséhez.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Inkább a drágábbak között a magyar alapok


A Morningstar friss adatai szerint világszerte csökken a befektetési alapok költségterhelése, köszönhetően az alacsony hozamok miatti árazási nyomásnak, az olcsóbb passzívan kezelt alapok előretörésének, valamint a különféle helyi szabályoknak is, amelyek az alapok értékesítésére, a jutalékokra és transzparenciára is nagy hangsúlyt fektetnek.

Érdekes ugyanakkor az a tény, hogy függetlenül a díjak csökkenésétől, a befektetők alapokra kifizetett összege nem feltétlenül lett alacsonyabb, ugyanis az alacsonyabb alapkezelési költségeket sok esetben kompenzálják a tanácsadásért elkért magasabb díjak.

Általánosságban a magyar piacon is csökkent 2015-ről 2016-ra a kezelt vagyonnal súlyozott költséghányados, ami azt mutatja, hogy a költségcsökkenés nemcsak az alacsonyabb, hanem a magasabb kockázatvállalású alapokra is jellemző volt.

2017.09.18 13:53 Egyre olcsóbbak a magyar befektetések, mégis egyre többet keresnek rajtunk

Utánajártunk, mennyire drágák világviszonylatban a magyar befektetések


A Morningstar adataiból, a vizsgált országok és alaptípusok szerint összeállítottunk egy listát. A magyar piacot eredetileg az elemzőház nem vizsgálta, de az MNB 2016-ra vonatkozó TER-es adataival kiegészítettük a listát. Elöljáróban azért tegyük hozzá, hogy a magyar piactól, fejlődő piacról lévén szó, nem várható el, hogy versenyezzen díjaiban a fejlettebb, sokkal nagyobb versenynek helyt adó nyugat-európai piacok alacsonyabb költségeivel, de ettől még érdekes összehasonlításként szolgálnak az adatok.

Utánajártunk, mennyire drágák világviszonylatban a magyar befektetések


A Morningstar adatai alapján a kötvényalapokon belül 0,15-1,45% között szóródnak országonként a díjak, a legtöbbet Tajvanban kell fizetni 1,45%-kal, a legkevesebbet pedig Svájcban 0,15%-kal. A Morningstar 25 országot vizsgált, ezek közül 19 esetben 1% alatti a kötvényalapok költségterhelése. Magyarországon ez 1,3%-ot tett ki, igaz, a legfrissebb adatok csak 2016-ra vonatkoznak, valószínűsíthetően idén tovább csökkennek a befektetési alapok díjai itthon is.

Utánajártunk, mennyire drágák világviszonylatban a magyar befektetések


A részvényalapok esetében már nagyobb a szórás, itt 0,37%-tól egészen 2,23%-ig terjedő súlyozott költségekkel is találkozni. A legalacsonyabb, 1% alatti díjak Svájcban, az USA-ban és Hollandiában vannak, a legmagasabb, 2% felettiek pedig Olaszországban, Indiában és Kanadában. Magyarország részvényalapjainak költségterhelése az MNB adatai szerint ez esetben is a felső kategóriában foglal helyet 1,8%-kal.

Utánajártunk, mennyire drágák világviszonylatban a magyar befektetések


Az alapok alapjai konstrukciók összességében olcsóbbnak bizonyultak a részvényalapoknál, pedig a magyar piacon a 2016-ra vonatkozó adatok szerint még fordított volt a helyzet. Az itthon mért 1,9%-os díjterheléssel Magyarország benne van a legnagyobb díjat elkérő országok között Indiával és Kanadával karöltve. A legolcsóbban alapok alapjaihoz hozzájutni az USA-ban, Ausztráliában, Svédországban, Hollandiában és Svájcban lehet, ezekben az országokban 1% alattiak a díjak.

Utánajártunk, mennyire drágák világviszonylatban a magyar befektetések


Érdekes számok a magyar piacról


Itthon a befektetési alapokban kezelt vagyon a BAMOSZ legfrissebb adatai szerint átlépte a 6000 milliárd forintot, igaz, a magyar háztartások befektetési alapokban kezelt vagyona már jó ideje stagnál a 3800-3900 milliárd forintos szintnél. Az elmúlt évben látott mintegy 300 milliárd forintos vagyonbővülés tehát nem a háztartások, hanem az egyéb,például intézményi befektetőknek köszönhető.

Utánajártunk, mennyire drágák világviszonylatban a magyar befektetések


A Morningstar elemzése csak a kötvény, részvény és alapok alapja konstrukciókra terjedt ki, pedig jó lett volna látni, hogyan alakulnak nemzetközi szinten az itthon népszerű ingatlan vagy vegyes alapok költségei is.

Utánajártunk, mennyire drágák világviszonylatban a magyar befektetések


Nagyon érdekes, hogy
  • az ingatlanalapoknál az elmúlt 2-3 évben látott mintegy 500 milliárd forintnyi felfutás a vagyonban nagyrészt a lakossági keresletnek köszönhető, ennek ugyanis mintegy 65%-át a háztartási kereslet adta,
  • a pénzpiaci alapok esetében is kijelenthető, hogy az eladási hullámot nem az intézményi, sokkal inkább a lakossági befektetők generálták, a 2015 első negyedéve óta látott mintegy 600 milliárdos tőkekiáramlásból 423 milliárdos mínusz a háztartásoknál jelentkezett,
  • bár a kötvényalapok kezelt vagyona összességében nem csökkent nagyot, a háztartások befektetési alap portfóliójában jelentősen leépültek, 2015 márciusa óta közel 234 milliárddal.

Utánajártunk, mennyire drágák világviszonylatban a magyar befektetésekCímlapkép: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium