Válság ide vagy oda, tíz év alatt duplázott a népszerű befektetés

2018. július 13. 16:24    
nyomtatás
 
2017-ben történt meg először, hogy az európai befektetési alapokban kezelt vagyon meghaladta a 15 ezer milliárd eurós határt, ami 2007 óta összességében 95%-os vagyongyarapodást jelent. Bár ezzel még mindig csak második Európa az USA mögött, az alapok értékesítésében az öreg kontinens lett a legjobb: összesen 972 milliárd eurónyi friss tőkét gyűjtöttek az európai alapok, ami a teljes piaci tőkebeáramlás 38%-a.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Az európai befektetési alapokban kezelt összvagyon meghaladta a 15 ezer milliárd eurót tavaly az Efama legfrissebb jelentése szerint. Ezzel a UCITS alapok és alternatív befektetési alapok nettó vagyona 10%-kal nőtt az előző évhez képest, 2007 óta pedig összesen már 95%-os vagyonemelkedésről beszélhetünk (az idei első negyedéves számokkal lent részletesebben is foglalkozunk).

Válság ide vagy oda, tíz év alatt duplázott a népszerű befektetés


Nemcsak kezelt vagyon, hanem nettó értékesítés tekintetében is rekordnak számított a 2017-es év, miután a két alaptípus iránt összesen 972 milliárd eurós kereslet volt tavaly. Ezzel 2008 és 2017 között a UCITS és alternatív befektetési alapok összesen 3727 milliárd eurónyi friss tőkét gyűjtöttek, ami a kezelt vagyon növekedésének 54%-át tette ki, a fennmaradó rész pedig az alapok árfolyam-felértékelődésének tudható be.

A UCITS alapok esetében a tanulmány kiemeli, hogy a siker főként a határon túli keresletnek köszönhető. Tavaly év végére a határon túl is értékesített UCITS és egyéb alapok a teljes tortának a 42%-át tették ki kezelt vagyon tekintetében, ami 10 évvel ezelőtt még csak 36% volt.

Kitérnek arra is, hogy az európai befektetési alapok piacát továbbra is öt ország uralja: 2017 végén a kezelt összvagyon 78%-a ezekhez az országokhoz volt köthető, ahol a kezelt vagyon minden esetben meghaladja az ezermilliárd eurót. Ez az öt ország
  • Luxemburg,
  • Írország,
  • Németország,
  • Franciaország és az
  • Egyesült Királyság.

További érdekesség, hogy az eurózónabeli háztartások pénzügyi vagyonuk 11,4%-át tartották közvetlenül befektetési alapokban a tavaly év végi állapotok szerint, ez az arány 2008-ban 9,3% volt.

Világszinten a befektetési alapokban kezelt vagyon 44,3 ezer milliárd euróra nőtt 2017-ben, ami éves 7%-os növekedésével szintén rekordnak számít. A nettó értékesítések 2552 milliárd eurót tettek ki, szemben a 2016-ban mért 1175 milliárddal.

Ezzel Európa a második legnagyobb a kontinensek között a befektetési alapok kezelt vagyonát nézve, piaci részesedése 35%-ot ért el 2017-ben. A legnagyobb piac továbbra is az USA-é 46%-kal. Az európai nettó értékesítések a teljes piacénak 38%-át tették ki, míg az amerikai 33%-ot, ebben tehát lekörözte az öreg kontinens az USA-t.

Az idei év már rosszabbul indult


Ahogyan a magyar befektetési alapoknál, úgy az európai társaiknál sem indult túl jól az idei év, az Efama legfrissebb statisztikái szerint 2017 év végéhez képest a kezelt vagyon az európai alapokban 0,5%-kal 15 541 milliárd euróra csökkent az első negyedév végén. Ezen belül a UCITS alapok kezelt vagyona 0,6%-kal 9669 milliárdra, az alternatív befektetési alapoké pedig 0,4%-kal 5872 milliárdra esett vissza.

Az alapok iránti kereslet is gyengébb volt, mint tavaly ugyanekkor, az első negyedév végén a UCITS és egyéb alternatív alapok 222 milliárd eurónyi tőkét gyűjtöttek össze Európában, míg 2017 első három hónapjában ugyanez a szám 266 milliárdot tett ki. Az alapkategóriák közül egyedül a részvényalapok mutattak érdemi keresletnövekedést egy év alatt, a pénzpiaci alapok és kötvényalapok tőkegyűjtése már nem ment ilyen jól, előbbi kategória az első három hónapban nettó tőkekiáramlást könyvelhetett el.

Válság ide vagy oda, tíz év alatt duplázott a népszerű befektetés


Címlapkép: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium