Vészjósló jelek a brit ingatlanpiacon - Vagyonokat veszthet a lakosság

2018. november 29. 08:50    
nyomtatás
 
Az öt legnagyobb brit ingatlanalapban több mint 4 milliárd fontnyi lakossági befektetés van. A szakértők szerint 2019 végére a brit bevásárlóközpontok és áruházak akár 20%-ot is veszthetnek értékükből 2019 végére, ezt pedig az ezeket az ingatlanokat tartó alapok is megérzik majd - írja a Financial Times.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Egyre mélyül a válság a bevásárlóközpontok, utcák és bevásárlóparkok piacán az Egyesült Királyságban, ezek pedig a portfólió egy jelentős részét teszik ki olyan ingatlanalapokban, amelyek lakossági ügyfelek számára is megvásárolhatók. A britek két legnagyobb ingatlanportfóliója, az M&G Property Portfolio és az L&G UK Property portfóliójának 40, illetve 20%-a van ilyen retail ingatlanokba fektetve.

A brit alapkezelőket tömörítő szövetség szerint 2018 első három negyedévében a kisbefektetők összesen nettó 402 millió fontot tettek ingatlanalapokba, az alapok népszerűsége tehát attól függetlenül töretlen, hogy egyre több jel mutat egy súlyosbodó ingatlanpiaci válság felé.

Ezzel kapcsolatban figyelmeztet most a Fidelity is, az alapkezelő szerint a brit lakossági ingatlanok értéke 20-70%-os értékvesztést is elszenvedhet a közeljövőben, részben a bérleti díjaknál várható 10-40%-os csökkenés miatt. A Jefferies szakértője szerint is 20% körüli ingatlanáresés várható jövő év végéig. Hasonló véleményen van a Barclays, amely szerint a retail ingatlanok értéke jövőre több mint 11%-ot, azt követően pedig további közel 11%-ot eshet.

A Fidelity becslése szerint a brit tőzsdén kívüli ingatlanportfóliók 41%-át teszik ki a retail ingatlanok, miközben ez más nagyobb piacokon 20-25%-ot tesz ki. Mindezekből a lakossági befektetők a nagy brit ingatlanalapokon keresztül részesülnek, amelyekben a lakossági vagyonok súlya 20%-tól akár több mint 50% is lehet.

Egyelőre a magyarhoz hasonlóan a brit ingatlanalapok is jól teljesítenek, az M&G Property az elmúlt egy évben 6%-ot, az L&G UK Property közel 8%-ot hozott a Morningstar adatai szerint.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Te is szerencsésnek érzed magad? (x)

tíz év. 60 millió arany nemesfémrúd. de még mindig nem ért véget az aranyláz! 

A sikeres férfiak titka (x)

A sikerre mindannyian vágyunk, de mi lehet az oda vezető út titka? 
Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Pricing Specialist
Tőzsdei adatszolgáltatás Üzletágvezető
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium