szerző

CIB: alátámasztják a fundamentumok a részvénypiacok szárnyalását

Csekő Zoltán
2017. december 22. 15:04    
nyomtatás
 
CIB Alapkezelő:

"A részvénypiacok töretlenül száguldanak tovább a karácsonyi gyengébb likviditású időszakban. Mindezt alátámasztják a fundamentumok is. Negyedévente egyre jobb növekedési adatokat produkál az USA gazdasága, a 3. negyedév már kiemelkedően magas ütem, 3,3 százalék volt, és sok jel utal arra, hogy innen a 4 százalék közelébe fog ugrani ebben a negyedévben a bővülés tempója. 2017-ben rendkívül erős évet zártak a részvénypiacok, az S&P 500 Index 20 százalékot emelkedett, a feltörekvő piaci MXEF Index 30 százalékos megtérülést mutatott, és nincs ok arra, hogy komolyabb trendforduló következzen be 2018-ban. Az egész évre újra kiemelkedően jó, igaz, már csak éppen kétszámjegyű, 10 százalék körüli megtérüléseket várunk a főbb részvénypiacokon. Várakozásaink szerint továbbra is a feltörekvő piacok vihetik a prímet (pár százalékponttal felülteljesítve fejlett társaikat).

CIB: alátámasztják a fundamentumok a részvénypiacok szárnyalását


Ajánlásunkban az általunk indokoltnak tartott maximális részvény felülsúlytól most 14 százalékkal alacsonyabb részvényarányt tartunk, korrekció esetén azonban visszasúlyozást tervezünk az elméleti maximumra a fundamentálisan kedvező kondíciók miatt. Korrekciót sok hír okozhat, akár már januárban is, ugyanis megnőtt a háborús konfliktusok kialakulásának esélye: az észak-koreai helyzet továbbra is feszült, de a Közel-Keleten is romlik a biztonsági helyzet, Irán és Irak között folyamatosan nő a feszültség. Az olajár ennek megfelelően egyre közelebb lopódzik a 60 dolláros szinthez (a WTI árfolyama jelenleg 57,8 USD). 2018-ban sokévi gyengélkedés után már a nyersanyagokban is több fantáziát látunk. Elsősorban a nyersanyagok és az ipari fémek teljesíthetnek jól, ezért ebben az eszközosztályban tartjuk a 10 százalékos súlyt. A kötvényeszközosztály esetében nagyon negatívak a kilátások. Szerte a világban 2018 a monetáris szigorítás éve lesz. Már az idei év sem sikerült kifejezetten jól kötvénypiaci szempontból sok országban, hiszen például az amerikai vagy a lengyel 10 éves hozam stagnált, míg a német emelkedett (az év eleji 20 bázisponthoz képest jelenleg 40 bázispont felett áll). A magyar hozamgörbe eközben látványos rally-t tudott végrehajtani elsősorban az MNB rendkívüli intézkedéseinek köszönhetően (3 százalék feletti szintekről 2 százalék alá csökkent a 10 éves hozam). A problémát az okozhatja, hogy a befektetők aszimmetrikusan reagálnak a monetáris stimulusra, illetve annak elvonására. Nem várható, hogy szép lassan emelkedő hosszú hozamokat fogunk látni, ahogyan a nagy jegybankok fokozatosan csökkentik a kötvényvásárlásaikat (Fed, Bank of England, ECB), illetve emelik az alapkamatokat (Fed, Bank of England). A befektetők számítanak a monetáris szigorításra, a GDP növekedési ütemek felfutására és ezzel párhuzamosan az infláció emelkedésére, és hirtelen magasabb prémiumokkal lesznek csak hajlandók hosszú kötvényeket vásárolni. Az MNB mindezeket a folyamatokat lényegesen tudja tompítani új intézkedéseivel (új IRS aukciók és jelzálogpapír vásárlások), akár eliminálni is 2018 első felében. Amennyiben a főbb piacokon (az európai állampapírpiacokon) negatív tendenciák jelentkeznek, akkor várakozásaink szerint a magyar monetáris hatóság sem fogja továbbra is alacsony szinten tartani a magyar hozamgörbét, inkább a volatilitás csökkentésére és a lassú hozamemelkedésre, a pénzügyi stabilitásra fog fókuszálni. Elsősorban a német kötvénypiacot érdemes tehát figyelni, nem tudhatjuk előre, hogy a jelentősebb hozamemelkedés azon a piacon pontosan mikor fog bekövetkezni, ezt nehéz megjósolni, mindenesetre érdemes szárazon tartani a puskaport, a kötvényeszközosztályt továbbra is 0 súllyal szerepeltetjük."

CIB: alátámasztják a fundamentumok a részvénypiacok szárnyalásátAz eszközallokáció tájékoztató jellegű.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium