szerző

CIB: egyértelműen lassul a növekedés

Csekő Zoltán
2019. január 31. 15:05    
nyomtatás
 
CIB Alapkezelő:

"2019-ben a külső környezet egyértelműen lassul, minden elemzőintézet a globális növekedés visszaesésével, és ezen belül a külkereskedelem intenzitásának csökkenésével számol. Mind a Brexittel kapcsolatos bizonytalanság, mind a tovább húzódó amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus ebbe az irányba mutat. Az adósságráták magas szintje, például Olaszországban vagy Görögországban, kemény korlátot jelentenek abban a tekintetben, hogy a fiskális politikáknak milyen mozgástere van a konjunktúra visszaesésének kompenzálására. A német növekedésnek a kínai lassulás szab határt, évek óta először 50 alá esett a német feldolgozóipari beszerzési menedzserindex januárban.

CIB: egyértelműen lassul a növekedés


Ez a helyzet komoly kihívások elé állítja a jegybankokat. Az EKB esetében óriási dilemma, hogy mit kommunikáljon "forecast error″-os helyzetben. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a jegybank tavalyi IV. negyedéves euróövezeti növekedési várakozásának jó, ha a fele összejött (0,4-et várt az EKB, ehelyett 0,2 százalék lehet a végleges adat, nem évesítve). Tulajdonképp minden elemző jóval alacsonyabb növekedést vár 2019-re is az euróövezetben, mint az EKB. Ha ez a tendencia folytatódik (országspecifikusan ugyan, de minden országban, növekedési probléma van az euróövezetben), hogyan lesz ebből a IV. negyedévben kamatemelés, illetve hogyan lesz ebből egyáltalán kamatemelés? A Fed a 2019-re korábban tervezett három-négy alkalommal végrehajtandó 25 bázispontos kamatemelési sorozatáról is szép lassan le kell, hogy mondjon. A kamatderivatívák piacán már egyáltalán nem áraznak emelést a következő két évben, igaz, csökkentést sem (egyelőre). Amennyiben az USA elkerüli a recessziót, ami a fő szcenáriónk, akkor a jelenlegi 2,5 százalékos szintről még jó ideig nem mozdul majd a dollár kamat.

Ehhez képest hazánk, és általában véve az egész kelet-közép-európai régió relatíve jól áll. A 2018-as növekedési ütem kimagaslóan jó volt, a most rendelkezésre álló adatok alapján valahol 4,7 százalék körül alakult a bővülés üteme hazánkban. Az idei évben enyhe lassulás várható 3,5 százalék környékére, és 2020-ban további lassulással a 3 százalékos ütemre térhet át a gazdaság. A belső kereslet várhatóan továbbra is erős marad, amit a lakossági fogyasztás és beruházások magas szintje jelez. A lassulás a reálbérek, a beruházási aktivitás és a külső kereslet növekedési ütemének csökkenésével hozható összefüggésbe. A lakossági fogyasztás emelkedését elsősorban a hitelezési aktivitás növekedése fogja segíteni, mind a fogyasztási célú, mind a lakáshitelek volumenében erőteljes emelkedést hozhat az idei év. (A kedvezményes lakásáfa kivezetésével a lakásépítések volumene 2019-ben tetőzhet.) A fogyasztás bővüléséhez a korábban felhalmozott magas pénzügyi vagyon, illetve a lakásárindex ütemes növekedéséből adódó reál nettó vagyon hatása is nagy mértékben hozzájárul. A 2020-ig bekövetkező lassulás oka az EU által támogatott állami beruházások kifutása. Az utóbbi negatív tendenciákat igyekszik az MNB ellensúlyozni az új, fix kamatozású Növekedési Hitelprogrammal, kérdés, hogy erre valós igény lesz-e a gazdasági szereplők részéről.

A leginkább galamb hozzáállású jegybankok - a lengyel, illetve a magyar jegybank - konvencionális eszközzel (alapkamat-emeléssel) leghamarabb csak 2019 végén szigoríthatnak, de ez egyre inkább a Fed és az EKB kamatpályáján múlik. Fő szcenáriónk szerint a Fed megáll/megállt a kamatemelések sorozatával (a jelenlegi 2,5 százalékos szintről nem emelkedik tovább az alapkamat), és az európai jegybankok kamatemelési tervei akár hosszabb időre is elhalasztódnak. A magyar hozamgörbe eleje a jelenlegi alapkamat szintjéig emelkedhet vissza az idei évben, a hosszú végén hasonló, kismértékű emelkedésre számítunk alapkamat-emelés nélkül is. Ez összességében még mindig enyhén kedvezőtlen kötvénypiacot eredményez, tehát a kötvény eszközosztály felülsúlyozásával várunk. A részvény eszközosztályban is inkább alacsony súlyt tartunk, és kivárunk, mert az említett lassulás részvénypiaci megingást is magával hozhat, amitől a relatíve jobb makro környezetben lévő BUX és CETOP indexek sem tudják várhatóan mentesíteni magukat.

Jelen, a tőke és pénzpiacokkal kapcsolatos vélemény a CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. marketingközelménye, az nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás."

CIB: egyértelműen lassul a növekedésPortfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Timberland Capital - erőteljesebb jelenlét a magyar piacon (x)

Timberland Capital - nemzetközi terjeszkedés. 

Gondolatban egy lépéssel előbbre járnak (x)

Két sikeres karrier, amit összeköt, hogy képesek egy lépéssel az események előtt járni. 
Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Befektetési tanácsadó
Rendezvényszervező
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium