szerző

CIB: mozogni kezdtek a kötvénypiacok

Csekő Zoltán
2018. január 31. 15:29    
nyomtatás
 
CIB Alapkezelő:

"A kötvénypiacok az elmúlt évekhez képest szignifikáns mozgolódásba kezdtek az év elején. Látványos emelkedést produkált az USA 10 éves hozam 2,40-ről 2,70 környékére, és hasonló megugrás volt a másik meghatározó hozamnál a 10 éves Bund hozamszintjénél is, 40 bázispontról 68 bázispontra növekedett. Bár az elmúlt 5 évben volt már 2-3 hasonló intenzitású hozamemelkedés és azok nem bizonyultak tartósnak, a mostani hosszú hozamemelkedést a jegybankok monetáris politikája indukálja. A Fed a tavalyi 3 kamatemelés után idén is 3 kamatemeléssel jelentkezhet, amivel a jelenlegi 1,5 százalékos kamat év végére 2,25 százalékra emelkedhet. Innen a rákövetkező 2 évben még további 3 emelés jöhet, amivel az alapkamat a 3 százalékos tetőt érheti el. Bár a piacon ez a Fed medián kamatpálya (dot projection) még nem árazódott be, az 5*5 éves forward kamat például még csak 2,5 százalékon áll, ez várakozásaink szerint folyamatosan emelkedni fog a következő időszakban. A piac egyre kevésbé mer majd a Fed-del szembe menni és az alapkamat emelésekkel párhuzamosan a hosszú hozamprémiumot (term premium) is rendbe rakják a befektetők, ami fájdalmas hozamemelkedést vetít előre a hozamgörbe hosszú végén. Az EKB egyelőre azon tanakodik, hogy a szeptember végén elvileg véget érő mennyiségi lazításnak hogyan legyen vége valójában. Jelenleg azon az állásponton vagyunk, hogy egy gyors 3 hónapos kivezetéssel végleg leáll szeptemberben az EKB az értékpapírok vásárlásával. A jegybankoknak azért érdemes ésszerű időben abbahagyni az élénkítést, hogy a mérlegeik fokozatos leépítésével, illetve az alapkamat emelésével újabb "puskaport" gyártsanak maguknak egy következő válság megfékezésére. Az a jegybank, amelyik felduzzasztott eszközállománnyal és nullához közeli alapkamattal vág neki a következő válság lemenedzselésének, tulajdonképpen eszköztelen marad (lásd ZIRP, zero interest rate policy). Az MNB - és tegyük hozzá a lengyel jegybank is - egyelőre a galamb hozzáállást tanúsítja ebben a változó környezetben, a magyar döntéshozók számos intézkedést hoznak (CIRS, MIRS tenderek, Jelzáloglevél vásárlások) a hozamgörbe emelkedésének megfékezésére.

CIB: mozogni kezdtek a kötvénypiacok


A részvénypiacok töretlenül száguldanak tovább. Mind az S&P500 mind az MSCI World indexek a leghosszabb korrekció nélküli szakaszukba léptek (az 5 százalékos esést tekintve korrekciónak). Sőt, az utóbbi 30 év legerősebb kezdete volt részvények szempontjából az idei év. Ebben a környezetben egy bika piaci korrekciónak óriásira nőtt az esélye. Az ilyen 10-15 százalék körüli esés vételi lehetőséget jelentene és átlagosan 3-5 hónap alatt le is tudja dolgozni a piac, tehát alapszcenáriónk szerint, év végén korrekcióval együtt is szép megtérülést láthatnak majd a befektetők. Az egész évre éppen kétszámjegyű, 10 százalék körüli megtérüléseket várunk a főbb részvénypiacokon. Várakozásaink szerint a tavalyi évhez hasonlóan idén is a feltörekvő piacok vihetik a prímet.

Mint az előző ajánlóban is említettük, sok évi gyengélkedés után már a nyersanyagokban is több fantáziát látunk az idei évben. A Brent januárban elérte a 70 dolláros árfolyamot, ami az utóbbi 3 év legmagasabb értéke volt. Ezt a rallyt egyrészt erős fundamentális tényezők támasztják alá, erős a keresleti nyomás, az OPEC jól menedzseli a kínálat kordában tartását. Emellett technikai tényezők is segítik az emelkedést, a hedging (jövőbeni termelési mennyiségek értékesítése előre) nyomás gyengül az olajtermelő országok részéről, ami a futures piacon kieső eladókat és ezzel együtt növekvő futures árakat indukál. Hasonló tendenciákat látunk az ipari fémek árutőzsde piacain is.

A fentieknek megfelelően a nyersanyag eszközosztályban tartjuk a 10 százalékos súlyt, a kötvény eszközosztályt továbbra is nulla súllyal szerepeltetjük. A részvény eszközosztály 14 százalékos, átlagosnak tekinthető súlyát csak korrekció esetén szeretnénk tovább növelni, várunk a jó beszállási szintekre."

CIB: mozogni kezdtek a kötvénypiacokAz eszközallokáció tájékoztató jellegű.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium