Diófa: a normalizálódás rögös útján

Beregszászi Máté, Mandl Gergely
2017. július 31. 14:50    
nyomtatás
 
Diófa Alapkezelő:

"Az európai piacok gyengélkednek, miközben a főbb amerikai indexek folyamatosan újabb csúcsokra kerülnek. Legalábbis ez a látszat: ha figyelembe vesszük azt, hogy a dollár az idei évben eddig több mint 10%-ot gyengült az euróval szemben, és az idei évi hozamokat euróban mérjük, akkor az amerikai S&P 500 index idei hozama -1,5%. Az exportra termelő német gazdaságot - a minden fő devizával szemben trendfordulót mutató - erősödő euró nem támogatja, ezen hatás mellett a német autógyárak kartellezése okozza a német DAX index gyengélkedését. Azonban úgy gondoljuk, hogy fundamentálisan továbbra is jók az európai piacok és magához térhet az európai növekedés. Jelenleg a Fed és az ECB kamatpolitikája eltérő pályán van: a Fed-től a befektetők már az eszközvásárlási program csökkentésének konkrét időpontját várják, melyre Yellen a mostani Fed döntés során nem mondott konkrétumot csak igérte, hogy a közeljövőben elkezdik. Eközben Mario Draghi az eszközvásárlási program hosszát nem határozza meg, azonban úgy tűnik, mintha azt a végtelenségig akarná kitolni. Az USA dollár azonban a Trump elnökségének érdekérvényesítő-képességének teljes hiányában továbbra sem talál magára, A feltörekvő piacoknak pedig jót tesz a gyenge dollár, hiszen ezeknek az országoknak a hitelei főként dollárban denomináltak. Ennek köszönhetően a feltörekvő indexek tovább rallyzhatnak, amíg a dollár tovább gyengélkedik.

Diófa: a normalizálódás rögös útján


A régiós részvények közül a hazai bluechipek továbbra is jól teljesítenek. A lengyel részvények közül a nyersanyagkapcsolt cégek releváns mértékben erősödtek az elemezői várakozásokat felülmúló kínai GDP adat következtében.

Június végén markáns, 15-20 bázispontos hozamemelkedést figyelhettünk meg a hazai állampapír hosszabb szegmenseiben, párhuzamosan a nemzetközi folyamatokkal. Ennek korrekciója minimális volt július folyamán. Szembetűnőbb volt az EUR/HUF mozgása: a korábbi 308-314-es sávból lefelé kitörve a forint a 305-ös szint környékéig erősödött. Fundamentális oldalról nem meglepetés a forint erősödése, az árfolyam alakulásakor fél szemünkkel figyeljük a cseh korona euróval szembeni mozgását is. Az MNB elköteleződése a laza monetáris politika irányába a kommentárok alapján megkérdőjelezhetetlen, a forint erősödését látva véleményünk szerint megnőtt a valószínűsége a további nem-konvencionális eszközök alkalmazásának (pl. újabb IRS és kamatswap tenderek meghirdetése), akár egy újabb kamatcsökkentésnek. Ez a forgatókönyv a hazai állampapíroknak is lökést adhat, de legalábbis stabilizálhatja azokat a nemzetközi trenddel szemben.

Kiegyensúlyozott portfóliónkon kisebb változtatást hajtunk végre, az USA részvénypiacokból az európai részvények javára súlyozunk át, feltörekvő részvénykitettségünket továbbra is tartjuk. A fentiek fényében a hazai kötvénykitettségünk arányán sem változtatunk, az alternatív befektetések súlya - tekintettel az alacsony hozamkörnyezetre - jelentősebb marad. "

Diófa: a normalizálódás rögös útján


Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.


Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Bróker / Értékpapír piaci tanácsadó
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium