Diófa: eltűntek a paritásról szóló várakozások

Borbély Miklós, Mandl Gergely
2017. augusztus 31. 15:03    
nyomtatás
 
Diófa Alapkezelő:

"Az előző hónaphoz képest nem változott jelentősen a világgazdasági makrokörnyezet. Az európai piacok továbbra is gyengélkednek, az amerikai piacok pedig történelmi csúcsaik körül ingadoznak. Ennek egyik magyarázata lehet,hogy a hónap során az euró tovább tudott erősödni a főbb devizákkal szemben, az euró-amerikai dollár keresztárfolyam már az 1,20-as szint felett is mozgott a hónap végén, amit egyelőre nem sikerült tartósan áttörnie. A befektetők azonban egyértelműen elvesztették a bizalmukat a dollárban - a trendforduló jól látszik, a korábbi paritás és paritás alatti árfolyamjóslatok hirtelen eltűntek az elemzők várakozásaiból. A dollár gyengélkedésében több tényező is szerepet játszott. A Trump kormányzat cselekvésképtelennek tűnik és az általuk megálmodott adóreformot nem képesek bevezetni a közeljövőben, illetve a kissé gyengébb makroadatok következtében pedig a Fed bizonytalanodott el a decemberi kamatemeléssel kapcsolatban, miközben Európában a folyamatosan javuló makrokörnyezet miatt az EKB-nak szigorítania kell(ene) a monetáris politikáján.

Diófa: eltűntek a paritásról szóló várakozások


Ugyanakkor a hónap során tartott Jackson Hole-i konferencián egyik jegybankelnök sem tett érdemi bejelentést a jövőbeli monetáris politikával kapcsolatban. Mario Draghi valószínűleg 2019-es mandátuma lejáratáig folytatná a "monetáris drogozást", egyben azt gondoljuk hogy jóval lassabban és kisebb mértékben kezd neki bármilyen szigorításnak 2018-ban. Ez azonban úgy tűnik már elég a piaci szereplőknek az európai közös fizetőeszközbe történő jelentős átsúlyozásra.

A továbbra is gyengélkedő dollár következtében a feltörekvő piacok újabb csúcsokra jutottak. A hónapban tovább növelte a befektetők bizonytalanságát az Észak-Korea és az USA között lévő feszültség, mely nem látszik enyhülni és akár komolyabb eszkalálódás is történhet a következő hetekben, az eszközárak ugyanakkor a hírekre reagálva csak minimális korrekciót mutatnak .

A régióban továbbra is stabil és erősödő gazdaságokat láthatunk. A cseh jegybank -kissé nehezen értelmezhetően- már kamatot is emelt a hónap során, hogy a szigorodó kondíciókkal hűtse a gazdaságot. A hazai bluechip részvényeket továbbra is erősnek gondoljuk, illetve az osztrák bankrészvények is egyre jobb számokkal rukkolnak elő gyorsjelentéseikben.

Augusztusban 15-20 bázispontos hozamcsökkenést tapasztalhattunk a hozamgörbe hosszabb szegmenseiben. Hasonló volt a tendencia a főbb nyugat-európai kötvényhozamokban is. A magyar hozamokat azonban még a jegybank kamatdöntő ülése után kiadott közleménye is lefelé nyomta. A jegybank ugyanis verbálisan interveniált és a monetáris politika további lazítását helyezte kilátásba. Ennek a közleménynek a szükségességét nem is annyira a fundamentumok, mint a hónap során jelentősen erősödő forint indokolta. A magyar fizetőeszköz ugyanis a kamatdöntő ülés után már a 302-es EURHUF szinten is járt. A forintot erősítik a stabil magyar fundamentumok, illetve több elemzőház is kiadott olyan elemzést az elmúlt időszakban, melyben a forintot alulértékeltnek találta és vételre ajánlotta. Nagyon elképzelhetőnek tartjuk, hogy az MNB fokozza a különféle verbális és nem verbális intervenciós lépések keverékét, mely lépésekre szüksége is lesz annak érdekében, hogy a forintot továbbra is a 300-as szint fölött tudja tartani - ezzel párhuzamosan a hazai kötvényhozamok tovább csökkenhetnek.

Kiegyensúlyozott portfóliónkat változatlanul hagyjuk. A fentiek fényében a hazai kötvénykitettségünk arányán sem változtatunk, az alternatív befektetések súlya - tekintettel az alacsony hozamkörnyezetre - jelentős marad."

Diófa: eltűntek a paritásról szóló várakozások


Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.


Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Bróker / Értékpapír piaci tanácsadó
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium