szerző

Diófa: lendületben a részvénypiacok - De mi lesz a globális gazdasággal?

Miklós Csaba
2019. február 28. 14:09    
nyomtatás
 
Diófa Alapkezelő:

"Februárban mind a részvény, mind a kötvénypiaci kereskedést optimista hangulat jellemezte. A nemzetközi kockázatok enyhültek, a globális konjunktúrával kapcsolatos félelmek tompultak. A kínai gazdaságélénkítő intézkedések nyomán mérséklődtek a növekedés dinamikavesztése miatti aggodalmak is. A piaci szereplők továbbra is az USA-Kína közti kereskedelmi tárgyalások menetét és az amerikai jegybank, a FED monetáris politikájának alakulását figyelték árgus szemekkel. Februárban mindkettő tekintetében pozitív hírek érkeztek, így folytatódott az év eleji tőkepiaci erősödés.

Diófa: lendületben a részvénypiacok - De mi lesz a globális gazdasággal?


Az amerikai-kínai kereskedelmi vitával kapcsolatban - valahányszor felerősödni látszottak az ezzel kapcsolatos piaci kételyek - az optimista tőzsdei hangulatot támogató, a tárgyalások kedvező alakulásáról számot adó nyilatkozatok láttak napvilágot. Az amerikai elnök bejelentette, hogy elhalasztja a kínai importot sújtó március 1-re időzített újabb importvámemelést.

A monetáris politika tekintetében az amerikai jegybank kamatdöntő ülése érdemelt kiemelt figyelmet, majd a hónap végén a FED elnökének kongresszusi meghallgatására figyeltek a piaci szereplők. Jerome Powell ezúttal sem mondott olyat, amivel kibillentette volna a piacokat a komfortzónájukból. Sőt, a befektetők azt hallhatták, amit egy gyengébb globális növekedési környezetben hallani szerettek volna: az amerikai gazdaság egészséges, de a lefelé mutató kockázatok miatt a FED tartja a jelenlegi lazább monetáris politikát. Bár a jegybank kiemelte, hogy a kamatciklus alakulása továbbra is adatfüggő, a piacok pozitívan fogadták a "galamb" nyilatkozatot.

Európában közben folytatódott a Brexit-sztori, újabb izgalmakat okozva azoknak, akik még figyelemmel követik az események alakulását. A tét viszont továbbra sem csekély. Amennyiben nem sikerül megállapodni a feleknek - a briteknek a britekkel és az EU-val -, úgy akár a feltétel nélküli kemény ("hard") kilépés is megvalósulhat komoly tőkepiaci turbulenciákat okozva. A kilépésről dönteni hivatott március 1-ei brit parlamenti szavazást várhatóan elhalasztják, így akár a hó végére (március 29) tervezett Brexit is csúszhat, amit az EU is hajlandó lenne elfogadni. Az általánosan pozitív tőkepiaci hangulat mellett az európai részvénypiacok is tudtak erősödni hó nap végén, pedig az egyes növekedési és konjunktúra mutatók jelenleg nem festenek pozitív képet az Eurózóna kilátásairól.

Itthon sem telt eseménytelenül a február. Idén új elemekkel és támogatásokkal bővül a csok-program, ami további lökést adhat a lakáspiaci trendeknek, és tovább fűtheti a gazdasági növekedést. A hónap végén az MNB megtartotta szokásos kamatmeghatározó ülését. Az előzőnél némileg derűlátóbb nyilatkozatban a jegybank kiemelte, hogy bár a gyengébb globális konjunktúra miatt a lazább külső monetáris kondíciók a vártnál tovább maradhatnak fent, a hazai inflációs folyamatok erősödnek. Az MNB által követett adószűrt maginfláció emelkedése akár okot is adhat a monetáris szigorítás márciusi elindítására. A forint erősödését az is támogatta, hogy februárban két hitelminősítő is javított Magyarország kockázati besorolásán. Először a Standard & Poors's, majd a Fitch emelte egy-egy fokozattal a magyar adósosztályzatot.

A nemzetközi kockázatok mérséklődése egyelőre indokolttá teszik portfóliónkban az előző hónapban jó időzítéssel megemelt részvénykitettség tartását. Az idei kétszámjegyű tőzsdei emelkedések viszont azt is jelzik, hogy a piacok már beárazhatták a pozitív hírek jelentős részét. A makrogazdasági mutatók egyelőre vegyes képet festenek a globális gazdaságról, és a kereskedelmi háborúval kapcsolatos események is bármikor gellert kaphatnak. A német autógyártással kapcsolatos amerikai elnöki kommentek arra utalhatnak, hogy egy sikeres kínai-amerikai megállapodást követően akár újabb frontot nyithat az USA elnöke.

A konjunktúrakilátások javulás esetén ismét felerősödhetnek az inflációs várakozások, ami különös tekintettel az elmúlt hónapok globális hozamcsökkenését követően a kötvénypiacok tekintetében is óvatosságra int.

Az alternatív befektetések, az ingatlan- és abszolút hozamú alapok diverzifikációs célból és a magasabb hozampotenciál miatt továbbra is nagy súlyt kapnak portfóliónkban."

Diófa: lendületben a részvénypiacok - De mi lesz a globális gazdasággal?


Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Bankműveleti referens
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium