Elmaradhat a káosz Európában - Váratlan döntést hozott az EU

2018. január 10. 18:02    
nyomtatás
 
Az európai piacfelügyeleti hatóság (ESMA) legalább 3 hónappal elhalasztotta a nagy ügyleteket eddig elrejtő ún. dark poolokra vonatkozó szabályozást, amely azt eredményezhette volna, hogy az európai részvények 70%-ánál felfüggesztik a kereskedést - írja a Bloomberg.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Ahogyan szombaton részletesen is írtunk róla, a tervek szerint pénteken lépett volna életbe a dark poolokrban való részvénykereskedésre vonatkozó, MiFID 2-höz kapcsolódó szabályozás, azonban az ESMA minimum 3 hónappal elhalasztotta az új szabály életbe lépését. Az ESMA a váratlan döntést azzal indokolta, hogy nem kapott elegendő adatot a piaci szereplőktől, így nem tudja megállapítani, hogy mely részvényekre vonatkozik az új szabályozás. emellett az adatok feldolgozását is tovább kell folytatniuk, hogy a szabályozás rendben működjön az élesedés után. A Rosenblatt Securities tavaly decemberi adatokra vonatkozó becslése szerint az európai részvények 72%-át érinteni fogják az új kereskedési limitek.

Az új szabályok alapján
  • a részvények 12 havi teljes kereskedési volumenének mindössze 8%-a kaphat helyet a dark poolokban a jövőben, és
  • mindegyik ilyen alternatív kereskedési platformon maximum a volumen 4%-ával lehet kereskedni részvényenként.
  • Azok a részvények, amelyek a megelőző 12 havi kereskedési volumenek alapján túllépik ezt a korlátot, nem lesznek kereskedhetőek a dark poolokon január 12-től.


Azok a piaci kereskedők, akik továbbra is rejtve szeretnék nagyobb volumenű ügyleteiket megkötni, a jövőben
  • vagy használják például az ún. rendszeres internalizálókat és azok platformjait az ügyletekre,
  • vagy lehetőségük lesz arra is, hogy jegyzéseiket ún. időszakos aukciókra nyújtják be, amelyek addig rejtve tartják a jegyzési volument és összeget, ameddig nem gyűlik össze a piacon akkora volumen, hogy végrehajtható legyen az ügylet.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium