Vérfürdő előtt állhat az olaj

2019. augusztus 7. 13:15    
nyomtatás
 
Az északi-tengeri Brent hordónkénti árfolyama már 59 dollár alatt van. Miután a ma reggeli és a tegnapi pozitív korrekcióból sem tudta kivenni a részét, akár mehet ez még lejjebb is. A Brent már 20%-ot esett az idei csúcsához képest, mellyel már 7 hónap óta nem látott alacsony szinten tartózkodik.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások


Miért esik az olaj?


  • Az USA-Kína kereskedelmi háború további éleződése nem tesz jót az olaj keresleti oldalának. Amióta Donald Trump bejelentette, hogy szeptember elsejétől 10%-os vámot fog kivetni újabb 300 milliárd dollár értékű kínai árura, a fekete arany jegyzése több mint 9%-ot esett. Az amúgyis lassuló világgazdaság várható kőolajkereslete így még egy pofont kapott.
  • Az ING elemzői negatívabbak lettek az olaj árfolyamára tekintettel, miután véleményük szerint 2020 első félévében a globális kereslet csökkenése miatt nagyobb lehet az olajpiaci kínálat, azaz kínálati többlet alakulhat ki.
  • A Fitch Solutions szerint a kereskedelmi háború újabb eszkalálódása elsősorban a gazdasági és kereskedelmi bizalom rombolásán keresztül hat az olaj keresleti oldalának szűkülésére.
  • Ugyanakkor az Iránnal kapcsolatos problémák a kínálati oldalon keresztül támasztólag hatnak az olaj jegyzésére. Az elmúlt hetekben fokozatosan növekedett a feszültség a Hormuzi-szorosban, miután Irán lefoglalt néhány olajszállító tankert. Könnyen lehet, hogy Irán és az OPEC tagok szándékosan provokálják a világot, céljuk az olaj árfolyamának feljebb tornászása.
  • A heteken át tartó bővülést követően előző héten 3,4 millió hordóval estek az USA kőolajtartalékai, mely rövidtávon kis támaszt nyújthat az árfolyamnak.
  • Szintén minimális segítséget nyújthat az árfolyamnak, hogy az EIA a hurrikánszezon miatt csökkentette az USA kőolajkitermelési várakozásait idénre. Azonban éves alapon még így is napi 1,28 millió hordóval nőhet az USA kitermelése, mellyel év végére elérheti a 12,27 millió hordós napi átlagos szintet.


Nézzük a chart-ot!


A Brent árfolyama letörte a 60 dolláros fontos támaszszintet. Mindezt annak ellenére tette, hogy a tegnapi nap folyamán pozitív korrekció bontakozott ki a kockázatos eszközökben, mely ma délelőtt is folytatódott. A Brentnek nem sikerült ebből kivennie a részét. A következő megálló 51 dollárnál lehet, mely jelenleg 8 dollárral van lejjebb. Persze benne van a pakliban, hogy visszahúzzák az árfolyamot a 60 dolláros erős támasz fölé, de ennek valószínűségét erősen csökkenti az olaj előbb említett relatív gyengesége.

Vérfürdő előtt állhat az olaj



Akár már most is be lehetne szállni egy short pozícióval. A historikus átlagos napi volatilitást tekintve 2 dollárnál szűkebb stop felvétele nem szerencsés, mert a napi zaj hamar véget vethet a megnyitott pozíciónak. Az órás grafikont tekintve 60,6 dollár körül találhatunk egy értelmesnek tűnő stop szintet. Azonban érdemes lehet picit várni még a pozíció felvételével, az ideális az lenne, ha a kockázatos eszközök folytatnák pozitív korrekciójukat, a Brent pedig szépen bekonszolidálna 60 dollár alá. Egy biztos, érdemes rajta tartanunk a szemünket az olaj árfolyamán.

Vérfürdő előtt állhat az olaj


Címlapkép: Oil Luiz Souza Nur Photo via Getty Images

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...



Tematikus cikk

Az ügyfélközpontú innovátoroké a jövő (x)

Értékes tudással is támogatja a jövőbe mutató ötleteket az MVM. 
Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír



hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium