Equilor: kisebb fellélegzéssel és iránykereséssel indult az év

Győry Péter
2019. január 31. 15:20    
nyomtatás
 
Equilor Alapkezelő:

"December végén a Fed megtartotta az utolsó tavalyi kamatdöntő ülést, melyen ismét megemelték az irányadó amerikai rátát. A következő hetekben Jerome Powell nyilatkozataiból a piac egy szünetet olvasott ki a szigorítási lépésekkel kapcsolatban. Vélhetően bevárják az intézkedések hatását a gazdaságra és a kijövő adatok függvényében döntenek majd a további szigorításokról. Mi nem számítunk kettőnél többre az idei évben.

Equilor: kisebb fellélegzéssel és iránykereséssel indult az év


Januárt a piacok pozitívan kezdték, szinte az összes vezető index magasabban tartózkodik az év végéhez képest. Az amerikai indexek január első felében több, mint 5 százalékkal kerültek feljebb. Mindezt tették az ismét elindult amerikai-kínai tárgyalások, illetve az újabb Brexit felőli bizonytalanságok mellett. Két hete Theresa May kilépési tervezetét a brit parlament egyértelműen leszavazta. Jelenleg nincs mindkét fél által elfogadott megállapodás. Sok elemző már elképzelhetőnek tart egy ismételt szavazás kiírását, mellyel akár "visszatáncolhatnak" a korábbi döntésüktől a szavazók. Bár ez lenne a legkedvezőbb a gazdaság számára, mégis már elindultak olyan folyamatok, melyek negatívan fognak hatni a kimeneteltől függetlenül. Ilyenek például a beruházások visszafogása az elmúlt időszakban, illetve több vállalat elindította a székhelyének az áthelyezési folyamatát.

Kínából továbbra is gyenge makroadatok jönnek ki, 28 éve az egyik legalacsonyabb GDP adatát publikálta. Úgy véljük a decemberi erőteljes zuhanásoknak egyfajta kompenzációja zajlik, de egyelőre több aggasztó jelet látunk az elkövetkezendő időszakra, amik gátat szabhatnak a további emelkedésnek. A január utolsó hetében tartott EKB kamatdöntő ülésen pesszimista hangot ütött meg Mario Draghi az európai növekedési kilátásokkal kapcsolatban, mely nem segítette megtörni az euró dollárral szembeni gyengülő pályáját. Az erős dollár egyfelől ismét fékként hathat a feltörekvő piacok számára.

A részvényarányokon globális szinten csökkentünk. A hazai piac a tavalyi évben jól szerepelt, ám úgy véljük az év eleji emelkedés a következő hónapban inkább oldalazást vagy enyhe csökkenést hozhat a régióhoz hasonlóan a parketteken, így valamelyest visszavesszük a kitettségeket.

Az EKB kötvényvásárlási programja decemberrel véget ért. Erre a német rövid oldali hozamok érzékenyen reagáltak, hozamemelkedés volt megfigyelhető az egy év alatti tartományban. Az amerikai kamatemelési várakozások mérséklődését követően növelnénk a rövid kötvényállományt a részvényeken felszabaduló tőkéből. A magyar kötvényállományt továbbra is alacsonyan tartjuk, ezt Nagy Márton MNB alelnök szigorításra tett utalásai is megerősítették bennünk.

A portfólióban az alternatív befektetési formák közül az ingatlan és a Hedge fund/abszolút hozam arányait továbbra is változatlanul hagyjuk, a nyersanyag kitettséget ismét megemelnénk. Az olajnak sikerült támaszt találnia az elmúlt negyedéves eséseket követően. Illetve a többi nyersanyag tekintetében is elképzelhetőnek tartunk további emelkedést."

Equilor: kisebb fellélegzéssel és iránykereséssel indult az évPortfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Timberland Capital - erőteljesebb jelenlét a magyar piacon (x)

Timberland Capital - nemzetközi terjeszkedés. 

Gondolatban egy lépéssel előbbre járnak (x)

Két sikeres karrier, amit összeköt, hogy képesek egy lépéssel az események előtt járni. 
Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Befektetési tanácsadó
Rendezvényszervező
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium