szerző

Erste: alapvetően továbbra is optimista a piaci hangulat

Oszlay Péter
2017. november 30. 15:12    
nyomtatás
 
Erste Alapkezelő:

"A piaci hangulat továbbra is alapvetően optimista, ezt jól mutatja többek között az is, hogy a kockázatos eszközosztályokban november első felében beindult negatív korrekciót szinte azonnal vételekre használták ki a befektetők. Az indexek nagy része így már ismét magasabban áll, mint egy hónappal korábban. Mikrogazdasági oldalról nézve a tőzsdei vállalatok harmadik negyedéves beszámolói elég jól sikerültek ahhoz, hogy alátámasszák az árfolyamok emelkedését. Makrogazdasági szempontból pedig elmondható, hogy az elmúlt hetekben megjelent adatok döntő többsége felülmúlta a várakozásokat: az Egyesült Államokban és az eurózónában is masszívan emelkedett az úgynevezett meglepetés-index, ami azt méri, hogy a tényleges számok hogyan alakulnak az előrejelzésekhez képest.

Erste: alapvetően továbbra is optimista a piaci hangulat


Mi is fenntartjuk korábbi óvatosan optimista megközelítésünket, melynek fő pillérei a világgazdaság szinte egészét jellemző stabil gazdasági növekedés, a továbbra is alacsony infláció, valamint a pozitív piaci trend- és hangulati indikátorok. A kockázatosabb eszközök (részvények, vállalati kötvények és feltörekvő piaci kötvények) értékeltségi szempontból nem minősíthetőek egyértelműen vonzónak: ha az abszolut számokat nézzük, nem láthatunk már masszív felértékelődési potenciált, viszont az alacsony kockázatú eszközökhöz képest még mindig jó választásnak tűnhetnek.

November folyamán nem változtattunk a portfóliónk összetételén. A részvényeket enyhén felülsúlyozzuk a semleges szinthez képest, továbbra is elsősorban a fejlett piacokra koncentrálva, amit egy jelentősebb orosz kitettség egészít ki. Az USA és eurózóna államkötvénypiacain csak inflációkövető kötvényekkel képviseltetjük magunkat, viszont a feltörekvő piaci kötvényekben és az amerikai high-yield piacon jelentős kitettséget tartunk fenn, mivel itt a hozamfelárak még mindig messze vannak a történelmi mélypontoktól. A hazai állampapírpiacon a folytatódó hozamcsökkenés eléggé szembemegy a régió legtöbb országában (cseh, lengyel, román) látott hozamemelkedési trenddel, de a hazai jegybank eltökéltsége miatt egyelőre nem csökkentettük pozícióinkat és semleges szinten tartjuk az átlagos hátralévő futamidőt (duration) is.

Azt azonban nehéz lenne állítani, hogy a kockázati tényezők száma csökkent volna az elmúlt időszakban. Első helyen a potenciális túlfűtöttségi kockázatok említhetőek: a piaci volatilitás nagyon alacsony szintre süllyedt, a kockázatos eszközökben erős a befektetők pozicionáltsága. Az inflációs adatok vártnál gyorsabb emelkedése erőteljes jegybanki válaszlépéseket hozhat, amire jelenleg nincsenek felkészülve a piacok. A jegybanki likviditásbővítés fokozatos lassítása amúgy is ismeretlen területnek számít. A politikai kockázatok - amerikai adósságplafon, Trump-elnökséggel kapcsolatos kockázatok, német kormányalakítás, tavasszal esedékes olaszországi választások - pedig továbbra is napirenden vannak."

Erste: alapvetően továbbra is optimista a piaci hangulatAz eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.


Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium