szerző

Erste: kisebb megtorpanást láthatunk

Oszlay Péter
2017. augusztus 31. 15:06    
nyomtatás
 
Erste Alapkezelő:

"Kisebb megtorpanást láthattunk a kockázatosabb eszközök piacán az elmúlt hetekben: a részvényindexek többsége alacsonyabbra került, a kockázatvállalási kedv gyengülését mutatva a VIX volatilitásindex jelentősebb mértékben emelkedett, a vállalati kockázati felárak szélesedtek. A befektetők aggodalmának növekedése érthető, hiszen a jelenlegi gazdasági fellendülési ciklus már most hosszabb mint a historikus átlag (igaz, az üteme lassabb), a részvénypiacok olcsónak nem nevezhetőek, az észak-koreai feszültség kiéleződésével tovább nőtt a potenciális geopolitikai válsággócok száma, az amerikai kormányzat pedig a várt növekedés-támogató lépések helyett egyelőre inkább a botrányokban jeleskedik. Ráadásul egyre közelebbinek tűnik, hogy a nagy jegybankok, megkezdjék (ECB, BoJ) vagy folytassák (Fed, BoC) monetáris politikájuk szigorítását.

Erste: kisebb megtorpanást láthatunk


Ugyanakkor számos olyan tényező is van, amely inkább azt támasztja alá, hogy a részvénypiacok több mint 8 éve tartó menetelése folytatódhat. Egyrészt a globális gazdasági növekedés elég stabilnak tűnik (az OECD által követett 45 ország mindegyikében pozitív GDP változás várható 2017-ben, ami viszonylag ritka teljesítmény). Másrészt a vállalati profitok a második negyedévben is kellemes növekedést mutattak az összes főbb régióban, idén kétszámjegyű bővülés várható és jövőre is közel 10 százalékot várnak az elemzők a globális átlagra. Harmadrészt a részvények még mindig vonzóbban árazottnak tűnnek, mint a kötvénypiacok nagy része. Külön kiemelendő a feltörekvő piaci részvények jó teljesítménye, ahol a fundamentumok jelentős javulása simán megágyaz az árak további emelkedésének.

Éppen utóbbiak miatt augusztusban kissé emeltük a feltörekvő piaci részvények súlyát a portfólióinkban, a fejlett piacokon lévő kitettségünket viszont ezzel párhuzamosan mérsékeltük, úgyhogy összességében nem nőtt a teljes részvénysúly. Más érdemi változásra nem került sor, a kötvénypiacon elsősorban a helyi devizában kibocsátott feltörekvő piaci államkötvényeket és a rövidebb futamidejű vállalati kötvényeket preferáljuk, a jó hitelminősítésű nyugat-európai és amerikai kötvényeket továbbra is inkább elkerüljük.

A hazai kötvénypiacon a rövid hozamok várhatóan továbbra is rendkívül nyomott szinten lesznek. Sőt, az MNB legutóbbi kommunikációjának fényében még akár lejjebb is kerülhetnek, hiszen felerősödtek a várakozások, hogy a szeptemberi kamatdöntő ülés után újabb intézkedéseket jelentenek be a forintpiaci likviditás bővítésére. Elképzelhető az egynapos betéti kamat (-5 bázispont) további csökkentése, a jegybanki EURHUF swapok kiterjesztése vagy akár a három hónapos betéti állomány lenullázása is. A hosszabb futamidők hozamát inkább a globális kötvénypiaci fejlemények mozgathatják, de nagy fordulatot itt is nehéz elképzelni."

Erste: kisebb megtorpanást láthatunkAz eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.


Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Bróker / Értékpapír piaci tanácsadó
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium