szerző

Erste: rázósra sikeredett az év vége

Oszlay Péter
2018. december 18. 15:03    
nyomtatás
 
Erste Alapkezelő:

"Elég rázósra sikeredett az év vége a piacokon, a gyakran ismételt kérdések (GYIK) rovat rangsorában előkelő helyre ugrott a "hova tűnt a Mikulás?", utalva a többé-kevésbé szokásos év végi árfolyamemelkedés, a Mikulás-rally elmaradására. Ha csak a részvénypiacok decemberi teljesítményét nézzük, e sorok írásakor az összes jelentősebb tőzsde veszteségben áll, de lényegében ugyanez igaz a többi kockázatos eszközosztályra is. Némileg meglepő módon a hazai piacok (részvény és kötvény is) viszont elég jól tartják magukat. A hazai állampapírok az elmúlt hetekben kiemelten nagy külső támogatást kaptak: a külföldi befektetőknél lévő állomány 4200 milliárd forint fölé emelkedett, ami több mint 3 éves csúcsot jelent.

Erste: rázósra sikeredett az év vége


Abban valószínűleg elég sokan egyetértenek, hogy a 2019-es év sem ígérkezik túl simának befektetői szempontból. A fő aggodalom a gazdasági növekedési kilátásokkal kapcsolatos. Egyrészt az Eurózónában és Kínában a lassulás egyértelmű jelei mutatkoznak mind a visszatekintő makrogazdasági adatok, mind az előrejelző indikátoroknak számító vállalati és lakossági hangulat-indexek terén. Másrészt az Egyesült Államokban a Trump-kormányzat által indított fiskális expanzió lecsengésétől tartanak, amit a fokozatosan feljebb kúszó kamatok súlyosbíthatnak. Részben az olajárak zuhanásának hatására is, de az amerikai kamatemelési várakozások jelentősen halványodni kezdtek, ezzel párhuzamosan a dollár hozamgörbe komolyan ellaposodott. A kiemelten figyelt 2-10 éves hozamspread 10 bázispont közelébe esett vissza, ami felerősítette a küszöbönálló recesszióval kapcsolatos félelmeket, mivel a spread negatívba fordulása a korábbi évtizedekben elég megbízható előrejelzője volt a gazdaság visszaesésének. A kilátásokat számos egyéb tényező is beárnyékolja, melyekről már sokszor ejtettünk szót: a kereskedelmi háború, a Brexit, az olasz adósságpálya fenntarthatósága, stb.

A fentiek ellenére a rövidtávú piaci kilátásokat illetően nem vagyunk túlzottan pesszimisták. Továbbra is úgy látjuk, hogy a világgazdaság növekedési üteme ugyan lassulni fog, a munkanélküliségi ráták csökkenése megáll, az infláció pedig enyhén gyorsul és a jegybankok monetáris politikái szűkülnek. Utóbbi azonban nem lesz drámai mértékű, az Eurózónában például az is egyre kérdésesebb, hogy az ECB képes lesz-e megindítani a kamatemeléseket jövőre, a Fed pedig várhatóan egy-két emelést fog csak meglépni. A költségvetési politikák eközben inkább expanzívak lesznek, a tőzsdei vállalatok eredményei pedig globális szinten 8-10 százalékkal tovább bővülhetnek. Ez a háttér lehetővé teszi, hogy a részvénypiacokon mérsékelt ütemben emelkedni tudjanak az árfolyamok, továbbá a kockázatosabb kötvény eszközosztályok (high-yield, feltörekvő piacok) is érdemi hozamot termelhetnek.

Óvatosan optimista hozzáállásunk eredményeként az utóbbi hetekben nem változtattunk érdemben az eszközallokációnkon. A részvények összesített súlya változatlan maradt, de ezen belül a latin-amerikai részvénykitettségünktől megváltunk és a feltörekvő ázsiai részvények súlyát emeltük. A kötvénypiacokon elsősorban a feltörekvő piaci államkötvényekre fókuszálunk, ahol az eszközosztályt egész évben sújtó befektetői pesszimizmus viszonylag vonzó szinteket alakított ki. A hazai kötvénypiacon a masszív novemberi hozamzuhanást követően elkezdtük csökkenteni a hosszabb futamidejű papírok súlyát, mivel a hozamok további csökkenésére egyre kisebb teret látunk."

Erste: rázósra sikeredett az év vége


Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium