szerző

Erste: senki nem számított arra, hogy ilyen jó lesz 2017

Oszlay Péter
2017. december 22. 15:06    
nyomtatás
 
Erste Alapkezelő:

"Egy évvel ezelőtt valószínűleg kevesen számítottak arra, hogy befektetői szempontból ennyire kedvezően fog alakulni a 2017-es esztendő. Amikor ezeket a sorokat írjuk, a fejlett országok részvényei átlagosan 19 százalékkal állnak magasabban, mint az év elején, a feltörekvő piaci részvények pedig csaknem 30 százalékkal. Bár évek óta "mindenki" arról beszél, hogy a kötvénypiacok mennyire túlértékeltek, a feltörekvő piaci kötvényekkel idén is lehetett keresni átlagosan 9 százalékot (legalábbis ennyit emelkedett a JP Morgan EMBI index), a gyengébb hitelminősítéssel rendelkező vállalati kötvényekkel (high-yield) pedig 7,5 százalékot. Ami pedig már tényleg a hihetetlen kategória határát súrolja, hogy az eurózóna államkötvényei is kitermeltek közel 1 százalékos pozitív megtérülést (Citi EMU GBI index), miközben a papírok jelentős része negatív lejáratig számolt hozammal forog. Azok a hazai befektetők sem járhattak rosszul, akik nem merészkedtek nemzetközi vizekre: a BUX 22 százalékos plusszban áll, a hazai állampapírokat tömörítő MAX Composite index pedig közel 6 százalékot emelkedett.

Erste: senki nem számított arra, hogy ilyen jó lesz 2017


Ilyen kaliberű hozamokat nem mernénk prognosztizálni 2018-ra, de alapjában véve nagy esélyt látunk arra, hogy jövőre is elfogadható hozamokat lehessen elérni sok eszközosztályban. A részvények ugyan történelmi összehasonlításban nem nevezhetőek olcsónak, de a vállalati profitok növekedése még bőven megtámogatja az árfolyamok tovább emelkedő trendjét. Az elemzői konszenzus jövőre közel 12 százalékos profitbővüléssel számol globális átlagban, ráadásul ezek az előrejelzések az utóbbi hónapokban inkább felfelé módosultak. A folyamatban lévő amerikai adócsomag több szektorban tovább javíthatja a kilátásokat, bár az árfolyamokba már elég sok ezzel kapcsolatos várakozás beépült.

A kockázatosabb kötvénypiacokon szintén van még tér érdemi hozamok elérésére. Elsősorban a feltörekvő piacokat érdemes közelebbről megvizsgálni, ahol a papírok átlagos lejáratig számolt hozama évi 4,9 százalék az államkötvények esetében. Hasonló potenciális hozamokkal lehet szembesülni az amerikai high-yield piacon. Ugyan ezek a hozamszintek nominális értelemben nincsenek messze a történelmi mélypontoktól, a hozamfelárak szempontjából azonban még van tér szűkülésre. Utóbbi pedig akár egy biztonsági puffert is jelenthet abban az esetben, ha a referenciának számító amerikai kincstárjegyek hozama jelentősebb mértékben emelkedne. Amire - véleményünk szerint - van némi esély, főként, hogy a jelenlegi helyzet alapján a Federal Reserve 3-4 további kamatemelést is bejelenthet 2018 folyamán.

A portfóliónk összetételén decemberben sem változtattunk. A fentebb bemutatott, jó kilátásokkal rendelkező eszközosztályokat továbbra is felülsúlyozzuk, az alacsony kockázatú állampapíroktól azonban távoltartjuk magunkat (leszámítva az inflációkövető kötvényeket). A hazai állampapírok további jelentős hozamcsökkenésével kapcsolatban egyre szkeptikusabbá váltunk, de egyelőre tartjuk a pozícióinkat, mivel a jegybank elkötelezettsége miatt egy jelentős fordulatnak rövidtávon mérsékelt a kockázata."

Erste: senki nem számított arra, hogy ilyen jó lesz 2017Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.


Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium