Azt hitték, bankot robbantanak az új őrülettel, de sok ezer milliárdot buktak végül

2018. január 14. 05:25    
nyomtatás
 
Bár a bitcoint sokan extrém árfolyammozgása miatt tartják kifejezetten kockázatosnak, számos másik tényező is van, amely miatt az ember a tűzzel játszik, ha a kriptopénzbe befektet. Az egyik legveszélyesebb ezek közül a digitális bűnözők, hackerek aktivitása, akik egy kis ügyeskedéssel pillanatok alatt képesek elemelni a bitcoin-tőzsdék és kereskedők digitális pénztárcáiból milliárdoknak megfelelő összegeket, sok esetben tönkretéve magukat a szolgáltatókat is. Bemutatunk tizet a világ legdurvább bitcoin-lopásai közül.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Poloniex - a teljes vagyon 12,3%-a


2014-ben a Poloniex bitcoin-állományának 12,3%-a eltűnt, mivel az egyik ügyfél rájött, hogy ha egyszerre több kiutalási megbízást ad, egy kódolási hiba miatt az összes tranzakciót egyszerre teljesíti a rendszer és negatívba is mehet az egyenlege. A "hacker" (a kereskedési platform vezetője legalábbis így nevezte az élelmes bitcoin-kereskedőt) által okozott veszteséget áthárították az ügyfelekre, a bitcoin-tőzsde ezzel túlélte a "támadást" és a mai napig működik.

Yapizon / Youbit - 4000+ BTC


Tavaly áprilisban feltörték a dél-koreai Yapizon négy online tárcáját, majd 3816 bitcoint loptak el máig ismeretlen hackerek. A veszteséget - ami mai árfolyamon körülbelül 13 milliárd forintnak felel meg - a cég felosztotta ügyfelei közt, majd a károsultak közt egy Fei nevű kuponokat osztogattak szét, melyen a bitcoin-tőzsde Yahoo Japan részvényeit lehetett megvenni.

A kibertámadás után Youbit néven folytatta működését a dél-koreai kriptotőzsde, aztán decemberben ismét hackerek támadták meg, akik sikeresen ellopták a vállalat bitcoin-állományának 17%-át. A Youbit anyacége ezután csődöt jelentett.

NiceHash - 4700 BTC


A szlovén NiceHash kereskedési és bányászati központot tavaly decemberben törték fel, összesen mintegy 4700 bitcoint (mai árfolyamon mintegy 16 milliárd forintot) emeltek el a tolvajok. A kereskedést felfüggesztette a tőzsde a támadás után, majd vizsgálatot indított.

Picostocks - 6000 BTC


A Picostocks a világ egyik első olyan kereskedési platformja, ahol bitcoinért lehet részvényeket venni, a mai napig működik, annak ellenére, hogy 2013 novemberében mintegy 6000 bitcoint emeltek el a virtuális pénztárcáikból. A veszteségük mai árfolyamon 21 milliárd forintot tenne ki.

Bitstamp - 19 000 BTC


A luxemburgi Bitstamp a mai napig az egyik legnépszerűbb kriptotőzsde, 2015 januárjában törték fel, amikor 19 000 bitcoint emeltek el a vállalattól, ma ez az összeg már nagyjából 67 milliárd forintot érne.

Bitfloor - 24 000 BTC


2012-ben a Bitfloortól 24 000 bitcoint loptak el, ami akkor körülbelül 250 ezer dollárt ért (forintban ez akkori értéken kb. 64 milliónak felel meg, ma 88 milliárdnak). A támadás után a kriptotőzsde fizetésképtelenné vált és az új befektetőktől beszedett díjakból akarták kárpótolni az áldozatokat, ez viszont nem bizonyult kivitelezhető elképzelésnek: a Bitfloor 2013 áprilisában csődöt jelentett.

Allinvain (felhasználó)- 25 000 BTC


2011-ben, amikor még sokkal könnyebb volt bitcoint bányászni és a kriptodeviza még csak hobbisták egy szűk körét érdekelte, egy "allinvain" álnevű kriptogurunak sikerült 25 000 bitcoint kibányásznia. A bányászatot még 2010-ben kezdte el, amikor a kriptopénz még csak pár centet ért, majd amikor felszökött a virtuális valuta árfolyama 20 dollárra, az egészet ellopták tőle. A hackerek egyszerűen feltörték a winchesterét és leemelték róla a bitcoinjainak nagy részét. A bukta már akkoriban is számottevő volt - 500 ezer dollár (vagyis kb. 127 millió forint) - mai árfolyamon viszont az elemelt csomag értéke több mint 350 millió dollár, vagyis 88 milliárd forint, már ha történet valóban igaz.

Bitcoinica - 61 000 BTC


A Linode internetes tárhelyszolgáltató hibáit aknázták ki azok a hackerek, akik mintegy 43 000 bitcoint loptak el a Bitcoinica kriptotőzsdétől 2012 márciusában, majd még 18 ezret májusban. A károsultak beperelték a céget, mintegy 460 ezer dollárt visszakövetelve, amit a Bitcoinica nem tudott kifizetni, csődöt jelentett. Az ellopott kriptovaluták mai árfolyamon mintegy 215 milliárd forintot érnek.

Bitfinex - 120 000 BTC


A Bitfinexet 2016 augusztusában hackelték meg, mintegy 120 ezer bitcoin - akkori árfolyamon mintegy 72 millió dollár (mai árfolyamon, forintban 424 milliárd)- tűnt el. A cég a veszteséget átterhelte ügyfeleire, akik így 36%-ot buktak a befektetett vagyonukból. A Virgin-szigeteken bejegyzett vállalattal egyébként számos egyéb aggály merült fel: a mai napig nem tudni, ki üzemelteti és hol, megbírságolták már az Egyesült Államokban és levágták az amerikai pénzügyi rendszerről is, ami miatt a pénzkivételre sokáig egyáltalán nem is volt lehetőség.

Mt. Gox - 850 000 BTC


A Mt. Gox a világ legnagyobb tőzsdéje volt, egészen addig, amíg össze nem dőlt 2014-ben sorozatos hackertámadások után. A japán központú vállalat csak egy támadás alkalmával 850 ezer bitcoint bukott el - ez mai árfolyamon mintegy 3000 milliárd forintnyi veszteséget jelentene, akkor viszont még "csak" 450 millió dollárt, azaz kb. 114 milliárd forintot bukott a cég.

Tavaly őrizetbe vették egy orosz bitcoin-tőzsde vezetőjét, aki a gyanú szerint összefüggésbe hozható a lopással, saját tőzsdéjén, a BTC-e-n keresztül "mosta" tisztára a Mt. Goxtól elemelt összeget.

Források: Wired, Bitcoin.com, BBC, Ars Technica, New York Times, The Guardian, Coindesk.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium