Előfizetői tartalom

Jól nézz körül! - Ezek a legdrágább befektetési alapok

Czoboly Márton
A hazai befektetési alapok között számos olyan alap akadt tavaly, amely akár a befektetett vagyon 4-5 százalékát meghaladó összeget is levont a befektetőktől különböző díjak címén. Ez egy átlagos pénzpiaci alap teljes hozamát elvitte volna, persze nem ilyen alapokról volt szó. Talán nem meglepő, hogy a legnehezebb helyzetben a kisebb alapok voltak, amelyek fix költségei vagyonarányosan sokszor igen komoly tehernek bizonyultak. Az viszont annál érdekesebb, miként lehet, hogy több 10 millió forintos sikerdíjat vontak le olyan alapok, amelyek egyébként masszív veszteséget termeltek.

A befektetési alapok összes korrigált költségének és a súlyozott átlagos nettó eszközértékének hányadosából adódó TER mutató - vagyis amely megmutatja, mekkora költségek mellett működnek az egyes befektetési alapok - átlagosan 1,8 százalékos volt tavaly. A legdrágább alapoknak az ingatlanalapok számítottak, ami nem meglepő, hiszen az ingatlanok értékbecslése, forgalmazása...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés