230 milliárd forint értékben adott el letelepedési állampapírt az ÁKK

2015. október 12. 10:45    
nyomtatás
 
Mai árfolyamon 230 milliárd forint értékben jegyeztek le eddig letelepedési államkötvényt, ebből pedig 205 milliárd folyt be a költségvetésbe, a maradék 25 milliárd a döntően offshore vállalkozásokként működő közvetítő cégeknél maradt - írja a Népszabadság. A vásárlók között közel 90 százalékban kínaiak vannak, de sok orosz is élt a lehetőséggel.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

2013 nyara óta 2705-en szereztek magyarországi tartózkodási engedélyt kötvényvásárlással, míg további 4568-at a kérelmezők családtagjainakosztottak ki. Ez azt jelenti, hogy szeptember 21-ig összesen 7273-an jutottak pénzért tartózkodási engedélyhez.

Ezzel párhuzamosan egyébként a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a Népszabadsággal megosztott adatai szerint2014-ben és 2015 első félévében összesen 713 menedékkérő kapott menekültstátuszt hazánkban, míg 2013-ban 356-an.

A kötvényvásárlás révén tartózkodási engedélyhez jutók közül eddig 2060-an szereztek letelepedési jogot (780 igénylő és 1280 hozzátartozó) - írja a lap. A korábban 250 ezer, január óta pedig 300 ezer euróért megvásárolható értékpapír birtokában 6 hónap tartózkodás után jár a letelepedési engedély és azzal együtt a szabad utazás joga az EU-ban.

Ezzel a lehetőséggel szeptember 21-ig 6318 kínai és 485 orosz, illetve egy-egy hongkongi, thaiföldi, valamint négy vietnami állampolgár élt. (Összehasonlítva, a közel-keleti országokból családtagokkal együtt is sokkal kevesebben kaptak tartózkodási engedélyt: 73 iráni, 73 pakisztáni, 58 szír, 33 iraki és 9 afgán állampolgár.)

Három év alatt mindössze hat kérelmet utasítottak el. Kizáró oknak számít például, ha a külföldi veszélyezteti az ország köz- vagy nemzetbiztonságát, kiutasítását már elrendelték, vagy beutazási tilalom alatt áll.

Egy szabálymódosítás értelmében egyébként a Kínára specializálódott közvetítőcég a Magyarországon tartózkodó kínai üzletembereknek is értékesítheti a terméket.

A 300 ezer euró befizetésén túl még egy 40 és 60 ezer euró közötti adminisztrációs díjat is kell fizetni a gazdasági bizottság által kiválasztott hat közvetítő cég valamelyikének.

A legalább 5 éves speciális magyar értékpapír diszkontkötvény, vagyis névérték alatt értékesítik. A letelepedési kötvényről szóló törvényben szerepel annak kiszámítási képlete, hogy milyen árfolyamon értékesítsék azokat: e szerint a piaci viszonyokhoz képest lehetőleg 1,5 százalékkal kevesebb kamatfizetést kell biztosítani, de a kulcs nem eshet két százalék alá.

A letelepedési engedélyre pályázók ugyanakkor nem is kerülnek kapcsolatba az államkötvénnyel. Az ügyfél felkeresi az országára specializálódott céget, Kínában például a Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) nevű vállalkozást, átutalja a 40-45 ezer eurós adminisztrációs díjat és a 300 ezer eurót, erről kap egy igazolást, azzal bemegy a magyar konzulátusra, kérvényezi a tartózkodási engedélyt, amit 4-5 héten belül meg is kaphat. Közben a cégnek 45 napja van arra, hogy lejegyezze az államkötvényt - írja a nol.hu.

A névérték és kibocsátási árfolyam közötti összeg a közvetítő cégnél marad, mivel az államadósság-kezelőtől 300 ezer helyett 271 ezer euróért jut hozzá az értékpapírhoz. Lejáratkor pedig az ÁKK a kötvényt birtokló közvetítő vállalkozásnak fizeti ki a névértéket, így maguknak a letelepedőknek a közvetítő vállalkozásokkal szemben lesz, az azoktól vásárolt értékpapír után követelésük 300 ezer euró értékben. Ez egyben azt is jelenti, hogy a letelepedni kívánók viselik a közvetítők nemfizetési-kockázatát.

2013 nyarától mostanáig összesen 742 millió euró, azaz 230 milliárd forint értékben jegyeztek le letelepedési kötvényt, ám a diszkont miatt csak 660 millió euró, mai árfolyamon számolva 204,6 milliárd forint folyt be a költségvetésbe - számolta ki a nol.hu. A névérték és a kibocsátási árfolyam közötti különbözet, illetve a 45-60 ezer euró közötti adminisztrációs díj pedig a közvetítő cégeknél maradt.

A Rogán Antal vezette gazdasági bizottság által kiválasztott közvetítő vállalkozások között csak egy magyarországi bejegyzésű akad. A Kínára specializálódott HSSDF-et a Kajmán-szigeteken jegyzik, a többit Máltán, Cipruson, Liechtensteinben, illetve Szingapúron - számol be a lap.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium