szerző

MKB: pozitív eredmények és intő jelek

Czifra Gábor
2017. augusztus 31. 15:12    
nyomtatás
 
MKB Alapkezelő:

"A növekedés vezérelt amerikai gazdaságpolitika, a laza japán, európai monetáris politika és a francia elnökválasztás megnyugtató eredménye komoly lökést adott a vállalati és fogyasztói optimizmusnak 2017 első felében. A kitörő optimizmus nemcsak a kérdőívekben szereplő kérdésekre adott válaszokban jelenik meg, hanem komoly hatást gyakorol a vállalati és fogyasztói magatartásra, amit az utóbbi hónapok makrogazdasági adatai is alátámasztanak. A lakossági fogyasztás és hitelkiáramlás dinamikája töretlen, a vállalati aktivitás emelkedik, a foglakoztatási adatok pedig kedvező képet festenek az amerikai gazdaság és a világgazdaság állapotáról. Ezen folyamatok azonban komolyan növelhetik az inflációs nyomást a következő negyedévekben, ami már a jegybanki döntéshozók tűréshatárát is elérik. Így a jegybankárok Európában és Amerikában indirekt módon ugyan, de egyértelmű utalásokat tesznek a szigorítás irányába. Ezen túl júliusban a töretlen optimizmus és a kedvező gazdasági adatok hátán a piac újabb csúcsokra emelkedett, ami a részvénypiac relatív értékeltséget is újabb csúcsra repítette. A befektetők túlzott optimizmusa aggasztó mértéket öltött, illetve a félelem indexek is történelmi mélypontra süllyedtek júliusban, ezért a legkisebb kiábrándító adat és politikai feszültség is sokkszerű kijózanodáshoz vezethet az év második felében, ahogy az augusztusban is történt. Ezért a fokozott óvatosság jegyében továbbra is defenzív portfólió-összetétel javasolt, ahol alacsonyan tartjuk a kockázatos eszközök súlyát, és magasan a likvid és alacsony kamatkockázatú eszközök arányát.

MKB: pozitív eredmények és intő jelek


A hazai kötvénypiac a fejlett kötvénypiaccal együtt remekül teljesített az elmúlt 3-4 hónapban a kedvező nemzetközi hangulatnak köszönhetően. A hazai gazdasági aktivitást élénkülés jellemzi, illetve a gazdasági szereplők továbbra is jelentős megtakarítás hajlandóságot mutatnak majd, ami komoly támaszt jelent a hazai 5-10 éves kötvények piacán. A kedvező gazdasági folyamatok látva a Standard & Poor's hitelminősítő semlegesről pozitívra javította a magyar adósbesorolás osztályzatát, amit elsősorban a bankszektor javulásával magyarázott. Várakozásaim szerint a 3%-os jegybanki cél alatt stabilizálódó infláció ellenére a hazai kötvények az év hátra levő részében a kedvező hírek és a szigorodó európai monetáris politika, illetve a kockázatkerülés erősödésével párhuzamosan semlegesen teljesíthet.

A 2017-es év hátralevő részében szélessávú oldalazásra számítunk a kockázatos eszközök piacán. Az egyes kockázati tényezők felerősödését és a piaci korrekciókat a következő hónapokban a kockázatok növelésére, a hurráoptimista hangulatú, meredek emelkedéseket a kockázatok csökkentésére használjuk ki. A kockázatos részvény vételi pozíciók felvételének időzítése a siker a kulcsa az következő negyedévekben, ami komoly fegyelmet és türelmet igényel a befektetőktől."

MKB: pozitív eredmények és intő jelek


Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.


Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Bróker / Értékpapír piaci tanácsadó
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium