Előfizetői tartalom

6 zenei nagyágyú, akinek az albumborítója is külön művészet

Portfolio
Kétség sem férhet hozzá, hogy bármit is vásárolunk, hatással van ránk a csomagolás. Nincs ez másként a könyveknél és a zenei albumoknál sem. A könyvek esetében évek óta döntés születik az adott év legjobb borítójának ügyében, a CD-k ilyen szempontból erőteljesen háttérbe szorultak, pláne, hogy az online zenehallgatás és a letöltés korában egyre kevésbé jellemző, hogy a maga fizikai valóságában vásárolnánk meg a lemezt. Felmerül a kérdés: milyen az eszményi borító? Ideális esetben a külcsín és a belbecs rímelnek egymásra, a csomagolás elég csalogató ahhoz, hogy érdeklődni kezdjünk a tartalom iránt. Hogy hogyan kapcsolódik mindehhez Andy Warhol, Keith Haring, Jeff Koons és Salvador Dalí? Hát úgy, hogy ez a négy képzőművész - sok más alkotóval egyetemben - eleget tett együttesek, zenészek kérésének, és megtervezte az albumborítóikat, méghozzá - amint ezt látni is fogjuk - nem feladva saját stílusjegyeiket. A műtárgy.com válogatásában olyan albumborítókkal találkozhattok, amelyeket ismert és elismert képzőművészek terveztek. A kép teljesebbé tételének érdekében pedig, ha kedvetek tartja, belehallgathattok a kiválasztott albumok egy-egy számába.

Andy Warhol - The Velvet Underground and Nico (1967) Andy WarholA pop-art egyik leghíresebb alkotója által tervezett borító egyértelműen árulkodik a készítőjének kilétéről, a sárga banán figyelemfelkeltő, de egyszerű motívum. A The Velvet Underground, mielőtt világszerte híres lett, a művész műtermének, a The Factory-nek (A Gyár) gyakori fellépője volt. Warhol 1966-ban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés