A globális műtárgypiac - elemezzük a legfrissebb számokat

2019. február 12. 13:56    
nyomtatás
 
A legnagyobb svájci bank, az UBS 2018-ban is elkészítette a globális műtárgypiac áttekintését a világ egyik vezető művészeti vásárának, az Art Baselnek a közreműködésével. A műtárgy.com eheti cikke most ennek a több mint 300 oldal hosszú és 100-nál is több táblázatot és ábrát tartalmazó elemzésnek a legfőbb állításait mutatja be a műtárgypiac aktuális trendjei iránt érdeklődő magyar közönségnek.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

A globális műtárgypiac 2017-ben nagyot növekedett 2016-hoz képest. 2017-ben 63,7 milliárd volt a globális műtárgypiaci forgalom, ami több mint 12%-kal haladta meg a 2016-os értéket. Ha szétbontjuk ezt az adatot, akkor azt láthatjuk, hogy jobban növekedett a tranzakciók értéke, mint a száma: az eladások mennyisége csak 8%-kal növekedett. 2017-ben a műkereskedők bonyolították le a piaci forgalom nagyobb részét. Ők adták a forgalom 53%-át, míg az aukciók a forgalom 47%-áért feleltek. Az, hogy melyek a globális műtárgypiac legnagyobb piacai talán senkinek sem okoz meglepetést: Amerika, Kína és az Egyesült Királyság együtt a piaci forgalom 83%-át tették ki. Ezek közül is messze az USA piaca volt a legnagyobb (a globális műtárgypiaci forgalom 42%-ával), a kínai piac 21%-os részesedést tett ki, míg a maradék 20%-ért az Egyesült Királyság felelt. Meglepő módon ezek körül 2017-ben nem a kínai, hanem az amerikai piac növekedett a leggyorsabban, 16%-kal. A kínai piac épp csak egy lehelettel kisebb, de a globális átlagot így is meghaladó 14%-os növekedést könyvelhetett el, míg a brit piac mindösszesen 8%-kal tudott növekedni. Így a 2017-es volt az az év, amikor a kínai műtárgypiac mérete megelőzte a britét.

A globális műtárgypiac - elemezzük a legfrissebb számokat


A globális műtárgypiac forgalma 2007 és 2017 között

Bár a műkereskedők adják a műtárgypiac forgalmának nagyobb részét, azt láthatjuk, hogy az átlagosan 4%-os növekedés nem egyenlően oszlik el a piacon. Míg az 500.000 dollár alatti forgalmat bonyolító kereskedők átlag 4%-os visszaesést könyvelhettek el, addig az 50 millió dollárnál nagyobb forgalmú kereskedők 10%-os növekedésről számoltak be (ami még mindig csak a fele a 2016-os 20%-os növekedésüknek). Bár mostanában már nem zár be annyi galéria mint a 2008-as válság után, azt is látnunk kell, hogy a galérianyitások drasztikusan visszaestek: 2017-ben 87%-kal kevesebb galéria nyílt mint tíz évvel korábban. A galériák mellett, de nem helyett egyre nagyobb a művészeti vásárok szerepe a műkereskedelemben. 2017-ban a vásárok forgalma 17%-kal nőtt, de ehhez érdemes azt is hozzátenni, hogy a kiállító galériák költsége majdnem ugyanilyen ütemben, 15%-kal növekedett.

A globális műtárgypiac - elemezzük a legfrissebb számokat


A műkereskedők eloszlása forgalmuk alapján

A műtárgypiac 2017-es növekedésének nagyját az aukciós piac adta a maga robbanásszerű, 27%-os ugrásával. Az aukciós piacon az USA és Kína szinte fej-fej mellett áll (35 és 33%-kal). De az egyenlőtlen eloszlás itt is jól látszik: az elmúlt 10 évben az 1 millió dollár alatti műalkotások piaca csökkenést, míg az 1 millió dollárnál drágábbaké növekedést könyvelhetett el. A piac polarizálódását az is jól mutatja, hogy a 10 millió dollárnál drágább művek piaca növekedett a leggyorsabban (2007-hez képest 148%-kal, 2016-hoz képest 125%-kal). Az aukciós piac majdnem felét (46%-át) a második világháború utáni művek tették ki, a negyedét a 19. század végi és 20. századi eleji művészet, míg az előtte lévő évezredek művészete csak a piaci forgalom negyedére volt érdemes. Bár a 2017-es adatok azt mutathatnák, hogy újra szárnyal a régi mesterek piaca (64%-os növekedéssel), de ennek egy figyelemreméltó oka volt: egy 450 millió dollárért eladott Leonardo da Vinci kép. Ha ezt nem vesszük figyelembe, a piaci szegmens máris 11%-os mínuszban van.

A globális műtárgypiac - elemezzük a legfrissebb számokat


Az aukciós piac Amerikában és Kínában 2010 és 2017 között

Az online műtárgypiacnak 2017 a stabilizálódás éve volt, 5,4 milliárd dolláros forgalma 10%-os növekedést jelentett és így a globális műtárgypiacnak már a 8%-át teszik ki online eladások (ez az arány 2013-ban még csak 5% volt). Az online eladások különösen az új vevők megszólításában kapnak kulcsszerepet: 2017-ben az online aukciókon műtárgyat vásárlók majdnem fele új vevő volt. Így nem csoda hogy a legtöbb galéria és aukciósház úgy gondolja, hogy az online platformok lehetnek a jövőbeli növekedésük legfontosabb útjai.

A globális műtárgypiac - elemezzük a legfrissebb számokat


Az Invaluable online oldalon keresztül lebonyolított forgalom az aukciósházak forgalma alapján

A globális műtárgypiacon 2017-ben több mint 300 ezer vállalkozás működött, de ennek a 95%-a galéria és csak 5%-a aukciósház. Ezeknek a cégeknek a legnagyobb kiadási tétele a vásárokon való részvétel, amit a hirdetési- és reklámköltségek követtek. A műtárgyaknak egyre nagyobb szerepe van a vagyonkezelésben: a legmagasabb keresetű emberek 35%-a aktív a műtárgypiacon. Azonban közülük a legtöbben csak az alacsonyabb árkategóriájú alkotások közül válogatnak, és csak az 1%-uk az, aki 1 millió dollár feletti művet is vesz. 32%-uk nyilatkozott úgy, hogy a műalkotások vásárlásánál a hozamuk is fontos volt, de érthető módon minél magasabb vagyonnal bír valaki, annál fontosabbá válik ez a szempont.

szerző: műtárgy.com

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
Keressen a műtárgyak között: 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium