Bravúros porcelánok a Zsolnay gyárból és Hollóházáról

2018. június 11. 14:51    
nyomtatás
 
"Plasztikus, de nem szobrászat. Színes, de nem festészet. Rajzos, de nem grafika" - mi az? Így szólna a mondat, ha egy találós kérdésről lenne szó. A megoldást eláruljuk: az a műfaj, amire az idézet utal, a kerámia. Gorka Lívia emlékezett vissza így édesapja, Gorka Géza gondolataira. Gorka Géza munkássága önmagában is elég bizonyíték arra, hogy a kerámiában rejlő lehetőségek igen sokrétűek, azonban a hazai porcelán- és kerámiaművészet szerencsére számos további tehetséges alkotót vonultat fel. Sokan közülük a hazai gyárakban, saját kollekciót tervezve tudtak kibontakozni. A rendkívül népszerű és híres Zsolnay gyár például számos tehetséges művészt foglalkoztatott, keramikusokat, tervezőket és festőket is. Az ott dolgozó művészek számára lehetőség nyílt a különböző technikákkal, eljárásokkal való kísérletezésére, az alkotók pedig színesítették a gyár kínálatát. A sorozatgyártásra szánt tárgyakon is átütött a tervezőjük egyénisége. Az alábbiakban a műtárgy.com olyan tárgyakat mutat be, amelyekre egy közelgő aukción licitálni lehet.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Nádor Judit keramikus 1963 és 1974 között volt a Pécsi Porcelángyár tervezője. Ajándék- és dísztárgyakat tervezett, főként máz felett festett porcelán és eozinmázas keménycserép került ki a kezei közül. Ez a Csőkutya kisplasztika is színes eozinmázzal festett és a művészre jellemző stilisztikai elemeket hordozza. Nádor Judit gyakran redukált, geometrikus formákat használt, ihletet merített többek között a prekolumbián művészetből is. Különösen kedvelte az állatfigurákat, munkásságában számos madarat, halat, macska- és béka motívumot is találunk. A Csőkutya azért különösen érdekes darab, mert ötvözi a gyárra jellemző technikát és színvilágot a művészre jellemző formaalakítással.

Bravúros porcelánok a Zsolnay gyárból és HollóházárólKapás Nagy Mihály munkáival köztereken is találkozhatunk, a művész a budapesti Iparművészeti Iskolában díszítőszobrászként végzett. A pécsi Zsolnay gyár tervezőjeként természeti motívumokkal és nőalakokkal díszített vázákat, tálakat és kisplasztikákat készített. A bőgő szarvasbikát ábrázoló tál aprólékos, rajzos munka.

Bravúros porcelánok a Zsolnay gyárból és HollóházárólA 2003-ban elhunyt Munkácsy Mihály-díjas festőművész, Szász Endre nagyon sokoldalú művész volt. Könyvillusztrátori feladatokat is végzett, valamint kacérkodott a filmművészettel is, ő volt az Egri csillagok látványtervezője. A 70-es években egy ideig az Egyesült Államokban élt, onnan hazatérve kezdett el a Hollóházi Porcelángyárban dolgozni.

Bravúros porcelánok a Zsolnay gyárból és HollóházárólA művész festményei nagyon jellegzetesek, rokoníthatók a szimbolizmussal és a szürrealizmussal is. Az életműben gyakoriak a fekete-fehér, vonalas illusztrációk, valamint a festmények és a hidegtűs rajzok. Az általa tervezett porcelánok egy részén illusztrációszerű, aprólékos, fekete-fehér és aranydíszítéssel ellátott minták jelennek meg. Merőben más hangulatúak az absztrakt kollekció darabjai, amelyeken a nagy, dekoratív felületek és a harsány színek dominálnak.

Bravúros porcelánok a Zsolnay gyárból és HollóházárólEzekre a tárgyakra a bátor színtársítás és a geometrikus díszítés a jellemző. Az élénk színek mellett megjelenik az arany, ami még különlegesebbé teszi a porcelánokat. A végeredmény modern és elegáns.

Bravúros porcelánok a Zsolnay gyárból és Hollóházáról
A válogatás tárgyai is jól mutatják, hogy milyen sokféle lehet a kerámia és a porcelán. A különböző árnyalatoknak és formáknak csak a képzelet szabhat határt. Egy-egy ilyen tárgy vidámságot és színeket csempészhet a mindennapjainkba.

műtárgy.com

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
Keressen a műtárgyak között: 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium